ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων

Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου
Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου AP

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αλλάζει επίπεδο και ρίχνει “βαρύ” τεχνολογικό οπλισμό προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

Με ειδικούς αλγόριθμους και προηγμένης τεχνολογίας hardware, η ΑΑΔΕ ξεκινά τον πόλεμο κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων. Με μια ειδική εφαρμογή που θα ελέγχει το σύστημα εισροών και εκροών στα πρατήρια καυσίμων, η επισήμανση κάθε παράνομης διακίνησης καυσίμου θα είναι πλέον θέμα δευτερολέπτων και με αποδείξεις που δεν θα επιδέχονται αμφισβήτησης.

Τα πρατήρια που διακινούν λαθραία καύσιμα, θα εντοπίζονται ακόμα και από το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα γίνεται ο ανεφοδιασμός ή η διάθεση καυσίμου που δεν είναι προϊόν κανονικής εμπορικής συναλλαγής. Αντίστοιχα, με ένα εξίσου εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης, θα γίνεται και ο έλεγχος των φορτηγών, καθώς και όλων των βαρέων οχημάτων που έχουν μεγάλες δεξαμενές καυσίμων.

Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου
Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου AP

Με μια πλατφόρμα στην οποία έχουν πρόσβαση μόνο οι ελεγκτές της εφορίας, η ψηφιακή παρακολούθηση θα δίνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στις ελεγκτικές αρχές, για κάθε παράτυπη διακίνηση υγρών καυσίμων. Το σύστημα έχει ήδη αρχίσει και λειτουργεί πιλοτικά, δίνοντας από την πρώτη στιγμή στοιχεία για συγκεκριμένες “εστίες” λαθρεμπορίου καυσίμων και φοροδιαφυγής.

Με ένα ειδικό λογισμικό, αναλύονται τα στοιχεία εισροών- εκροών που “ανεβάζουν” ψηφιακά τα πρατήρια καύσιμων στη σχετική πλατφόρμα και μαζί με άλλες παραμέτρους που εισάγουν οι ελεγκτές εφορίας, προκύπτουν τα πέραν κάθε αμφισβήτησης αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις αρχές, αυτό είναι μόνο η αρχή στο συγκεκριμένο “πόλεμο” που έχει ξεκινήσει το κράτος απέναντι στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε επανασχεδιασμό των πληροφοριακών της συστημάτων, προκειμένου να υπάρχει συμβατότητα με εκείνα άλλων χωρών και να μπορεί να γίνεται εκμετάλλευση των διεθνών βάσεων δεδομένων. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η “παρακολούθηση” σε πραγματικό χρόνο, στην οποία θα υπόκεινται τα φορτηγά αυτοκίνητα με τεχνικά μέσα που η ΑΑΔΕ θα προμηθευτεί άμεσα.

TAGS ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ