CAR AND DRIVER

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Formula Student Festival

1o FORMULA STUDENT FESTIVAL - ARISTOTLE RACING TEAM (ART)
1o FORMULA STUDENT FESTIVAL - ARISTOTLE RACING TEAM (ART) GEORGE KOUTOS

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Formula Student Festival που συνδιοργάνωσε το περιοδικό Car and Driver με τη Περιφέρεια Αττικής στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου στην Αθήνα.

Έξι ομάδες φοιτητών, από ισάριθμα δημόσια ελληνικά ΑΕΙ, οι οποίες συμμετέχουν στον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό Formula Student, έδωσαν επί δύο μέρες το παρών με τα μονοθέσιά τους σε μια διημερίδα που αποτέλεσε αφορμή για να αναπτυχθεί γόνιμος προβληματισμός για το παρόν και το μέλλον της αυτοκίνησης αλλά και της παιδείας στην Ελλάδα.

1o FORMULA STUDENT FESTIVAL - CENTAURUS RACING TEAM
1o FORMULA STUDENT FESTIVAL - CENTAURUS RACING TEAM GEORGE KOUTOS


Η αλήθεια είναι ότι το 1ο Formula Student Festival ήρθε σαν φυσική συνέχεια της ημερίδας η οποία είχε διοργανωθεί το 2022 στο Υπουργείο Παιδείας –και πάλι- από το περιοδικό Car and Driver που έχει αγκαλιάσει τον θεσμό. Και αν πέρυσι είχαμε να κάνουμε με μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση διάρκειας μίας ημέρας, φέτος βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πραγματικά εντυπωσιακό διήμερο φεστιβάλ.

Θα μπορούσε ενδεχομένως να δικαιολογήσει κάνεις αυτόν τον χαρακτηρισμό από το γεγονός και μόνο της συμμετοχής έξι ομάδων φοιτητών που εκπροσωπούν επάξια αντίστοιχα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στο Formula Student, τον μεγάλο διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό με τις εκατοντάδες συμμετοχές από ολόκληρο τον κόσμο.

1o FORMULA STUDENT FESTIVAL - DEMOCRITUS RACING TEAM
1o FORMULA STUDENT FESTIVAL - DEMOCRITUS RACING TEAM GEORGE KOUTOS


Οι έξι αυτές ομάδες κατάφεραν να ξεσηκώσουν το πλήθος που βρέθηκε στον Πανελλήνιο τα απογεύματα του Σαββάτου 30/9 και της Κυριακής 1/10 με τις επιδείξεις των μονοθεσίων τους. Αυτών των οχημάτων που οι ίδιοι οι φοιτητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν μόνοι τους, με ελάχιστα χρήματα, συγκεντρώνοντας τα επαινετικά σχόλια ειδικών μηχανικών της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Από τα πάνελ της διημερίδας που είχε τίτλο «Κινητικότητα και αειφόρος ανάπτυξη: Οι Πολυτεχνικές Σχολές σχεδιάζουν το μέλλον» πέρασαν δεκάδες ομιλητές που αναφέρθηκαν στα διαφορετικά θέματα που αφορούν την αυτοκίνηση, ξεκινώντας από την ηλεκτροκίνηση και τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν για την διάδοσή της, την κινητικότητα και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και φτάνοντας μέχρι την οδική ασφάλεια.

1o FORMULA STUDENT FESTIVAL - POSEIDON TEAM -ECO RACING
1o FORMULA STUDENT FESTIVAL - POSEIDON TEAM -ECO RACING GEORGE KOUTOS


Μέρος της συζήτησης αποτέλεσαν και οι προοπτικές που ανοίγονται στους απόφοιτους των ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, εντός και εκτός της πατρίδας μας. Κοινή διαπίστωση η ανάγκη ενός «εθνικού συντονιστή» που θα μπορούσε να συνδυάσει όλες τις ανεξάρτητες προσπάθειες στους διαφορετικούς τομείς που προαναφέρθηκαν σε μια κοινή συνισταμένη, η οποία θα έδινε μια μεγάλη ώθηση στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας μας.

Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα κατασκευής και η τεχνολογία που ενσωματώνουν τα ελληνικά μονοθέσια του Formula Student έρχονται να επιβεβαιώσουν την αξία της Δημόσιας Παιδείας, των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων που «παράγουν» μηχανικούς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων που όντας ακόμα φοιτητές είναι σε θέση με ελάχιστη οικονομική υποστήριξη να αντιμετωπίσουν ομάδες συναδέλφων τους που έχουν τη στήριξη μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

PROM RACING
PROM RACING GEORGE KOUTOS


Οι έξι φοιτητικές ομάδες προέρχονται από: 1) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Democritus Racing Team), 2) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Aristotle Racing Team), 3) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Centaurus Racing Team), 4) Πανεπιστήμιο Πατρών (UoP Racing Team), 5) Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Poseidon Team) και 6) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Prom Racing Team).

Στη διημερίδα επίσης συμμετείχαν Πανεπιστημιακοί, Δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, Θεσμικοί Φορείς, στελέχη από τον χώρο της αγοράς του Αυτοκινήτου, σπουδαστές Πολυτεχνικών Σχολών, κ.α.

1o FORMULA STUDENT FESTIVAL
1o FORMULA STUDENT FESTIVAL C&D


Στη συνολική προσπάθεια του ιστορικού περιοδικού Car and Driver που είχε το συντονισμό του φεστιβάλ, αρωγοί στάθηκαν οι κ.κ. Γιώργος Βλάχος Aντιπεριφερειάρχης κεντρικού Τομέα Αθηνών, Στέλιος Βαφείδης, Αλέξης Αλεξόπουλος, η Kawacom, η Pretzel Hellas, η Spot Market, η διασωστική ομάδα ΠΡΟΤΕΚΤΑ Αθηνών και η ομάδα Άμεσης επέμβασης Βύρωνα.

TAGS CAR AND DRIVER FORMULA STUDENT
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ