AUTO MOTO 2022

Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις όταν αγοράζεις Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο

VOLVO
VOLVO C40 RECHARGE

Πήρες την απόφαση να αποκτήσεις ένα Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο. Πώς κάνεις όμως τη σωστή επιλογή;

Σε λίγα χρόνια όλοι μας θα οδηγούμε αυτοκίνητα που μπαίνουν στην πρίζα, Ωστόσο είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να μπουν στον κόσμο της Ηλεκτροκίνησης από σήμερα και να απολαύσουν τις αρετές ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Η σωστή αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου όμως δεν είναι απλή. Θα πρέπει ο υποψήφιος αγοραστής να δώσει βάση σε 5 σημαντικούς παράγοντες που θα κρίνουν την τελική επιλογή του.


  • Δικαιούται επιδότησης;

Με το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, δικαιούστε ως ιδιώτες επιδότηση έως 8.000 € για την αγορά ενός νέου ηλεκτρικού οχήματος. Προσοχή όμως: επιδοτούνται μόνο όσα μοντέλα έχουν Λιανική Τιμή Προ Φόρων έως 50.000 ευρώ (η τιμή χωρίς τους φόρους, όχι η τελική).

Αυτό σημαίνει πως το ίδιο μοντέλο, ανάλογα την έκδοση, μπορεί να επιδοτείται ή όχι. Ο πωλητής θα σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή έτσι ώστε να επωφεληθείτε από την κρατική επιδότηση.

Και μην ξεχνάτε: Μπορείτε να πάρετε επιπλέον επιδότηση 500 € για αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή (wallbox).


  • Μοντέλο της σωστής κατηγορίας

Μπορεί το επόμενο αυτοκίνητό σας να κινείται με ηλεκτρική ενέργεια αντί για βενζίνη ή diesel, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί το μεταφορικό σας μέσο. Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι συνήθως ιδιαίτερα εντυπωσιακά σε σχεδίαση, δεν είναι απίθανο να παρασυρθείτε από κάποιο μοντέλο που σας αρέσει πολύ.

Αν όμως δεν ικανοποιεί απόλυτα τις ανάγκες σας, τότε είναι σίγουρο πως η πρώτη σας “ηλεκτρική” εμπειρία δεν θα είναι ιδανική. Πριν επιλέξετε λοιπόν κάντε μια προσεκτική έρευνα αγοράς. Άλλωστε, πλέον η ελληνική αγορά προσφέρει ηλεκτρικά μοντέλα κάθε κατηγορίας: πόλης, σουπερμίνι, οικογενειακά, SUV κλπ.


  • Αυτονομία μπαταρίας

Μην σας πιάνει άγχος. Η μπαταρία των περισσότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνήθως χρειάζεται φόρτιση μία-δυο φορές την εβδομάδα, αν κάνετε καθημερινά περί τα 40-50 km.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις οδηγών που κάνουν πολύ περισσότερα χιλιόμετρα μέσα στη μέρα. Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή ενός αυτοκινήτου με μεγαλύτερη αυτονομία είναι απαραίτητη.

Άλλωστε, τα περισσότερα μοντέλα προσφέρονται με πάνω από μια επιλογές μπαταρίας και αυτονομίας. Κάντε τους υπολογισμούς σας πριν κάνετε την τελική επιλογή σας.


  • Χρόνος φόρτισης

Εδώ είναι που χρειάζεται η μεγαλύτερη προσοχή. Που θα φορτίζετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο; Το βράδυ στο σπίτι ή το πρωί στο γραφείο; Σε τι παροχή; Σε απλή οικιακή πρίζα σκούκο, σε wallbox ή σε ταχυφορτιστή;

Αν και τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να κυκλοφορούν για αρκετές μέρες χωρίς να χρειάζονται επαναφόρτιση, καλό είναι σε κάθε ευκαιρία να αναπληρώνουμε στη μπαταρία την ενέργεια που χρησιμοποιήσαμε. Για να έχουμε συνεχώς ένα γεμάτο και ετοιμοπόλεμο αυτοκίνητο που μπορεί να κάνει ακόμη και μια μεγάλη, απρόβλεπτη διαδρομή όποτε χρειαστεί.

Γι’ αυτό, θα πρέπει να τσεκάρετε στα τεχνικά στοιχεία του μοντέλου που σας ενδιαφέρει, το χρόνο που χρειάζεται για να επαναφορτίζει τη μπαταρία του, ανάλογα τη μέθοδο φόρτισης που θα χρησιμοποιείτε συχνότερα.


  • Υποστήριξη μετά την αγορά

Τα ηλεκτρικά δεν είναι αυτοκίνητα στα οποία μπορεί ο καθένας να… “βάλει χέρι”. Μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι και διαπιστευμένοι μηχανικοί μπορούν να αναλάβουν τη συντήρησή του ή την επισκευή του αν χρειαστεί.

Και προς το παρόν, μόνο οι επίσημες αντιπροσωπείες μπορούν να αναλάβουν το service του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου. Όχι παντού όμως!

Γι’ αυτό, ελέγξτε κατά πόσο η εταιρία της οποίας το ηλεκτρικό επιθυμείτε να αποκτήσετε, μπορεί να σας εξυπηρετήσει στην περιοχή που διαμένετε. Υπάρχει με λίγα λόγια επίσημο service κοντά σας, ή πρέπει να κάνετε ολόκληρο ταξίδι για να φτάσετε εκεί;


TAGS AUTO MOTO 2022 ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ