ΤΙΜΕΣ

Καύσιμα: Οι τιμές στα πρατήρια αυξάνονται ενώ οι τιμές στη χονδρική πέφτουν

Καύσιμα: Οι τιμές στα πρατήρια αυξάνονται ενώ οι τιμές στη χονδρική πέφτουν
ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ INTIME NEWS

Δεν πρόκειται να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, αλλά φαίνεται πως μελετάται άλλος τρόπος αντιμετώπισης της αύξησης της τιμής ίσως με τη μορφή κουπονιού για καύσιμα.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είδαμε με ευχάριστη έκπληξη στο website της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), ότι από το Σάββατο 12 Μαρτίου αναμενόταν να δούμε την πρώτη σημαντική μείωση στις τιμές διυλιστηρίων σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο, λόγω της κάμψης που παρατηρείται στις χρηματιστηριακές τιμές και στις τιμές χονδρικής.

Καύσιμα: Οι τιμές στα πρατήρια αυξάνονται ενώ οι τιμές στη χονδρική πέφτουν
ΠΟΠΕΚ: Πρόβλεψη τιμών χονδρικής 11 Μαρτίου 2022 WWW.POPEK.GR

Τάση που συνεχίστηκε, καθώς η πρόβλεψη τιμών για το Σάββατο 12/3 ήταν ακόμη πιο χαμηλά, με την ΠΟΠΕΚ να κάνει λόγο για περαιτέρω μείωση στις τιμές διυλιστηρίου από την Τρίτη 15 Μαρτίου.

Καύσιμα: Οι τιμές στα πρατήρια αυξάνονται ενώ οι τιμές στη χονδρική πέφτουν
ΠΟΠΕΚ: Πρόβλεψη τιμών χονδρικής 12 Μαρτίου 2022 WWW.POPEK.GR

Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο κύριος Γιώργος Ασμάτογλου, πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ στο Open την Παρασκευή. Ξεκαθάρισε βέβαια πως η μείωση αναμένεται από την Τρίτη 14/3, λέγοντας πως το Σαββατοκύριακο δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν οι τιμές.

Στην πράξη όμως, στα πρατήρια δηλαδή, όχι μόνο δεν είδαμε μείωση, αλλά το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων κατέγραψε σταδιακή αύξηση στη μέση τιμή καυσίμων το διάστημα 10 – 13 Μαρτίου (Πέμπτη - Δευτέρα). Ενδεικτικά, η μέση τιμή λίτρου της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων πανελλαδικά είχε ως εξής:

  • 09 Μαρτίου: 2,053 €
  • 10 Μαρτίου: 2,082 €
  • 11 Μαρτίου: 2,099 €
  • 12 Μαρτίου: 2,107 €
  • 13 Μαρτίου: 2,109 €

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για το πετρέλαιο κίνησης (μέση τιμή λίτρου diesel πανελλαδικά):

  • 09 Μαρτίου: 1,882 €
  • 10 Μαρτίου: 1,936 €
  • 11 Μαρτίου: 1,969 €
  • 12 Μαρτίου: 1,988 €
  • 13 Μαρτίου: 1,991 €

Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ξεκαθάρισε σε αναλυτική του ανάρτηση πως δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης της φορολογίας στα καύσιμα, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό και κατάλληλο ως μέτρο ελάφρυνσης των εισοδημάτων στη χώρα μας.

Όπως λέει ο ίδιος, η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων στη χώρα μας, είναι αναγκαία λόγω της περιορισμένης φορολογικής βάσης, δηλαδή των εισοδημάτων που φορολογούνται άμεσα κάθε χρόνο. Καταλήγει λοιπόν πως μια άμεση μείωση της έμμεσης φορολογίας θα στερήσει κρίσιμα έσοδα από το κράτος για τη χρηματοδότηση βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών και θα οδηγήσει σε περαιτέρω δημόσιο δανεισμό και άρα διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους.

Έρχεται κουπόνι για καύσιμα;

Όπως αποκάλυψε ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στον Σκάι το Σάββατο, η αύξηση στην τιμή των καυσίμων δε θα μείνει έξω από το πεδίο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η εφαρμογή ενός κουπονιού για την προμήθεια καυσίμων, το οποίο εφόσον τελικά ισχύσει, θα λειτουργεί μέσω ειδικής πλατφόρμας. Δικαιούχοι θα είναι νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, η όποια ενίσχυση θα είναι μικρή και δεν θα μπορεί να αντισταθμίσει το τεράστιο κύμα ακρίβειας, το οποίο σημειώνουμε πως έχει ξεκινήσει πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ειδικά η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Ενδεικτικά, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021 η μέση τιμή πανελλαδικά για ένα λίτρο αμόλυβδης (95 οκτ.) κόστιζε 1,505 ευρώ, ενώ το 2019, ακόμη λιγότερο: 1,492 € / λίτρο.

TAGS ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ