VOLVO EX90

Νέο Volvo EX90: ηλεκτρικό SUV με 517 ίππους, αυτονομία 600 km και προηγμένη άνεση και ασφάλεια

Volvo EX90
Volvo EX90 2023 VOLVO

Το ολοκαίνουριο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX90 σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Σουηδική εταιρία

Το SUV που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι το νέο Volvo EX90, είναι αμιγώς ηλεκτρικό και με μήκος 5.037 mm παίρνει τον τίτλο της ναυαρχίδας στη γκάμα της Σουηδικής εταιρίας. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί και μια εντελώς νέα εποχή για τη μάρκα, η οποία σκοπεύει να λανσάρει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κάθε χρόνο έτσι ώστε από το 2030 και μετά να πουλά αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2040.

Σχεδιαστικά, το νέο ΕΧ90 είναι η επιτομή του σκανδιναβικού ντιζάιν που υπηρετεί την αρχή “το σχέδιο υπηρετεί τη λειτουργία”. Το σουηδικό SUV είναι μεν λιτό και απέριττο, αλλά καταφέρνει παρόλα αυτά να είναι ιδιαίτερα μοντέρνο και εντυπωσιακό. Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη απόσταση από το έδαφος που φτάνει έως και 215 mm.

Volvo EX90
Volvo EX90 2023 VOLVO

Το EX90 είναι πραγματικό επταθέσιο, σύμφωνα πάντα με τη Volvo, και το βασικό του χαρακτηριστικό είναι οι καινοτομίες και οι τεχνολογίες που ενσωματώνει και που έχουν ως στόχο να προσφέρουν κορυφαία ασφάλεια και άνεση. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Volvo EX90 δεν είναι απλώς ένα νέο αυτοκίνητο, αλλά ένας ιδιαίτερα προηγμένος υπολογιστής σε τροχούς.

Προηγμένοι αισθητήρες όπως κάμερες, ραντάρ και Lidar, συνδέονται με την υψηλών προδιαγραφών κεντρική υπολογιστική μονάδα του αυτοκινήτου, όπου ο επεξεργαστής NVIDIA DRIVE “τρέχει” το εξελιγμένο από την ίδια τη Volvo λογισμικό, παράγοντας σε πραγματικό χρόνο θέαση 360 μοιρών για τον κόσμο γύρω από το αυτοκίνητο.

Το Lidar για παράδειγμα μπορεί να ανιχνεύσει τον δρόμο μπροστά από το όχημα, ημέρα ή νύχτα, ακόμη και σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Μπορεί να δει μικρά αντικείμενα που βρίσκονται εκατοντάδες μέτρα μπροστά, δημιουργώντας περισσότερο χρόνο για πληροφόρηση και ενέργειες αποφυγής ενός ενδεχόμενου ατυχήματος.

Volvo EX90
Volvo EX90 2023 VOLVO

Επιπλέον, ειδικοί αισθητήρες και κάμερες με την υποστήριξη ειδικών αλγορίθμων, μετρούν τη συγκέντρωση του βλέμματος του οδηγού και όταν αντιλαμβάνονται απόσπαση προσοχής, κούραση, ή νύστα, το σύστημα προειδοποιεί, αρχικά με ένα απαλό τίναγμα και στη συνέχεια πιο επίμονα. Ακόμη και στην περίπτωση που ο οδηγός αποκοιμηθεί ή να αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας, το Volvo EX90 μπορεί και σταμάτα με ασφάλεια στην άκρη του δρόμου, και στη συνέχεια καλεί βοήθεια.

Ενδεικτικό της προηγμένης τεχνολογίας του Volvo EX90 είναι ότι διαθέτει από τώρα τον απαραίτητο εξοπλισμό για να είναι έτοιμο για αυτόνομη οδήγηση, χωρίς επίβλεψη, στο μέλλον! Τέλος, το αυτοκίνητο έχει τη δυνατότητα να γίνεται πιο έξυπνο και πιο ασφαλές με την πάροδο του χρόνου, χάρη σε τακτικές ασύρματες (over-the-air) ενημερώσεις λογισμικού.

Volvo EX90
Volvo EX90 2023 VOLVO


Στο εσωτερικό έχει γίνει ευρεία χρήση φυσικών υλικών, η προμήθεια των οποίων έγινε με υπεύθυνο τρόπο. Η αισθητική είναι αντίστοιχα λιτή και μοντέρνα με μια high-tech αύρα να κυριαρχεί. Υπάρχει ψηφιακός πίνακας οργάνων που συμπληρώνεται από head-up display (ενδείξεις στο παρμπρίζ), ενώ η μεγάλη κεντρική οθόνη των 14,5’’ φιλοξενεί το infotainment το οποίο ενσωματώνει υπηρεσίες και εφαρμογές Google, όπως η φωνητική βοήθεια από το Google Assistant, η πλοήγηση από το Google Maps και δημοφιλείς εφαρμογές από το Google Play. Φυσικά, το infotainment είναι επίσης συμβατό με ασύρματο Apple CarPlay.

Volvo EX90
Volvo EX90 2023 VOLVO

Οι χώροι είναι αναμενόμενα μεγάλοι. Υπάρχουν τρεις σειρές καθισμάτων για έως και 7 επιβάτες, ενώ το πορτμπαγκάζ έχει όγκο 310 λίτρων στην 7θέσια διάταξη και 655 στην πενταθέσια. Με τις δύο πίσω σειρές καθισμτάτων αναδιπλωμένες, ο χώρος φόρτωσης φτάνει έως και τα 1.915 λίτρα. Στα παραπάνω νούμερα συνυπολογίζονται επιπλέον αποθηκευτικοί χώροι κάτω από το δάπεδο και στα πλαϊνά, ενώ υπάρχει και ένας επιπλέον χώρος 37 λίτρων στο εμπρός καπό (frunk).

Οι λάτρεις της μουσικής θα εκτιμήσουν ακόμη το αναβαθμισμένο ηχοσύστημα της Bowers & Wilkins με Dolby Atmos και τα ηχεία που είναι ενσωματωμένα στα προσκέφαλα των καθισμάτων. Μια ακόμη τεχνολογία που προσφέρει άνεση, είναι η χρήση του smartphone ως κλειδί του αυτοκινήτου.

Volvo EX90
Volvo EX90 2023 VOLVO

Αρχικά το EX90 θα είναι διαθέσιμο σε δύο τετρακίνητες εκδόσεις twin-motor AWD, με μεγάλη μπαταρία 111 kWh και δύο ηλεκτροκινητήρες μόνιμου μαγνήτη.

  • EX90 Twin Motor με συνδυαστική απόδοση 408 ίππους και 770 Nm ροπής, 0-100 km/h σε 5,9’’, τελική ταχύτητα 180 km/h και μέση αυτονομία 600 km (650 km στην πόλη).
  • EX90 Twin Motor Performance με συνδυαστική απόδοση 517 ίππους και 910 Nm ροπής, 0-100 km/h σε 4,9’’, τελική ταχύτητα 180 km/h και μέση αυτονομία 590 km (650 km στην πόλη).
Volvo EX90
Volvo EX90 2023 VOLVO

Η φόρτιση της μπαταρίας από το 10% έως το 80% διαρκεί:

  • 30 λεπτά σε ταχυφορτιστή (DC) 250 kW.
  • 32 λεπτά σε ταχυφορτιστή (DC) 200 kW.
  • 97 λεπτά σε ταχυφορτιστή (DC) 50 kW.
  • 32 ώρες σε τριφασική πρίζα (AC) 6A.
Volvo EX90
Volvo EX90 2023 VOLVO

Το Volvo EX90 διαθέτει επίσης τη δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης, μία τεχνολογία που επιτρέπει τη χρήση της μπαταρίας του αυτοκινήτου ως επιπλέον πηγή τροφοδοσίας, για να παρέχει π.χ. ενέργεια στο σπίτι, σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές ή ακόμη και σε ένα άλλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Volvo. Η δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, σε επιλεγμένες αγορές.

Ενδεικτικό της προσπάθειας της Volvo για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2040, τέλος, είναι το γεγονός πως το νέο EX90 περιέχει περίπου 15% ανακυκλωμένο χάλυβα, 25% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, καθώς και 48 κιλά ανακυκλωμένων πλαστικών και υλικών βιολογικής βάσης, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του συνόλου των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στο αυτοκίνητο – το υψηλότερο επίπεδο σε οποιοδήποτε μοντέλο Volvo έως σήμερα!

Volvo EX90
Volvo EX90 2023 VOLVO
TAGS VOLVO EX90 ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ SUV VOLVO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ