ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Με το Car Wallet θα βλέπουμε τις παραβάσεις του ΚΟΚ στο κινητό μας

Ελεγχοι της Αστυνομίας για άσκοπες μετακινήσεις πολιτών την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021. (EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Έλεγχοι της Τροχαίας EUROKINISSI

Οι κλήσεις της Τροχαίας και οι βαθμοί ποινής (point system) θα βρίσκονται μαζί με το δίπλωμα, την άδεια κυκλοφορίας, την ασφάλεια και το ΚΤΕΟ στο smartphone μας.

Στο Car Wallet που ετοιμάζεται να μπει σε εφαρμογή δεν θα έχουμε πρόσβαση ηλεκτρονικά μόνο στην άδεια οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας και την ασφάλεια του αυτοκινήτου μας, αλλά και στις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που τυχόν έχουμε κάνει και έχουν βεβαιωθεί από την Τροχαία.

Ο αναθεωρημένος ΚΟΚ που βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας, προβλέπει μεταξύ άλλων την ψηφιοποίηση των διαδικασιών καταλογισμού αλλά και της είσπραξης των προστίμων. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η βεβαιότητα καταλογισμού ενός προστίμου δρα πολύ πιο αποτρεπτικά από ένα υψηλό πρόστιμο.

Πιο αναλυτικά, στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπονται πιο αυστηρά πρόστιμα για παραβάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί όμως και στην είσπραξη των προστίμων. Σήμερα, στην περίπτωση που ένα πρόστιμο δεν πληρωθεί, μεταφέρεται αυτόματα στις φορολογικές υποχρεώσεις του παραβάτη. Η συγκεκριμένη διαδικασία όμως καθυστερεί πάρα πολύ.

Χάρη στην ψηφιοποίηση των στοιχείων, αυτό θα αλλάξει. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών, στην ψηφιακή πλατφόρμα που ετοιμάζεται ήδη θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία των παραβάσεων στον λογαριασμό κάθε οδηγού, ακόμη και οι βαθμοί ποινής που αντιστοιχούν σε αυτές - το γνωστό μας point system – έτσι ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τους πόντους που έχει συγκεντρώσει.

Σε επόμενη φάση, η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα συνδεθεί με το Car Wallet το οποίο θα περιλαμβάνει ψηφιακά όλα τα στοιχεία του οδηγού αλλά και των οχημάτων του:

  • την άδεια οδήγησης (δίπλωμα),
  • την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος,
  • το ασφαλιστήριο συμβόλαιο,
  • τη βεβαίωση τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ),
  • το ιστορικό συντήρησης του οχήματος,
  • τις παραβάσεις και τους βαθμούς στο point system.

Η ψηφιακή μορφή του διπλώματος στο Car Wallet θα θυμίζει την εφαρμογή που δημιουργήθηκε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το έγγραφο ταυτοπροσωπίας και θα έχει νομική ισχύ σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία.

TAGS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ