MERCEDES-BENZ

Οι θηλυκές κούκλες δοκιμών της Mercedes σώζουν ζωές εδώ και 20 χρόνια

Mercedes-Benz Dummys
Mercedes-Benz Dummys MERCEDES-BENZ AG

Πολύ πριν ο νόμος το απαιτήσει, η Mercedes-Benz χρησιμοποίησε κούκλες δοκιμών πρόσκρουσης θηλυκού γένους, ως πρότυπο για μετωπικές και πλευρικές προσομοιώσεις συγκρούσεων.

Έχει ύψος περίπου 1,5 μέτρο, ζυγίζει 49 κιλά και στα ανδρείκελα της νεότερης γενιάς, διαθέτει πολλούς αισθητήρες σε διάφορα σημεία του σώματος, φτάνοντας έως και τα 150 σημεία μέτρησης. Εδώ και 20 χρόνια, η Hybrid III 5, λεγόμενη και «μικροκαμωμένη κούκλα», έχει καθίσει στη θέση του οδηγού, του συνοδηγού και τα πίσω καθίσματα σε μετωπικές δοκιμές πρόσκρουσης όπως και το παραδοσιακό “αρσενικό” ανδρείκελο, το Hybrid III 501.

Mercedes-Benz Dummys
Mercedes-Benz Dummys MERCEDES-BENZ AG


Αυτό σημαίνει, ότι η εταιρεία ξεκίνησε τη χρήση της “θηλυκής” κούκλας δοκιμών πρόσκρουσης πολύ πριν αυτό απαιτηθεί επίσημα από το νόμο. Η κούκλα αυτή, αναπαράγει τη γυναικεία ανθρωπομετρία, με το ανάλογο στήθος και οστά της λεκάνης. Σύμφωνα με τις στατιστικές, μόνο το 5% των Αμερικανίδων είναι πιο κοντές ή πιο αδύνατες. Σήμερα, αξιολογήσεις από οργανώσεις προστασίας του καταναλωτή και διάφοροι νόμοι σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν προδιαγραφές για δοκιμές με “θηλυκά” κούκλες δοκιμών αυτού του μεγέθους.

Ένας άλλος τύπος κούκλας που η Mercedes-Benz χρησιμοποιεί σε δοκιμές πρόσκρουσης εδώ και δύο δεκαετίες είναι το SID-II female dummy. Με ανατομία παρόμοια με εκείνη του Hybrid III 5, έχει σχεδιαστεί ειδικά για πλευρικές συγκρούσεις. Αντίθετα με τις ΗΠΑ ωστόσο, η χρήση της δεν απαιτείται ακόμα από το νόμο στην Ευρώπη. Καθώς η ασφάλεια αποτελεί βασικό συστατικό του DNA της Mercedes-Benz και γι’ αυτό και θεωρείται ο εφευρέτης της μοντέρνας ασφάλειας στα αυτοκίνητα, όπως όλα δείχνουν παραμένει πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα μέχρι και σήμερα.

Mercedes-Benz Dummys
Mercedes-Benz Dummys MERCEDES-BENZ AG


Η βάση για τη δέσμευση της εταιρείας είναι η στρατηγική της ασφάλειας στην πραγματική ζωή: για περισσότερα από 50 χρόνια, το ιδιόκτητο κέντρο διερεύνησης ατυχημάτων της εταιρείας ερευνά ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται οχήματα της Mercedes-Benz. Ο στόχος είναι να γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνουν τα ατυχήματα και ποια προηγμένα συστήματα ασφαλείας θα μπορούσαν να τα αποτρέψουν.

Επιπλέον, τα ευρήματα από πραγματικά ατυχήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οριστούν οι απαιτήσεις για δοκιμές πρόσκρουσης. Το Κέντρο Τεχνολογίας για την Ασφάλεια Οχημάτων της Mercedes-Benz στο Σιντελφίγκεν διενεργεί έως και 900 δοκιμές πρόσκρουσης και 1.700 δοκιμές ολίσθησης (sled tests) κάθε χρόνο. Οι δοκιμές αυτές περιλαμβάνουν 120 ανδρείκελα σε 21 διαφορετικές εκδόσεις.

Mercedes-Benz Dummys
Mercedes-Benz Dummys MERCEDES-BENZ

Από βρέφη, παιδιά όλων των ηλικιών, «μικροκαμωμένες» γυναίκες έως τον μέσο όρο μεγέθους και βάρους ενός άνδρα, καθώς και ανδρείκελα μεγαλόσωμων, βαριών ανδρών. Τα αποτελέσματα των δοκιμών πρόσκρουσης και της έρευνας ατυχημάτων χρησιμοποιούνται για να εξελίξουν νέες τεχνολογίες ασφαλείας και να βελτιώσουν τα υπάρχοντα συστήματα. Οι προσομοιώσεις επιβατών υπολογίζουν κυρίως πώς ένα ανδρείκελο θα συμπεριφερόταν σε ένα όχημα.

Η Mercedes-Benz εργάζεται συστηματικά στα λεγόμενα «Μοντέλα Ανθρώπινου Σώματος» (Human Body Models (HBMs)), τα οποία είναι σχεδιασμένα για να αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη ανατομία – οστά, μυς και όργανα – με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Σε σύγκριση με τα ανδρείκελα, με τη χρήση των HBMs στις δοκιμές πρόσκρουσης οι ερευνητές έχουν την ευκαιρία να αξιολογούν τον πραγματικό τύπο τραυματισμού ενός συγκεκριμένου μέρους του σώματος και όχι μόνο την πιθανότητα σοβαρότητας του τραυματισμού του.

TAGS MERCEDES-BENZ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ