CLASSIC CAR

Οι Alfa Romeo είναι κόκκινες: Τα 9 μοντέλα που αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα

Οι Alfa Romeo είναι κόκκινες: Τα 9 μοντέλα που αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα
Alfa Romeo GT 1300 Junior 1966 © ALFA ROMEO

Τα εννιά μοντέλα της Alfa Romeo που απέδειξαν ότι η γοητεία της μιλανέζικης μάρκας μπορεί να αναδειχθεί και με άλλο χρώμα, πέραν του κόκκινου.

Οι Alfa Romeo είναι κόκκινες: Κανόνας απαράβατος. Ή μήπως όχι; Η αλήθεια είναι πως το κόκκινο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα μοντέλα της μιλανέζικης φίρμας. Από τους αγώνες μέχρι και τα αυτοκίνητα παραγωγής, η χαρακτηριστική βαφή τονίζει το δυναμικό χαρακτήρα των μοντέλων της μάρκας. Για πολλούς, κάθε άλλο χρώμα θεωρείται σχεδόν αιρετικό.

Concept Car, Bertone Carabo, based on Alfa Romeo 33 Stradale, 1968
Bertone Carabo Concept Car 1968 © ALFA ROMEO / SCHLEGELMILCH PHOTOGRAPHY

Και όμως, στα 112 χρόνια ιστορίας της Alfa Romeo, υπήρξαν μοντέλα που απαρνήθηκαν το κόκκινο χρώμα και παρόλα αυτά κατάφεραν να εντυπωσιάσουν και να γράψουν τη δική τους ένδοξη πορεία. Ας τα γνωρίσουμε.

24HP | 1910 | Μπλε

Οι Alfa Romeo είναι κόκκινες: Τα 9 μοντέλα που αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα
A.L.F.A. 24HP © ALFA ROMEO

Μπορεί στην πορεία να καθιερώθηκε ως το αγαπημένο της χρώμα, όμως το κόκκινο δεν ήταν η πρώτη επιλογή της ιταλικής μάρκας. Στις 24 Ιουνίου του 1910, την ίδρυση της Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (A.L.F.A.) σηματοδότησε το πρώτο της μοντέλο με την ονομασία 24HP.

Για την ακρίβεια η 24HP κατασκευάστηκε πριν καν την επίσημη ίδρυση της μάρκας. Ήταν ένα αρκετά καινοτόμο αυτοκίνητο για την εποχή του, πολυτελές και πολύ γρήγορο, αφού μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 km/h.

Η πρώτη A.L.F.A. έβαλε τα θεμέλια για το μύθο της Alfa Romeo. Κομψή, σπορ, τεχνολογικά προηγμένη γεμάτη γοητεία και χαρίσματα. Όχι όμως κόκκινη, αφού προτιμήθηκε μια πιο αριστοκρατική μπλε απόχρωση.

1900 | 1950 | Ασημί

Οι Alfa Romeo είναι κόκκινες: Τα 9 μοντέλα που αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα
Alfa Romeo 1900 Berlina © ALFA ROMEO

Ήδη με τις πρώτες επιτυχίες της μάρκας στους αγώνες που ήρθαν σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυση της, το κόκκινο χρώμα είχε καθιερωθεί αποτελώντας και το εθνικό χρώμα της Ιταλίας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Η 4θυρη Alfa Romeo 1900 του Stata Puglia που παρουσιάστηκε το 1950 θα έφερνε μια σειρά αλλαγών, μεταξύ των οποίων και η επιλογή ενός πιο ουδέτερου χρώματος. Η 1900 ήταν η πρώτη αριστεροτίμονη Alfa Romeο, η πρώτη με αυτοφερόμενο αμάξωμα και η πρώτη που ακολούθησε τη μαζική γραμμή παραγωγής.

Εξαιρετικά φιλική για τον οδηγό, ήταν ένα οικογενειακό αυτοκίνητο με το σπορ DNA της Alfa Romeo, στο οποίο ταίριαζε εξαιρετικά το ασημί χρώμα. Βεβαίως οι σπορ εκδόσεις που βασίστηκαν στην 1900, με πιο διάσημη την φουτουριστική Disco Volante, ακολούθησαν την παράδοση του κόκκινου χρώματος.

Carabo | 1968 | Πράσινο

Οι Alfa Romeo είναι κόκκινες: Τα 9 μοντέλα που αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα
Alfa Romeo Carabo © ALFA ROMEO

Στην πραγματικότητα η Carabo δεν χρειαζόταν το ιδιαίτερο πράσινο χρώμα για να προκαλέσει. Δημιουργός της ήταν μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες στο χώρο του ντιζάιν, ο μόλις 30χρονος τότε, Μαρτσέλο Γαντίνι.

Η Carabo βασιζόταν στα μηχανικά μέρη της 33 Stradale και είχε το ίδιο ύψος, κάπου εκεί όμως τελείωναν και οι ομοιότητες μεταξύ των δύο αριστουργημάτων. Στην Carabo οι καμπύλες εξαφανίστηκαν και κάθε τι ήταν απόλυτα ξεκάθαρο. Από τις ευθείες γραμμές των επιφανειών μέχρι τις πόρτες με άνοιγμα τύπου “scissor”.

Το έντονο πράσινο μεταλλικό χρώμα με τις πορτοκαλί λεπτομέρειες ήταν εμπνευσμένο από το Carabus auratus, έναν σκαραβαίο που εκτός από το όνομά του, δάνεισε και τους χρωματισμούς του στο εντυπωσιακό πρωτότυπο της Alfa Romeo.

Montreal | 1970 | Πράσινο & Πορτοκαλί

Οι Alfa Romeo είναι κόκκινες: Τα 9 μοντέλα που αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα
Alfa Romeo Montreal 1970 © ALFA ROMEO

Το 1967 τα έθνη απ’ όλο τον κόσμο παρουσίασαν τα καλύτερα τεχνικά και επιστημονικά τους επιτεύγματα στη Διεθνή Έκθεση του Μόντρεαλ, με την Alfa Romeo να παρουσιάζει ένα φουτουριστικό μοντέλο σε ξεχωριστή πράσινη απόχρωση, και πάλι σχεδιασμένο από τον Γκαντίνι και με σαφή έμπνευση από το πρωτότυπο Carabo.

Η αναγνώριση από το κοινό οδήγησε στην έκδοση παραγωγής, η οποία εκτός από το πράσινο χρώμα που είχε χρησιμοποιηθεί στο πρωτότυπο, ήταν διαθέσιμη εκτός των άλλων και με ένα εντυπωσιακό πορτοκαλί που της προσέδιδε έναν ακόμα πιο μοντέρνο χαρακτήρα.

Οι Alfa Romeo είναι κόκκινες: Τα 9 μοντέλα που αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα
Alfa Romeo Montreal 1970 © ALFA ROMEO

Η Montreal αποτέλεσε την αρχή για πιο τολμηρές χρωματικές επιλογές από τους σχεδιαστές της Alfa Romeo, οι οποίες δεν περιλάμβαναν απαραίτητα το κόκκινο.

156 | 1998 | Περλέ Nuvola

Οι Alfa Romeo είναι κόκκινες: Τα 9 μοντέλα που αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα
Alfa Romeo 156 © ALFA ROMEO

Η έλευση της 156 στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έφερε έναν αέρα ανανέωσης στη μάρκα. Ήταν ένα μοντέλο που αποτελούσε μοναδικό μίγμα δυναμικού χαρακτήρα και κλασικού στιλ.

Το χρώμα με το οποίο λανσαρίστηκε το νέο μοντέλο ήταν μια ιδιαίτερη περλέ μπλε-ασημί απόχρωση, με την ονομασία Nuvola (σύννεφο). H βαφή και το όνομα αυτής είχαν ήδη εντυπωσιάσει μερικούς μήνες πριν με το ομώνυμο εντυπωσιακό πρωτότυπο, το οποίο αποτελούσε την προαναγγελία για πολλές από τις στιλιστικές αναφορές που θα σύστηνε επίσημα στο κοινό η 156.

GT 1300, Giulia & Stelvio | 1966, 2021 | Κίτρινο/Χρυσό

Οι Alfa Romeo είναι κόκκινες: Τα 9 μοντέλα που αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα
Alfa Romeo Giulia & Stelvio GT Junior edition © ALFA ROMEO

Τη δεκαετία του 1960 η Alfa Romeo GT 1300 αποτελούσε μια από τις πλέον όμορφες παρουσίες στους δρόμους της Ευρώπης. Το ιδιαίτερο κίτρινο-χρυσό χρώμα με το οποίο ήταν διαθέσιμη έδωσε την έμπνευση για τη συλλεκτική σειρά GT Junior, των Giulia και Stelvio.

Το χαρακτηριστικό χρώμα Lipari Ochre αποτελεί την πιο ιδιαίτερη απόχρωση που έχουμε δει -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- στα δύο μοντέλα που ξεχώριζαν επίσης χάρη σε μια σειρά μοναδικών στιλιστικών χαρακτηριστικών στο αμάξωμα και στην καμπίνα.

Βέβαια, για τους πιο παραδοσιακούς, την ίδια περίοδο τα δύο μοντέλα ήταν διαθέσιμα και στην -επίσης- ειδική έκδοση “6C Villa d’Este”, που χαρακτήριζε το έντονο βαθύ κόκκινο χρώμα – για να μην ξεχνιόμαστε...

Tonale | 2022 | Πράσινο Montreal

ALFA ROMEO
ALFA ROMEO TONALE 2022

Η παρουσίαση της Tonale σηματοδοτεί από πολλές πλευρές μια μεγάλη αλλαγή για τη μάρκα. Είναι το πρώτο C-SUV στην ιστορία της, το πρώτο της εξηλεκτρισμένο μοντέλο, αλλά και το πρώτο που εφαρμόζει μια σειρά καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών, όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό NFT.

Σύμφωνα με τον lead exterior designer της Tonale, Αλέξανδρο Λιώκη, το χρώμα Montreal Green αναδεικνύει ιδανικά τις φόρμες και τις αναλογίες του αυτοκινήτου. Σίγουρα μια ιδιαίτερα ξεχωριστή χρωματική επιλογή στη γκάμα του μοντέλου.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Αλέξανδρου σε ερώτηση του SPORT24 για το χρώμα που θεωρεί ο ίδιος ότι αναδεικνύει καλύτερα τη σχεδίαση της Tonale, στην επίσημη παρουσίαση του μοντέλου στην Ελλάδα. Ο Έλληνας σχεδιαστής ξεχώρισε ως προσωπική του επιλογή το πράσινο, αν και όπως ανέφερε, η Tonale που θα παρκάρει στο γκαράζ του θα έχει μάλλον κόκκινο χρώμα.

Όπως και να το κάνουμε, όσο κι αν κάποια χρώματα “γράφουν” πολύ ωραία πάνω στα αριστουργήματα της μιλανέζικης φίρμας, το κόκκινο ήταν, είναι και θα είναι το ιδανικό και πλέον διαχρονικό χρώμα για μια Alfa Romeo. Διαφωνείτε;

Οι Alfa Romeo είναι κόκκινες: Τα 9 μοντέλα που αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα
Επίσημη πρεμιέρα για την Alfa Romeo Tonale στην Ελλάδα ALFA ROMEO
TAGS CLASSIC CAR ALFA ROMEO GIULIA ALFA ROMEO STELVIO ALFA ROMEO TONALE ALFA ROMEO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ