ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Ηλεκτρικό σκούτερ: Αγορά με επιδότηση και οδήγηση με δίπλωμα αυτοκινήτου

SEAT
SEAT MO

Τα ηλεκτρικά σκούτερ επιδοτούνται μέσω του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά” και μπορούν να οδηγηθούν στο πλαίσιο της ισοδυναμίας του διπλώματος αυτοκινήτου και δικύκλου κατηγορίας Α1.

Για τους οδηγούς αυτοκινήτου που βλέπουν θετικά την ευελιξία και την οικονομία των μικρών δικύκλων για την πόλη, αυτή η εποχή είναι ιδανική για να προβούν στην απόκτηση ενός σκούτερ, και μάλιστα ηλεκτρικού.

Και αυτό επειδή αφενός επιδοτούνται από το κράτος και η οικονομία που προσφέρουν είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με ένα βενζινοκίνητο σκούτερ, αφετέρου είναι πλέον δυνατή η οδήγησή τους με το δίπλωμα του αυτοκινήτου. Δείτε αναλυτικά παρακάτω τι ισχύει.


Επιδότηση ηλεκτρικού σκούτερ μέσω του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”

Τα ηλεκτρικά σκούτερ δικαιούνται επιδότησης μέσω του προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά" του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν κατατεθεί περίπου 3.500 αιτήσεις για επιδότηση ηλεκτρικού δίκυκλου.

Ειδικότερα, για ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 20% επί της αξίας αγοράς προ Φ.Π.Α., με μέγιστο ποσό τα 800 €, ενώ με επιπλέον 500 € επιδοτούνται άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η προαιρετική απόσυρση οχήματος ή δικύκλου/τρικύκλου (εξαιρουμένων των ποδηλάτων) επιβραβεύεται με επιπλέον ποσό 1.000 € και 400 €, αντίστοιχα.


Οδήγηση ηλεκτρικού σκούτερ με δίπλωμα αυτοκινήτου

Στο εξωτερικό ισχύει εδώ και χρόνια, σε αρκετές χώρες. Στην Ελλάδα ωστόσο προκαλούσε αντιδράσεις η συγκεκριμένη πρόταση. Τελικά, από τα μέσα του 2021 ισχύει η ισοδυναμία των διπλωμάτων οδήγησης αυτοκινήτου (κατηγορία Β) και δικύκλου χαμηλού κυβισμού (κατηγορία Α1).

Πλέον, οι κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου έχουν το δικαίωμα, εφόσον τηρούν κάποιες προϋποθέσεις, να οδηγούν και δίκυκλα με μοτέρ βενζίνης έως 125 κυβικά, αλλά και ηλεκτρικά σκούτερ (έως 11 kW ή 14,75 hp).

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κλείσει το 27ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν στην κατοχή τους το δίπλωμα αυτοκινήτου πάνω από 6 χρόνια και να παρακολουθήσουν 5 πρακτικά μαθήματα οδήγησης, χωρίς όμως να απαιτείται εξέταση στη συνέχεια.

Έτσι, με κόστος που κυμαίνεται γύρω στα 130-150 ευρώ (μαζί με το παράβολο των 30 €) και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στη Διεύθυνση Μεταφορών της περιφέρειάς τους, οι κάτοχοι διπλώματος κατηγορίας Β (αυτοκινήτου) αποκτούν νέο έντυπο άδειας οδήγησης που φέρει τον σχετικό κωδικό 121.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

  • Δύο έγχρωμες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου.
  • Φωτοτυπία ταυτότητας ή του διαβατηρίου και της άδειας διαμονής.
  • Φωτοτυπία άδειας οδήγησης (θα πρέπει να είναι σε ισχύ και νέου τύπου, αλλιώς θα πρέπει πρώτα να αντικατασταθεί ηλεκτρονικά).
  • Βεβαίωση παρακολούθησης πρακτικών μαθημάτων.
  • Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση.
  • Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης.


TAGS ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ AUTO MOTO 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ