ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τι ισχύει για την κατάθεση των πινακίδων προκειμένου να μην καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας

Εκκούσια Ακινησία Αυτοκινήτου
Εκκούσια Ακινησία Αυτοκινήτου K.BOIDANIS

Καταθέτοντας τις πινακίδες του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας, είναι δεδομένη η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών αλλά και η ουσιαστική ακινητοποίηση του οχήματος και μάλιστα σε ιδιόκτητο χώρο.

Η ψηφιακή εποχή στο Υπουργείο Μεταφορών, έχει φέρει μια τεράστια διευκόλυνση στους κατόχους των ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αφού πλέον δεν απαιτείται η επίσκεψη στην εφορία ή στο υπουργείο προκειμένου να καταθέσουν πινακίδες και να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας. Η online κατάθεση, έχει “λύσει τα χέρια” όλων όσοι θέλουν να κάνουν χρήση της ευεργετικής αυτής διάταξης για να ελαφρύνουν τον οικονομικό τους προϋπολογισμό.

Εκκούσια Ακινησία Αυτοκινήτου
Εκκούσια Ακινησία Αυτοκινήτου K.BOIDANIS


Άλλωστε, με δεδομένη και τη δυνατότητα πληρωμής των τελών “ανά μήνα” ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θέλει κάποιος να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του, η “συμπίεση” του κόστους χρήσης είναι σημαντική σε σχέση με το παρελθόν. Η online κατάθεση γίνεται μέσω της πλατφόρμας MyCar όπου μπορεί να βρει κανείς και τα Τέλη Κυκλοφορίας 2024.

Μπαίνοντας στη διαδικασία αυτή, ο κάτοχος αφαιρεί μόνος του τις πινακίδες από το όχημα και τις φυλάσσει έχοντας την ευθύνη τους. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις για να το κάνει αυτό, είναι η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου που να αφορά στο αυτοκίνητο και να είναι σε ισχύ, καθώς επίσης να μην υπάρχουν οφειλές τελών από παλιότερα έτη.

Κατά το διάστημα που το αυτοκίνητο φαίνεται σε καθεστώς ακινησίας, θα πρέπει να είναι σε ιδιωτικό χώρο παρκαρισμένο και όχι στο δρόμο, ενώ αν ο κάτοχος μετά από έλεγχο, φανεί πως το χρησιμοποιεί ενώ είναι σε καθεστώς ακινησίας, τον περιμένουν τσουχτερά πρόστιμα. Στην περίπτωση αυτή, η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμου για την αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας με διπλασιασμό του ποσού, καθώς επίσης και ένα πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Εκκούσια Ακινησία Αυτοκινήτου
Εκκούσια Ακινησία Αυτοκινήτου K.BOIDANIS


Στην περίπτωση που ο κάτοχος συλληφθεί και δεύτερη φορά να υποπίπτει στο ίδιο παράπτωμα, το πρόστιμο ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, ενώ αφαιρείται και το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια. Όλα τα παραπάνω, “υπογράφονται” ψηφιακά, με την κατάθεση της δήλωσης κατά τη διάρκεια της “ψηφιακής ακινησίας” του οχήματος.

TAGS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΟΡΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ