AUTO MOTO 2022

Καινούριο Αυτοκίνητο: Αγορά ή Leasing; Τι με συμφέρει

FIAT
Fiat 500 Hybrid

Το leasing κερδίζει συνεχώς έδαφος στην απόκτηση αυτοκινήτου, καθώς απευθύνεται πλέον και σε ιδιώτες. Πότε συμφέρει;

Αποφάσισες να αγοράσεις αυτοκίνητο, καινούργιο ή μεταχειρισμένο, τοις μετρητοίς ή με δόσεις. Ακούς όμως συνέχεια για το leasing. Συμφέρει; Και πότε;

Δες παρακάτω τα θετικά και τα αρνητικά κάθε επιλογής, για να βρεις τον ιδανικό για σένα τρόπο απόκτησης νέου αυτοκινήτου.


Αγορά με μετρητά

Τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, η αγορά αυτοκινήτου με μετρητά ήταν μονόδρομος για πολλούς μιας και η χρηματοδότηση από πιστωτικό ίδρυμα ήταν από δύσκολη έως αδύνατη.

Τελευταία οι τράπεζες έχουν ανοίξει πάλι τις “κάνουλες” για δάνεια, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να ακολουθήσουν την οδό της εκταμίευσης ολόκληρου του ποσού από τις οικονομίες τους.

Το θετικό στοιχείο σε αυτή την περίπτωση είναι πως ο αγοραστής μπορεί να διεκδικήσει και να πάρει κάποια έκπτωση. Προφανώς, μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, κάθε ζημιά ή έξοδο επιβαρύνει εξολοκλήρου τον ιδιοκτήτη.

Προσοχή επίσης στο πρόβλημα που υπάρχει στην προσφορά νέων αυτοκινήτων και τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις παραδόσεις. Ενδέχεται μέχρι να έρθει το αυτοκίνητο μετά από μερικούς μήνες να έχει αλλάξει και η τιμή του.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να σας ζητηθεί ολόκληρο το ποσό κατά την παραγγελία, για να “κλείσει” η τιμή, κάτι που προφανώς ενέχει ρίσκο.


Αγορά με δάνειο (χρηματοδότηση)

Στην αγορά με δάνειο, που είναι και ο πιο συνήθης τρόπος που επιλέγει η αγορά, το επιτόκιο είναι η βασικότερη παράμετρος. Αυτό καθορίζει την επιβάρυνση σε τόκους, συνεπώς και το τελικό τίμημα για την αγορά του αυτοκινήτου.

Στην έρευνα αγοράς που θα κάνετε, ελέγξτε ότι στο επιτόκιο που σας επικοινωνούν συμπεριλαμβάνεται ο φόρος 0,6% του Νόμου 128/75.

Προσοχή επίσης στη μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Λάβετε υπόψη πως, εκτός από μεγαλύτερη επιβάρυνση σε τόκους, όταν εξοφλήσετε το δάνειο ίσως το αυτοκίνητο να είναι πλέον παλιό με μικρή μεταπωλητική αξία.

Και εδώ, φυσικά, όλα τα έξοδα επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη.


Leasing Αυτοκινήτου

Το leasing ή χρονομίσθωση απευθύνεται τόσο στον επαγγελματία όσο και στον ιδιώτη. Σε αυτό τον τρόπο απόκτησης, η μεγαλύτερη διαφορά είναι πως το αυτοκίνητο δεν ανήκει στον χρήστη.

Αυτό σημαίνει πως, καταρχήν, δεν υφίσταται το ρίσκο της ιδιοκτησίας. Δηλαδή, όλα τα έξοδα, οι φθορές, οι ζημιές επιβαρύνουν την εταιρία leasing. Ο χρήστης απλώς πληρώνει ένα σταθερό μηνιαίο μίσθωμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τόσο η χρήση (ενοικίαση, τέλη κυκλοφορίας κλπ) όσο και η συντήρηση (σέρβις, ελαστικά κ.λπ.).

Στο τέλος του συμβολαίου, και ανάλογα με όσα προβλέπει το συμβόλαιο, μπορεί είτε να αγοράσει το αυτοκίνητο σε προσυμφωνημένη τιμή, για να το κρατήσει ή να το πουλήσει στη συνέχεια σε υψηλότερη ίσως τιμή, ή να το επιστρέψει και να συνάψει νέο συμβόλαιο με καινούριο αυτοκίνητο.

Να πούμε τέλος ότι leasing γίνεται και σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ενώ πλέον υπάρχουν και πιο ευέλικτες υπηρεσίες leasing, που δίνουν για παράδειγμα την δυνατότητα αλλαγής αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή ή ακόμη και της λήξης του συμβολαίου νωρίτερα από το χρόνο που έχει συμφωνηθεί.


Τελικά, τι με συμφέρει;

Στην αγορά τοις μετρητοίς ή με δόσεις, το αυτοκίνητο ανήκει 100% στον χρήστη, συνεπώς και τα έξοδα επιβαρύνουν εξολοκλήρου τον ίδιο. Εδώ μπαίνει το ρίσκο: αν το αυτοκίνητο δεν βγάζει ζημιές, αν ο οδηγός είναι προσεκτικός και δεν κάνει κάποιο σοβαρό ατύχημα, και αν σκοπεύει να κρατήσει το αυτοκίνητο για αρκετά χρόνια στην κατοχή του, προφανώς συμφέρει η αγορά.

Αν όμως ο χρήστης αρέσκεται στο να αλλάζει αυτοκίνητο κάθε 4-5 χρόνια, αν θέλει την ξεγνοιασιά σε οτιδήποτε και να προκύψει (ζημιά, ατύχημα κλπ) και προτιμά να ξέρει πως τους επόμενους 36-48 μήνες θα πληρώνει ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα και τίποτε άλλο, τότε το leasing είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή.


TAGS AUTO MOTO 2022 AUTO 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ