AUTO MOTO 2022

Γιατί συμφέρει τώρα η αγορά καινούριου αυτοκινήτου παρά το μεγάλο χρόνο παράδοσης

Γιατί συμφέρει τώρα η αγορά καινούριου αυτοκινήτου παρά το μεγάλο χρόνο παράδοσης
ΑΓΟΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ NISSAN QASHQAI

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση καινούριων αυτοκινήτων δεν πρόκειται να μειωθούν σύντομα, αντίθετα οι τιμές θα αυξηθούν.


Η παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς (τα γνωστά μας μικροτσίπ) έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα εργοστάσια, με αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παραγωγή, συνεπώς και στις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων σε όλες τις αγορές της Ευρώπης.

Παρότι η αυτοκινητοβιομηχανία ως κλάδος δεν είναι ο μεγαλύτερος “πελάτης” των παραγωγών μικροτσίπ, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και ο σημαντικός βαθμός ψηφιοποίησης των νέων αυτοκινήτων αυξάνουν δραματικά την ανάγκη για ημιαγωγούς.

Γιατί συμφέρει τώρα η αγορά καινούριου αυτοκινήτου παρά το μεγάλο χρόνο παράδοσης


Τα μικροτσίπ είναι απαραίτητα για πολλά σημαντικά ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία εξοπλίζονται τα σύγχρονα αυτοκίνητα, όπως:

  • συστήματα κίνησης,
  • μέτρα μείωσης των εκπομπών ρύπων,
  • τεχνολογίες ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού,
  • λειτουργίες αυτοματοποιημένης και (ημι)αυτόνομης οδήγησης,
  • υπηρεσίες συνδεσιμότητας.

Σημειώστε πως ένα προηγμένο νέο μοντέλο μπορεί να εφοδιάζεται με έως και 150 τσιπ!

Γιατί συμφέρει τώρα η αγορά καινούριου αυτοκινήτου παρά το μεγάλο χρόνο παράδοσης
ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ SKODA

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA), η παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε κατακόρυφα κατά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το πρόβλημα συνεχίζεται. Αντίθετα, αυτή τη στιγμή η ζήτηση για καινούρια αυτοκίνητα έχει αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και στην Ελλάδα.

Κι όμως, δεν υπάρχουν πια ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα, ενώ αν παραγγείλει κάποιος τώρα ένα αυτοκίνητο ο χρόνος παράδοσης μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τους 6 μήνες. Και όπως όλα δείχνουν, δυστυχώς το πρόβλημα θα συνεχιστεί και το 2022, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο.

Skoda Parts Centrum, SPC Mladá Boleslav
ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ SKODA

Με την προσφορά να μην μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, ένα είναι σίγουρο: οι τιμές των νέων αυτοκινήτων θα αυξάνονται και οι προσφορές θα είναι εξαιρετικά σπάνιες. Αν παρατηρήσει άλλωστε κάποιος τις τιμές ενός νέου μοντέλου που λανσάρεται στην αγορά, είναι ακριβότερο κατά μέσο όρο 10% με 12% συγκριτικά με το προηγούμενο!

Έτσι, παρότι ο χρόνος παράδοσης είναι αποτρεπτικός παράγοντας αυτή τη στιγμή, η καλύτερη επιλογή για όποιον έχει αποφασίσει να αλλάξει το παλιό του αυτοκίνητο, είναι να παραγγείλει τώρα και να περιμένει όσο χρειαστεί, γιατί στο μέλλον δεν θα αυξηθούν μόνο οι τιμές, αλλά και η ζήτηση.


TAGS AUTO MOTO 2022 AUTO 2022 ΑΓΟΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ