ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πέντε εμβληματικά Skoda - από το μέλλον

Πέντε εμβληματικά Skoda - από το μέλλον

Οι σχεδιαστές της τσέχικης εταιρείας δημιούργησαν φουτουριστικά σχέδια βασισμένα σε πέντε από τα σπουδαιότερα αυτοκίνητα της Ιστορίας της: τα Voiturette, 1203 Camper, Felicia Cabriolet, Popular Monte Carlo και 130RS.

Οι σχεδιαστές της Skoda δημιούργησαν μια σειρά από φουτουριστικά σχέδια πρωτοτύπων βασισμένων σε ορισμένα από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα της Μλάντα Μπόλεσλαβ, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 125 χρόνια της Ιστορίας της τσέχικης εταιρείας.

Πέντε σχεδιαστές της εταιρείας επέλεξαν το αγαπημένο τους τετράτροχο από την Ιστορία της Skoda και δημιούργησαν τα ισάριθμα σχέδια, βγαλμένα από το μέλλον και από την δίχως περιορισμούς φαντασία τους, παρότι το πεπρωμένο τους είναι να μην οδηγηθούν ποτέ στη γραμμή παραγωγής.

VOITURETTE

Πέντε εμβληματικά Skoda - από το μέλλον


Το σχέδιο αυτό είναι εμπνευσμένο από το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής της Skoda, το Voiturette A του 1905. Πρόκειται για ένα ανοιχτό διθέσιο που έχει τις ρίζες του στα πρώτα αυτοκίνητα της Ιστορίας, και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αυτόνομο τουριστικό αυτοκίνητο για τους δρόμους της Πράγας.

Ο δημιουργός του, Yuhan Zhang, μέλος της σχεδιαστικής ομάδας των εσωτερικών της Skoda, έχει προσθέσει για το σκοπό αυτό μια ενιαία σε όλο το πλάτος του εσωτερικού κοίλη οθόνη που παρέχει πληροφορίες για κάθε αξιοθέατο της τσέχικης πρωτεύουσας. Το κάθισμά του είναι, επίσης, εμπνευσμένο από το Voiturette A.

1203 CAMPER

Πέντε εμβληματικά Skoda - από το μέλλον


Η μελλοντική σπουδή του θρυλικού 1203, που βγήκε στην παραγωγή το 1968, αποτέλεσε ορόσημο της δεκαετίας του ‘70 και κυκλοφόρησε για τρεις δεκαετίες, δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή Daniel Hajek. Η αμιγώς ηλεκτρική μονάδα ισχύος του απελευθερώνει περισσότερο χώρο στο εσωτερικό, ενώ το πρωτότυπο παρέχει και τη δυνατότητα ανύψωσης της οροφής για επιπλέον χώρο.

Ο Hajek, όπως εξηγεί, δεν ήθελε να μεταφέρει αυτούσιους τους στρογγυλούς προβολείς, ώστε το πρωτότυπο να μην είναι υπερβολικά ρετρό, κι έτσι πρόσθεσε μόνο ένα δευτερεύον κυκλικό φως πίσω από τη νέα, αιχμηρή φωτιστική «υπογραφή».

FELICIA CABRIOLET

Πέντε εμβληματικά Skoda - από το μέλλον


Ο σχεδιαστής Martin Leprince πέρασε αμέτρητες ώρες δίπλα στο αυθεντικό αντίτυπο του εντυπωσιακού ανοικτού Skoda Felicia του 1959 στο Μουσείο της Skoda στην Πράγα, για να δημιουργήσει αυτό το φουτουριστικό πρωτότυπο. Το στοιχείο που τον εντυπωσίασε περισσότερο ήταν οι κυρτές άκρες του παρ-μπριζ, που προστατεύουν τους επιβάτες από τους στροβιλισμούς του αέρα.

Η ενιαία, σε όλο το πλάτος του εσωτερικού, «αιωρούμενη» ψηφιακή οθόνη ακολουθεί τις σχεδιαστικές γραμμές του παρ-μπριζ για την απεικόνιση των οργάνων και των συστημάτων πλοήγησης και πολυμέσων. Εξίσου εντυπωσιακά, αρκετά ρετρό αυτή τη φορά, είναι τα πίσω φώτα.

POPULAR MONTE CARLO και 130RS

Πέντε εμβληματικά Skoda - από το μέλλον


Τα φουτουριστικά σχέδια του Popular Monte Carlo (του σχεδιαστή Ljudmil Slavov) και του coupe 130RS (του Aymeric Chertier) προέρχονται από τα βάθη του αγωνιστικού παρελθόντος της Skoda.

Το «μελλοντικό» Popular Monte Carlo, βασισμένο σε αυτό που ο Slavov συγκαταλέγει στα πιο όμορφα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ, έχει ακραία roadster εμφάνιση και στη θέση του ταχύμετρου διαθέτει ένα αιωρούμενο ολόγραμμα γύρω από την κυκλική κονσόλα.

Πέντε εμβληματικά Skoda - από το μέλλον

Το αναγεννημένο 130RS, αντίθετα, είναι σχεδιαστικά πιο συγγενές με το πρωταρχικό, καθώς ο Chertier δήλωσε ότι ήθελα να ανανεώσει το αρχικό αυτοκίνητο, και όχι να το αλλάξει. Μεταξύ των ιδεών που προσέθεσε στο αρκετά μυώδες σχέδιό του, είναι και ορισμένες από τις γραμμές των σύγχρονων αυτοκινήτων του WRC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ