MERCEDES-BENZ GLE

Στην Ελλάδα οι ανανεωμένες Mercedes-Benz GLE και GLE Coupe

Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe
Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe MERCEDES-BENZ AG

Η Mercedes-Benz έχει πλέον αναβαθμίσει το εξωτερικό, το εσωτερικό, την τεχνολογία και τον εξοπλισμό της γενιάς μοντέλων που λανσαρίστηκε το 2018.

Τα ανανεωμένα μοντέλα θα είναι διαθέσιμα στις εκθέσεις αυτοκινήτων το τελευταίο 3μηνο του 2023. Ολόκληρη η γκάμα των κινητήρων είναι πλέον εξηλεκτρισμένη. Περιλαμβάνει ήπια υβριδικά μηχανικά σύνολα με σύστημα 48 Volt και ενσωματωμένη μίζα-δυναμό (ISG) καθώς και plug-in υβριδικά τέταρτης γενιάς.

Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe
Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe MERCEDES-BENZ AG


Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν περισσότερη ισχύ από τις προηγούμενες εκδόσεις, με μεγαλύτερη αύξηση αυτή της GLE 400 e 4MATIC με 30 kW. Το πακέτο υποβοήθησης οδήγησης περιλαμβάνει περαιτέρω εξελιγμένες λειτουργίες, για παράδειγμα στο ενεργό σύστημα υποβοήθησης απόστασης DISTRONIC, στο ενεργό σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης και το σύστημα υποβοήθησης σημάτων κυκλοφορίας.

Το πακέτο στάθμευσης με κάμερα 360 μοιρών, υποστηρίζει τον οδηγό κατά την είσοδο και έξοδο από κάθετες και παράλληλες θέσεις στάθμευσης. Άλλο ένα νέο χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία «διαφανές καπό». Όταν είναι ενεργοποιημένο το πρόγραμμα οδήγησης off-road, η κεντρική οθόνη δείχνει μια εικονική άποψη κάτω από το μπροστινό τμήμα του οχήματος - διευκολύνοντας σημαντικά την οδήγηση σε απότομες κλίσεις του εδάφους.

Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe
Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe MERCEDES-BENZ AG


Χρήσιμα χαρακτηριστικά για τη ρυμούλκηση είναι μεταξύ άλλων η υποβοήθηση ελιγμών ρυμουλκούμενου, το μενού «Trailer» στην κεντρική οθόνη και ο προγραμματισμός διαδρομής με ρυμουλκούμενο, που σας βοηθά να βρίσκετε καλύτερες διαδρομές όταν ταξιδεύετε με ρυμουλκούμενο. Η ιστορία της GLE ξεκινά από την M-Class με την οποία η Mercedes-Benz καθιέρωσε την κατηγορία των premium SUV το 1997.

Η παγκόσμια επιτυχία συνεχίστηκε με την GLE που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2015, την οποία ακολούθησε το σημερινό το μοντέλο το 2018. Οι GLE και GLE Coupé παράγονται στο εργοστάσιο της Τασκαλούζα στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι οδηγοί κινούνται με την GLE κυρίως σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους ή σε εύκολα έως μέτρια εκτός δρόμου εδάφη.

Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe
Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe MERCEDES-BENZ AG


Συνεπώς, η Mercedes-Benz έχει αναδιαμορφώσει το πακέτο μηχανικού εξοπλισμού Off-road, ώστε να μπορεί να το προσφέρει σε πολύ χαμηλότερη τιμή για τα μοντέλα GLE με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Στα χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται το προστατευτικό αντισφήνωσης και, σε συνδυασμό με την αερανάρτηση AIRMATIC (προαιρετικός εξοπλισμός), η αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 30 χιλιοστά.

Το «πρόγραμμα Off-Road» στην τρέχουσα γενιά MBUX προσφέρει μια ιδιαίτερη οπτική εμπειρία προβάλλοντας ειδικές πληροφορίες όπως κλίση εδάφους, γωνία κύλισης, πυξίδα και γωνία διεύθυνσης. Σε συνδυασμό με το προαιρετικό Πακέτο στάθμευσης με κάμερα 360°, προσφέρει επίσης τη λειτουργία «διαφανές καπό».

Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe
Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe MERCEDES-BENZ AG


Όταν είναι ενεργό το πρόγραμμα Off-Road, η κεντρική οθόνη δείχνει μια εικονική άποψη κάτω από το μπροστινό τμήμα του οχήματος, συμπεριλαμβανομένων των μπροστινών τροχών και της γωνίας τους. Η προβολή συντίθεται από τις εικόνες που καταγράφει η κάμερα 360°. Το «διαφανές καπό» είναι εξαιρετικά χρήσιμο αφού επιτρέπει στον οδηγό να αναγνωρίζει πολύ έγκαιρα πιθανά εμπόδια στην πορεία του.

Η GLE «τραβάει» ακόμα περισσότερο: η τετρακίνηση και η ειδικά σχεδιασμένη σχέση μετάδοσης επιτρέπουν υψηλό φορτίο ρυμούλκησης έως 3,5 τόνους3 και φορτίο στο σημείο σύνδεσης έως 140 κιλά. Ο πλήρως ηλεκτρικός σύνδεσμος ρυμουλκούμενου είναι ιδιαίτερα πρακτικός, αφού με το πάτημα ενός κουμπιού στο πίσω καπό ή ενός εικονιδίου στην κεντρική οθόνη, η σφαιρική κεφαλή κοτσαδόρου εκτείνονται από το κάτω μέρους του αυτοκινήτου και στερεώνονται αυτόματα στη θέση λειτουργίας.

Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe
Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe MERCEDES-BENZ AG


Μετά τη χρήση, επιστρέφει εξίσου απλά στη θέση του πίσω από τον προφυλακτήρα. Για όσους δεν χρησιμοποιούν τον σύνδεσμο για ρυμουλκούμενο, αλλά για να μεταφέρουν ποδήλατα για παράδειγμα, προσφέρεται ένα ειδικό χαρακτηριστικό: ο σύνδεσμος του ρυμουλκούμενου διαθέτει δύο επιπλέον πείρους στη σφαιρική κεφαλή, ώστε να στερεώνεται με ασφάλεια η σχάρα ποδηλάτων.

Η φέρουσα ικανότητα φορτίου είναι 100 κιλά, ώστε να μπορείτε να μεταφέρετε και ηλεκτρικά ποδήλατα. Μία νέα λειτουργία στις GLE και GLE Coupé είναι ο προγραμματισμός διαδρομής με ρυμουλκούμενο για το σύστημα πλοήγησης: στην κεντρική οθόνη, οι επιβάτες μπορούν να προγραμματίζουν διαδρομές κατάλληλες για οδήγηση με ρυμουλκούμενο, το οποίο έχει προκαθοριστεί.

Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe
Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe MERCEDES-BENZ AG


Κατά τον προγραμματισμό λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, τα επιτρεπόμενα πλάτη και ύψη διέλευσης κατά το μήκος της διαδρομής. Το ρυμουλκούμενο προσδιορίζεται μέσω του μενού ρυμουλκούμενου «Trailer» στο MBUX, το οποίο εμφανίζεται αυτόματα μόλις το ρυμουλκούμενο συνδεθεί ηλεκτρικά στο όχημα. Οι πελάτες μπορούν να επιλέγουν ανάμεσα σε σχάρα ποδηλάτων και δύο μεγέθη ρυμουλκούμενου.

Επίσης, μπορούν να ρυθμίζουν την ταχύτητα - στη Γερμανία, για παράδειγμα, σε 80 ή 100 km/h. Ο προγραμματισμός διαδρομής με ρυμουλκούμενο συνυπολογίζει όλες αυτές τις πληροφορίες. Ιδιαίτερα εξυπηρετικό είναι το σύστημα υποβοήθησης σημάτων κυκλοφορίας, το οποίο εμφανίζει μόνο τα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας για τον συνδυασμό αυτοκινήτου/ρυμουλκούμενου.

Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe
Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe MERCEDES-BENZ AG


Εάν είναι ενεργοποιημένα τα συστήματα DISTRONIC και υποβοήθησης τήρησης ορίων ταχύτητας, το όχημα επιταχύνει μόνο μέχρι το σχετικό επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας. Η διευρυμένη υποβοήθηση ελιγμών ρυμουλκούμενου λειτουργεί πλέον βάσει κάμερας και, επομένως, ενδείκνυται και για ρυμουλκούμενα με δική τους διάταξη σταθεροποίησης.

Η υποβοήθηση ελιγμών ρυμουλκούμενου αποτελεί προαιρετικό εξοπλισμό και μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί μέσω ασύρματης ενημέρωσης «over the air» (OTA) μετά την αγορά της GLE. Χάρη στους βελτιωμένους αισθητήρες περιβάλλοντος, τα συστήματα στάθμευσης υποστηρίζουν ακόμη καλύτερα τον οδηγό κατά τους ελιγμούς. Έχοντας ενσωματωθεί στο MBUX, ο χειρισμός τους είναι πιο διαισθητικός και άμεσος.

Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe
Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe MERCEDES-BENZ AG


Σε αντίθεση με το προηγούμενο μοντέλο, το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης παραμένει πλέον ενεργοποιημένο στη λειτουργία ρυμούλκησης. Το σύστημα βοηθά τον οδηγό να παραμείνει στη λωρίδα αυτόματα, ακόμη και όταν αλλάζει κατεύθυνση. Ορισμένες αλλαγές στην εξωτερική σχεδίαση δίνουν στις GLE SUV και GLE Coupé μια σαφώς πιο σύγχρονη εμφάνιση.

Ο νέος μπροστινός προφυλακτήρας τονίζει εμφατικά την παρουσία του μοντέλου. Δύο οριζόντιες γρίλιες με διακοσμητικά ένθετα χρωμίου διατρέχουν τη μάσκα ψυγείου της GLE. Το πλέγμα των εξωτερικών αεραγωγών έχει αποκτήσει ένα οριζόντιο πτερύγιο χρωμίου. Η λάμψη των προβολέων είναι πολύ χαρακτηριστική στη Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe
Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe MERCEDES-BENZ AG


Με τα LED High Performance, δύο φωτεινά σημεία συμπληρώνουν τα εμβληματικά φώτα πορείας ημέρας, ενώ με το προαιρετικό MULTIBEAM LED υπάρχουν τέσσερα φωτεινά σημεία. Οι σχεδιαστές έχουν επίσης επιμεληθεί το εσωτερικό των πίσω φώτων: στην GLE, ο φωτισμός διαμορφώνεται από δύο οριζόντια μπλοκ, ενώ στην GLE Coupé από δύο λωρίδες.

Η AMG Line αποτελεί πλέον βασικό εξοπλισμό για το εξωτερικό της GLE Coupé. Τα στοιχεία αυτής της γραμμής περιλαμβάνουν τη μάσκα ψυγείου diamond με μοτίβο αστεριών της Mercedes-Benz, την μπροστινή ποδιά AMG με διακοσμητικό στοιχείο χρωμίου, τα πλαϊνά μαρσπιέ AMG και την επένδυση των θόλων τροχών στο χρώμα του οχήματος, καθώς και την πίσω ποδιά AMG με ένθεμα που παραπέμπει οπτικά σε διαχύτη.

Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe
Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe MERCEDES-BENZ AG


Στο εσωτερικό των GLE και GLE Coupé, τοποθετείται το τιμόνι τελευταίας γενιάς με επιφάνειες αισθητήρων στις οριζόντιες ακτίνες. Με αυτά τα χειριστήρια αφής δεξιά και αριστερά, ο οδηγός μπορεί να χειρίζεται την οθόνη οδηγού και την κεντρική οθόνη από το τιμόνι. Ένα ιδιαίτερα ελκυστικό χαρακτηριστικό στο εσωτερικό είναι οι κεντρικοί και πλευρικοί αεραγωγοί σε εμφάνιση χρωμίου.

Προηγουμένως τα περιγράμματα ήταν μαύρα, αλλά τώρα οι γρίλιες τους είναι από πραγματικό γαλβανισμένο μέταλλο όπως στη Mercedes-Maybach GLS. Για τα χρώματα εσωτερικού έχουν προστεθεί οι συνδυασμοί catalana beige/μαύρο (GLE SUV) και bahia brown/μαύρο (GLE SUV και GLE Coupé). Οι επενδύσεις σε μαύρο/κλασικό κόκκινο, που διατίθενται αποκλειστικά για την έκδοση coupé σε συνδυασμό με τη σειρά AMG, είναι έντονα σπορτίφ.

Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe
Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe MERCEDES-BENZ AG


Το κορυφαίο ηχοσύστημα surround Burmester® προσφέρει πλέον δυνατότητα προσωπικής ρύθμισης ήχου, καθώς και τη συναρπαστική εμπειρία ήχου Dolby Atmos. Με την υπηρεσία «Online Music4, η Mercedes-Benz έχει συμπεριλάβει πολλούς παρόχους streaming μουσικής στο σύστημα infotainment MBUX. Μερικά ακόμη χαρακτηριστικά του ηχοσυστήματος surround Burmester® είναι 13 ηχεία, 13 ξεχωριστά κανάλια ενισχυτή και απόδοση ισχύος 590 watt.

Άλλο ένα νέο στοιχείο προαιρετικού εξοπλισμού είναι το σύστημα ENERGIZING AIR CONTROL, το οποίο παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα χρησιμοποιώντας αισθητήρες ποιότητας αέρα και λεπτών σωματιδίων. Ένα φίλτρο δύο σταδίων μειώνει τα λεπτά σωματίδια σκόνης και μεγάλο ποσοστό άλλων ρύπων. Ανάλογα με την τιμή μέτρησης, το όχημα επιλέγει έξυπνα μεταξύ της λειτουργίας καθαρού αέρα και της λειτουργίας ανακύκλωσης αέρα.

Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe
Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe MERCEDES-BENZ AG


Με τη δεύτερη γενιά του συστήματος infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience), η GLE και η GLE Coupé είναι πλέον απολύτως ενημερωμένες. Το εσωτερικό του αυτοκινήτου έχει γίνει ακόμη πιο ψηφιακό και ευφυές, καθώς το υλικό (hardware) και το λογισμικό έχουν κάνει άλματα προόδου: πολυάριθμες λειτουργίες οχήματος και ανέσεων μπορούν να ελέγχονται από τις οθόνες LCD όπου προβάλλονται με υψηλή ανάλυση.

Το μέγεθος της οθόνης οδηγού και της κεντρικής οθόνης έχει διατηρηθεί στις 12,3 ίντσες. Η κεντρική οθόνη λειτουργεί πολύ βολικά ως οθόνη αφής για τον χειρισμό της. Τα Apple Car Play και Android Auto διατίθενται πλέον και με ασύρματη σύνδεση. Η οθόνη οδηγού και η κεντρική οθόνη μέσων προσφέρουν μια ολιστική εμπειρία για τις αισθήσεις, προβάλλοντας τις πληροφορίες με δομημένο και σαφή τρόπο.

Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe
Mercedes-Benz GLE & GLE Coupe MERCEDES-BENZ AG


Η εμφάνιση μπορεί να εξατομικευτεί με συνολικά τρία στυλ (κλασικό, σπορ, διακριτικό) και τέσσερις τρόπους λειτουργίας (πλοήγηση, βοήθεια, service, off-road). Η φωνητική υποβοήθηση «Hey Mercedes» γίνεται πιο διαδραστική και μπορεί να μαθαίνει ενεργοποιώντας τις online υπηρεσίες στην εφαρμογή Mercedes me App.

Οι τιμές των ανανεωμένων GLE και GLE Coupe στην Ελλάδα, ξεκινούν από τα 104.550 ευρώ (GLE 300d 4MATIC) και 113.450 ευρώ (GLE Coupe 300d 4MATIC) αντίστοιχα. Οι κορυφαίες εκδόσεις με την υπογραφή της AMG, είναι στα 213.410 ευρώ και 217.650 ευρώ (Mercedes-AMG GLE 63 S 4MATIC+) αντίστοιχα.

TAGS MERCEDES-BENZ GLE MERCEDES-BENZ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ