CITROEN

Με τα περιπολικά αυτά "δε μπλέκεις"

Lykan Hypersport Police Abu Dhabi
Lykan Hypersport Police Abu Dhabi ABU DHABI POLICE DPT

Σε όλο τον κόσμο, οι αρχές ασφαλείας φροντίζουν να έχουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν το έγκλημα αποτελεσματικά και με ταχύτητα και εμείς εδώ, έχουμε συγκεντρώσει τις πιο “ακραίες” περιπτώσεις.

Διαχρονικά, η αστυνομία σε όλο τον κόσμο εμφανίζεται να έχει αυτοκίνητα ικανά για καταδιώξεις και εν γένει για την άμεση ανταπόκριση στην πάταξη του εγκλήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που στην παρακάτω λίστα, θα δείτε και αυτοκίνητα του παρελθόντος, που έδωσαν με την παρουσία τους ένα πραγματικά ξεχωριστό ύφος στην αστυνομία που τα χρησιμοποιούσε.

Προφανώς και η ταχύτητα όμως, δεν είναι το μοναδικό κριτήριο βάσει του οποίου επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τα περιπολικά που έχουν “μείνει στην ιστορία” και αυτό θα το καταλάβετε φτάνοντας και στην ελληνική συμμετοχή σε ετούτη εδώ την ιδιαίτερη “παρέλαση”.

Αυστραλία: Tesla Model X

Tesla Model X Police Car Victoria
Tesla Model X Police Car Victoria VICTORIA POLICE DPT


Στην Αυστραλία φαντάζει πολύ λογικό η αστυνομία να έχει επιλέξει ένα απόλυτα ικανό σε επιδόσεις αλλά και απόλυτα φιλικό ως προς το περιβάλλον αυτοκίνητο όπως είναι το Tesla Model X. Ευρύχωρο, για να μεταφέρει περισσότερους ένστολους στο πεδίο και ανατριχιαστικά γρήγορο, το αθόρυβο περιπολικό της αστυνομίας της Βικτόρια, δίνει ένα ακόμα “πόντο” ως επιλογή στην αστυνομία.

Σε περίπτωση καταδίωξης στις αχανείς διαδρομές της Αυστραλιανής υπαίθρου, το Model X θα πρέπει να είναι απαραιτήτως φορτισμένο φουλ, για να μπορεί να φέρει σε πέρας κάθε τέτοια αποστολή. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να καλεί σε ενισχύσεις άλλα, συμβατικής τεχνολογίας περιπολικά (με γεμάτο ντεπόζιτο). Πάντως πρέπει να πούμε πως μπορεί την αρχή να την έκανε η Αστυνομία της Βικτώριας στην Αυστραλία, ακολούθησαν όμως κι άλλες χώρες το παράδειγμα και ενσωμάτωσαν μοντέλα της Tesla στους στόλους των περιπολικών τους.

Ιαπωνία: Lexus LC500

Lexus LC 500 Police Car
Lexus LC 500 Police Car TOKYO POLICE DPT


Είναι ούτως ή άλλως σπάνιο το θέαμα του LC500 της Lexus. Για την αστυνομία της Ιαπωνίας που το χρησιμοποιεί ωστόσο, θα πρέπει να είναι πραγματική απόλαυση η χρήση του σε καταδίωξη. Ο οδηγός του Lexus περιπολικού, θα μπορεί χάρη στην ηχομόνωση του αυτοκινήτου, να μην ακούει τη σειρήνα αλλά να απολαμβάνει κάποια συμφωνική ορχήστρα μέσω του κορυφαίας απόδοσης ηχοσυστήματος του αυτοκινήτου.

Οι επιδόσεις είναι έτσι και αλλιώς εξαιρετικές. Ο σοφιστικέ τρόπος με τον οποίο “έρχονται” στο προσκήνιο, αλλάζει τελείως και την οπτική του οργάνου που θα βρεθεί πίσω από το τιμόνι του πραγματικά ιδιαίτερου αυτού περιπολικού- που θα μπορούσε εναλλακτικά να κινείται στους δρόμους του Ντουμπάι.

Άμπου Ντάμπι: Lykan Hypersport

Lykan Hypersport Police Abu Dhabi
Lykan Hypersport Police Abu Dhabi ABU DHABI POLICE


Tο Lykan Hypersport έγινε γνωστό από τη συμμετοχή του στο Fast & Furious, καθώς επίσης και από ορισμένα video games που εμφανιζόταν. Η κατασκευάστρια (W Motors) έχοντας φτιάξει μόλις 7, θα πρέπει να είναι σε “περίεργη” θέση απέναντι στο αγοραστικό κοινό της, καθώς τώρα, το Lykan είναι στην υπηρεσία του νόμου στο Άμπου Ντάμπι.

Με κόστος που ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, το Lykan δεν θα είναι “όλη μέρα στο δρόμο” σαν τα ελληνικά περιπολικά Skoda Octavia και Citroen Xsara αλλά θα χρησιμοποιείται σε ιδιαίτερες περιπτώσεις. Οι επιδόσεις του δε και ιδιαίτερα το 0-100 που διαρκεί λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα, το καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο “αντίπαλο” για κάθε κακοποιό που θέλει να διαφύγει στο δρόμο.

Νότια Ουαλία Αυστραλίας: Honda Civic Type R

Police Car Honda Civic Type R
Police Car Honda Civic Type R S.WELLS AUSTRALIA P.D.


Η εικόνα ενός περιπολικού με φτερούγα πίσω, αεροτομές στην περίμετρο, 20άρες ζάντες και τρεις εξατμίσεις στο πίσω μέρος, δεν είναι και η πιο συνηθισμένη. Ειδικά στην προκειμένη περίπτωση με το έτσι και αλλιώς "ακραίο" σε αισθητική Civic Type R προηγούμενης γενιάς της Honda. Είναι ωστόσο μια πολύ λογική επιλογή για όχημα επιβολής του νόμου σε ανοιχτούς δρόμους και Εθνικές Οδούς, εκεί που η σταθερότητα στην οδήγηση με ταχύτητα κοντά στην τελική του αυτοκινήτου, είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας.

Το Type R με τη δυναμική του, αποτελεί την καλύτερη δυνατή δύναμη πυρός της αστυνομίας για την καταδίωξη κακοποιών στοιχείων που θέλουν να “ξεφύγουν”. Ο δίλιτρος κινητήρας και το χαρισματικό στήσιμο του αυτοκινήτου, μπορεί να κάνει τον οδηγό του να κυνηγήσει τους “κοντράκηδες” ακόμα και μέσα σε πίστα αγώνων αυτοκινήτου (και να γράψει και χρόνο).

Ιταλία: Lamborghini Huracan

Lambo Huracan Police
Lambo Huracan Police POLICE IT


Η Lamborghini προσέφερε μια Huracan -όταν το μοντέλο ήταν καινούργιο- στην αστυνομία για τις ανάγκες των καταδιώξεων αυτοκινήτων στο εθνικό οδικό δίκτυο. Η χρήση του αυτοκινήτου εξιδανικεύτηκε από τους ιθύνοντες της ιταλικής αστυνομίας, καθώς το αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε και για επείγουσες μεταφορές, όπως είναι αυτές του αίματος ή των οργάνων προς μεταμόσχευση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μοντέλο της Lamborghini χρησιμοποιήθηκε με πολύ ορθολογικό τρόπο προκειμένου οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ιταλίας να “πάρουν το περισσότερο” που μπορούσαν μια και το είχαν στη διάθεσή τους.

Ελλάδα: Citroen Ami + Ecocar

Citroen Ami Chalki Police Car
Citroen Ami Chalki Police Car CITROEN


Προφανώς και το περιπολικό Ami το βάζουμε στο πλαίσιο του “περίεργου” και η επιλογή του δεν έχει να κάνει με τα δυναμικά του χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις του αντίστοιχα. Το Ami, υπηρετεί το Αστυνομικό Τμήμα στο νησί της Χάλκης, εξυπηρετώντας ένα γενικότερο δίκτυο “πράσινων” δράσεων που προσέφερε η Citroen στο νησί.

Ο ρόλος του μικρού ηλεκτρικού με την περιορισμένη τελική, δεν έχει να κάνει με την καταδίωξη εγκληματιών αλλά με τη μεταφορά προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί, πως στη Χάλκη, το Ami έχει αντίστοιχο ρόλο και στο Λιμενικό Σώμα, όπου με τα διακριτικά και το γκρι χρώμα του, ξεχωρίζει ως όχημα ειδικού σκοπού για τις ανάγκες των αρχών ασφαλείας του νησιού.

Eco Car ELAS
Eco Car ELAS ECOCAR


Αξίζει να σημειωθεί πως εμείς ως Έλληνες, ανοίξαμε το δρόμο και στα “χνάρια” μας, έχει πατήσει ήδη και η Ιταλική αστυνομία χρησιμοποιώντας το Ami σε αντίστοιχο ρόλο στη Σαρδηνία. Για τους πολυσύχναστους δρόμους και -κυρίως- πεζοδρόμους της Αθήνας, στο στόλο οχημάτων της Αστυνομίας, έχει εσχάτως πάρει τη θέση του και το Ecocar.

Ένα ακόμα μικρότερο του Ami, ηλεκτρικό μοντέλο που παίζει το ρόλο του περιπολικού για συγκεκριμένη χρήση.

TAGS CITROEN CITROEN AMI LAMBORGHINI HONDA CIVIC LEXUS TESLA TESLA MODEL X
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ