NISSAN QASHQAI

Euro NCAP: Ποιο SUV πήρε την υψηλότερη βαθμολογία για τα συστήματα υποβοηθούμενης οδήγησης

Euro NCAP: Ποιο SUV πήρε την υψηλότερη βαθμολογία για τα συστήματα υποβοηθούμενης οδήγησης
Nissan Qashqai Hybrid NISSAN

Το ιαπωνικό SUV που πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία στην αξιολόγηση υποβοηθούμενης οδήγησης, είχε διακριθεί επίσης με το βραβείο Best in Class από τον Euro NCAP.

Την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία απένειμε στο νέο Nissan Qashqai ο οργανισμός Euro NCAP, στην τελευταία του αξιολόγηση για τα συστήματα υποβοηθούμενης οδήγησης. Πιο συγκεκριμένα, ο Euro NCAP κατέταξε το ProPilot με το σύστημα Navi-Link που έχει τοποθετηθεί στο Qashqai ως «πολύ καλό».

Η επίδοση αυτή έρχεται να προστεθεί στη διάκριση του Qashqai με το βραβείο Best In Class, στην κατηγορία Small Off-Road από το Euro NCAP, τον περασμένο Ιανουάριο.

Nissan Qashqai achieves very good rating in EURO NCAPs Assisted Driving assessment
Το Nissan Qashqai πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία στην αξιολόγηση υποβοηθούμενης οδήγησης του Euro NCAP © 2022 NISSAN

Πώς όμως το Nissan Qashqai έφτασε σε αυτή τη διάκριση; Ας δούμε τα στοιχεία που του έδωσαν την κορυφαία βαθμολογία. Η αξιολόγηση χωρίζεται σε δύο τομείς, που καλύπτουν την "ικανότητα βοήθειας" και την "εφεδρική ασφάλεια" (Safety Backup).

Nissan Qashqai: 74% στην ικανότητα βοήθειας

Το Qashqai πέτυχε βαθμολογία 74% στη συνολική ικανότητα βοήθειας, λαμβάνοντας 20 βαθμούς από τους δυνητικούς 25 για τη σαφήνεια των πληροφοριών που προσφέρει στους αγοραστές του το σύστημα ProPilot με Navi-Link, με την ορατότητα της κατάστασης του συστήματος να σημειώνει 20,9 βαθμούς από τους 25.

NISSAN
NISSAN QASHQAI 2022

Το μέγιστο των 25 βαθμών απονεμήθηκαν στην κατηγορία “συνεργασίας οδήγησης”, όπου το σύστημα αξιολογείται για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται όταν ο οδηγός χρειάζεται να παρέμβει για να αποφύγει, για παράδειγμα, ένα εμπόδιο.

Σχετικά με τις επιδόσεις της λειτουργίας του adaptive cruise control στο ProPilot με το σύστημα Navi-Link, το Qashqai αντιμετώπισε επιτυχώς σενάρια στο δρόμο όταν πλησιάζει ένα αυτοκίνητο που κινείται πιο αργά, ένα αυτοκίνητο που παρεμβάλλεται απότομα μπροστά και ένα αυτοκίνητο που ξαφνικά βγαίνει από τη λωρίδα μπροστά, αποκαλύπτοντας ένα άλλο προπορευόμενο αυτοκίνητο. Ως θετικό σημειώθηκε επίσης το γεγονός ότι η βοήθεια παραμένει ενεργή όταν το αυτοκίνητο σταματήσει τελείως.

Από τους μέγιστους 35 βαθμούς, οι 30 επιτεύχθηκαν στην κατηγορία υποβοήθησης διεύθυνσης, για την επιτυχή οδήγηση του αυτοκινήτου σε μια στροφή τύπου «S», με ταχύτητα έως και 100 km/h.

Nissan Qashqai: 93% στο Safety Backup

Το ProPilot με το σύστημα Navi-Link πέτυχε την μέγιστη βαθμολογία των 25 βαθμών στην κατηγορία αποτυχίας συστήματος, όπου ένας μπλοκαρισμένος αισθητήρας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την απόδοσή του. Το ProPilot με Navi-Link βρέθηκε ότι είχε δώσει έγκαιρες προειδοποιήσεις, επιτρέποντας στον οδηγό να γνωρίζει ότι το σύστημα δεν θα μπορούσε να προσφέρει το πλήρες επίπεδο βοήθειας.

NISSAN
NISSAN QASHQAI 2022

Για να μην μπει στον πειρασμό ο οδηγός να βασιστεί εξ ολοκλήρου στο σύστημα υποβοήθησης του οδηγού και να απομακρύνει την προσοχή του από το δρόμο, το ProPilot με σύστημα Navi-Link παρακολουθεί συνεχώς ότι ο οδηγός έχει τουλάχιστον ένα χέρι στο τιμόνι. Στην περίπτωση που δεν εντοπιστούν χέρια, τότε ενεργοποιείται μια οπτική και ακουστική προειδοποίηση. Εάν τα χέρια του οδηγού παραμείνουν μακριά από το τιμόνι, το σύστημα θα επιβραδύνει και, τελικά, θα σταματήσει τελείως το όχημα. Το ProPilot με Navi-Link στο Qashqai απέσπασε 20 πόντους από τους δυνητικούς 25, για αυτή τη λειτουργία.

Στο πλαίσιο μιας σειράς αξιολογήσεων για την αποφυγή σύγκρουσης, το Euro NCAP απένειμε 48,4 βαθμούς από τους δυνητικούς 50. Σε αυτήν την κατηγορία, οι δοκιμές αξιολογούν πώς το Qashqai εξοπλισμένο με το ProPilot με Navi-Link αποδίδει στην αποφυγή σύγκρουσης όταν πλησιάζει ένα ακίνητο αυτοκίνητο σε μια στροφή , όταν πλησιάζει ένα αυτοκίνητο που φρενάρει, όταν πλησιάζει ένα αυτοκίνητο που κινείται πιο αργά, ένα αυτοκίνητο που παρεμβάλλεται απότομα μπροστά και ένα αυτοκίνητο που ξαφνικά βγαίνει από τη λωρίδα μπροστά, αποκαλύπτοντας ένα άλλο προπορευόμενο αυτοκίνητο.

TAGS NISSAN QASHQAI EURO NCAP ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ SUV
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ