ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Skoda της… αστυνομίας

Τα περιπολικά της SKODA
Τα περιπολικά της SKODA SKODA

Ο Τσέχος κατασκευαστής αυτοκινήτων είναι ένας παραδοσιακός προμηθευτής περιπολικών της αστυνομίας, σε πολλές χώρες.

Θα έχετε δει, φαντάζομαι, περιπολικά Skoda της Ελληνικής Αστυνομίας να κυκλοφορούν στους δρόμους. Είναι κυρίως Octavia, βενζινοκίνητα αλλά και με φυσικό αέριο. Μάλιστα, κυκλοφορεί και ένα με ειδική μετατροπή 500 ίππων! Πάντως, μη νομίζετε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που η αστυνομία κυκλοφορεί (και) με Skoda.

Τα περιπολικά της SKODA στη Ελλάδα
Τα περιπολικά της SKODA στη Ελλάδα SKODA


Η τσεχική εταιρεία, μόνο στην Τσεχική Δημοκρατία, έχει παραδώσει περισσότερα από 20.000 οχήματα στην αστυνομία, από το 1993. Τα περιπολικά, συνοδεύονται και με πολλές μετατροπές, ανάλογα τις ανάγκες της κάθε αστυνομίας, καθώς διαθέτουν μέχρι και εύχρηστες θήκες υποπολυβόλων. Για να δούμε που κυκλοφορούν περιπολικά Skoda

Τσεχική Δημοκρατία

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 865 αστυνομικά αυτοκίνητα τρίτης γενιάς Skoda Octavia στους δρόμους της Τσεχικής Δημοκρατίας. Εκτός από τους κλασικούς φάρους, αυτοκόλλητα και άλλα χαρακτηριστικά, ο ειδικός εξοπλισμός τους περιλαμβάνει επίσης τεράστια σωληνοειδή πλαίσια, για την προστασία του πληρώματος κατά τη διάρκεια των καταδιώξεων. Το πλαίσιο είναι τοποθετημένο σε ενισχυμένο μπροστινό προφυλακτήρα, έχει μαύρη επίστρωση και ζυγίζει 19,8 κιλά. Μπορεί με ασφάλεια να βγει από το δρόμο ή να σταματήσει ένα αυτοκίνητο βάρους έως ενός τόνου και ύψους τουλάχιστον εξήντα εκατοστών.

Τα περιπολικά της SKODA στην Τσεχία
Τα περιπολικά της SKODA στην Τσεχία SKODA

Η τσεχική αστυνομία απέκτησε πρόσφατα και Skoda Kodiaq που κινούνται με βενζινοκινητήρα 2.0 TSI - 190 HP σε συνδυασμό με κιβώτιο DSG επτά σχέσεων. Περιττό να πούμε ότι είναι τετρακίνητα, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε χειμωνιάτικες συνθήκες ή σε δύσβατες περιοχές εκτός δρόμου.

Διαθέτει και Skoda Superb με κινητήρα 2.0 TSI - 280 HP, κιβώτιο DSG, τετρακίνηση και προσαρμοζόμενο πλαίσιο. Η τελική τους ταχύτητα είναι 250 χλμ./ώρα και επιταχύνουν από στα 0-100 χλμ./ώρα σε 5,8 δευτερόλεπτα.

Τα περιπολικά της SKODA στην Τσεχία
Τα περιπολικά της SKODA στην Τσεχία SKODA

Ηνωμένο Βασίλειο

Αυτοκίνητα με μπλε φώτα που αναβοσβήνουν, χρησιμοποιούνται από τις βρετανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για πάνω από 110 χρόνια. Το 2020, η Skoda τους παρέδωσε 491 Octavia, Superb και Kodiaq, ενώ απέκτησαν και το πρώτο ηλεκτρικό SUV. Το περιπολικό ENYAQ iV μπορεί να διανύσει έως και 535 χιλιόμετρα με μία φόρτιση, ενώ μια σχεδόν άδεια μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί σε χωρητικότητα 80%, σε 38 λεπτά.

Τα περιπολικά της SKODA στην Αγγλία
Τα περιπολικά της SKODA στην Αγγλία SKODA

Για γρήγορη οδήγηση, οι αστυνομικοί του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτουν την Skoda Octavia RS – 245 HP. Στο Kodiaq, έχει γίνει και ειδική μετατροπή για τη μεταφορά τετράποδων μελών της αστυνομίας.

Τα περιπολικά της SKODA στην Αγγλία
Τα περιπολικά της SKODA στην Αγγλία SKODA


Νέα Ζηλανδία

Η Skoda κέρδισε πρόσφατα έναν διαγωνισμό που διεξήγαγε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας, και φέτος θα της παραδώσει 355 οχήματα, με ακόμη 450 έως 500 οχήματα ετησίως, να ακολουθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τα μοντέλα που παρέχονται, είναι Skoda Superb Combi με κινητήρες 280 HP και 220 HP και το Kodiaq απόδοσης 180 HP. Οι Νεοζηλανδοί εξετάζουν επίσης το υβριδικό Skoda Superb iV.

Τα περιπολικά της SKODA στη Νέα Ζηλανδία
Τα περιπολικά της SKODA στη Νέα Ζηλανδία SKODA

Αρμενία

Η αστυνομία στην πρωτεύουσα του Ερεβάν αγόρασε 150 Skoda Octavia φέτος. Τα αυτοκίνητα θα είναι εξοπλισμένα με πιο ισχυρές μπαταρίες, φώτα LED, προβολείς 360 μοιρών και άλλα ειδικά εργαλεία.

Τα περιπολικά της SKODA
Τα περιπολικά της SKODA SKODA

Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Η αστυνομία του Σεράγεβο αγόρασε τα πρώτα 10 Skoda Octavia το 2018 και ένα χρόνο αργότερα παρέλαβε ακόμη 100.

Τα περιπολικά της SKODA στην Βοσνία
Τα περιπολικά της SKODA στην Βοσνία SKODA

Βουλγαρία

Η βουλγαρική αστυνομία διαθέτει συνολικά 344 Skoda Rapid, τα οποία είναι ειδικά εξοπλισμένα με μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας και ισχυρότερο εναλλάκτη, αν και όλα αυτά είναι στάνταρ εργοστασιακά εξαρτήματα και όχι πρόσθετη λύση.

Τα περιπολικά της SKODA στη Βουλγαρία
Τα περιπολικά της SKODA στη Βουλγαρία SKODA

Φινλανδία

Τα Skoda της αστυνομίας, με σήμανση και χωρίς σήμανση υπηρετούν στην περιοχή των Χιλίων Λιμνών για αρκετά χρόνια. Περίπου 180 αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται για αστυνομικές επιχειρήσεις, ενώ η αστυνομική διοίκηση διαθέτει επίσης 32 «πολιτικά» αυτοκίνητα χωρίς αστυνομικό εξοπλισμό. Τα μοντέλα Skoda που χρησιμοποιούνται στη Φινλανδία, είναι τα Octavia και Superb. Η τοπική αστυνομία αναθέτει σε τοπικές εταιρείες να τα τροποποιούν, εγκαθιστώντας ραντάρ, κάμερες, ειδικά ραδιόφωνα και, φυσικά, φάρους και αυτοκόλλητα.

Τα περιπολικά της SKODA στη Φινλανδία
Τα περιπολικά της SKODA στη Φινλανδία SKODA

Γαλλία

Τα μοντέλα Skoda Fabia, Karoq, Kodiaq, Octavia και Scala, χρησιμοποιούνται από τη γαλλική αστυνομία, με σχεδόν 17.000 οχήματα να έχουν παραδοθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα περιπολικά της SKODA στη Γαλλία
Τα περιπολικά της SKODA στη Γαλλία SKODA

Γεωργία

Αστυνομικά Skoda περιπολούν επίσης στους δρόμους της Γεωργίας. Μετά από αρκετές εκατοντάδες αυτοκινήτων που έχουν τεθεί σε λειτουργία τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια, οι Γεωργιανοί αξιωματικοί παρέλαβαν πρόσφατα 80 μοντέλα νέας γενιάς Skoda Octavia. Η γεωργιανή αστυνομία ενισχύθηκε επίσης φέτος με τέσσερα νέα μοντέλα Skoda Scala.

Τα περιπολικά της SKODA στη Γεωργία
Τα περιπολικά της SKODA στη Γεωργία SKODA

Ιταλία

Στη χερσόνησο των Απεννίνων μπορείτε να βρείτε αρκετές εκατοντάδες Skoda Octavia και Superb. Η ιταλική αστυνομία αγόρασε σχεδόν 900 από αυτά, από το 2012. Μερικά από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μια θήκη υποπολυβόλων μεταξύ των εμπρός και πίσω καθισμάτων, προηγμένη τεχνολογία επικοινωνιών και GPS.

Τα περιπολικά της SKODA στην Ιταλία
Τα περιπολικά της SKODA στην Ιταλία SKODA

Ισραήλ

Αρκετές εκατοντάδες Skoda Octavia και Superb είναι στην υπηρεσία της ισραηλινής αστυνομίας τα τελευταία πέντε χρόνια, τόσο ως περιπολικά όσο και ως αυτοκίνητα χωρίς σήμανση.

Τα περιπολικά της SKODA στο Ισραήλ
Τα περιπολικά της SKODA στο Ισραήλ SKODA

Λιθουανία

Οι Λιθουανοί αστυνομικοί οδηγούν τα Skoda από το 2008. Χρησιμοποιούν περίπου 200 Octavia, Yeti και Superb με παραδοσιακό αστυνομικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων χωρισμάτων και τροποποιημένων πίσω τμημάτων.

Τα περιπολικά της SKODA στη Λιθουανία
Τα περιπολικά της SKODA στη Λιθουανία SKODA

Λετονία

Στη Λετονία, η αστυνομία χρησιμοποιεί 52 Skoda Octavia και 37 Superb, ως οχήματα χωρίς σήμανση για τον έλεγχο της κυκλοφορίας.

Τα περιπολικά της SKODA στην Λετονία
Τα περιπολικά της SKODA στην Λετονία SKODA

Αυστρία

Τα Skoda είναι μέρος του εξοπλισμού της αυστριακής αστυνομίας από το 2006. Το Octavia Combi 4x4 και το Kodiaq, επίσης με τετρακίνηση, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των περίπου 200 οχημάτων. Άλλα Octavia και Superb, χρησιμεύουν ως πολιτικά οχήματα. Είναι ενδιαφέρον ότι η αστυνομία αποκτά τα αυτοκίνητα με τριετή έως τετραετή μίσθωση και έτσι ο αστυνομικός εξοπλισμός που εγκαθίσταται μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί, χωρίς να αφήσει σημάδια.

Τα περιπολικά της SKODA στην Αυστρία
Τα περιπολικά της SKODA στην Αυστρία SKODA

Σερβία

Περισσότερα από 2.500 Skoda Octavia ή Scala κυκλοφορούν στους δρόμους της Σερβίας.

Τα περιπολικά της SKODA στην Σερβία
Τα περιπολικά της SKODA στην Σερβία SKODA

Ισπανία

Δεκάδες Skoda Octavia και Karoq, παραδίδονται ετησίως στην ισπανική αστυνομία από το 2018.

Τα περιπολικά της SKODA στην Ισπανία
Τα περιπολικά της SKODA στην Ισπανία SKODA

Ουκρανία

Τα μοντέλα Skoda Rapid, Octavia, Superb και Kodiaq κυκλοφορούν στους δρόμους της Ουκρανίας, καθώς η ουκρανική αστυνομία έχει παραλάβει πάνω από 200 τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα περιπολικά της SKODA στην Ουκρανία
Τα περιπολικά της SKODA στην Ουκρανία SKODA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ