ΤΙΜΕΣ

Επιδότηση στη βενζίνη και το diesel: 30 έως 50 ευρώ για 3 μήνες. Ποιοι και πώς θα την πάρουν

Επιδότηση στη βενζίνη και το diesel: 30 έως 50 ευρώ για 3 μήνες. Ποιοι και πώς θα την πάρουν
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ INTIME NEWS

Η επιδότηση θα δοθεί στους κατόχους ΙΧ με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Επιδότηση 40 ευρώ για τρεις μήνες, δηλαδή 13 ευρώ περίπου το μήνα, θα δοθεί στους κατόχους ΙΧ αυτοκινήτου με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το μέτρο ενίσχυσης λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή της βενζίνης αφορά φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες και θα εφαρμοστεί με την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass (για το diesel δείτε παρακάτω τι θα ισχύσει). Η κάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται κατευθείαν στα πρατήρια, ενώ σε όσους δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό της επιδότησης θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό τους.

Πώς θα γίνεται η επιδότηση στη Βενζίνη

Θα δημιουργηθεί σχετική πλατφόρμα στο gov.gr όπου ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει το όχημα για το οποίο θα λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει το 100% ή κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας, ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης (leasing).

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ. Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση και για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Συνοπτικά τα ποσά επιδότησης ανά περίπτωση:

  • Για αυτοκίνητο: 40 ευρώ συνολικά για 3 μήνες.
  • Κάτοικοι σε νησιωτική περιοχή: 50 ευρώ συνολικά για 3 μήνες.
  • Μοτοσυκλέτες: 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή, συνολικά για 3 μήνες.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, "Υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα".

Παραδείγματα:

  • Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.
  • Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.
  • Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.
  • Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Τι ισχύει για το Diesel

Επιδοτείται η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Όπως ανέφερε ο υπουργός, "Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα"

Επιδότηση στα Ταξί

Κατά τον μήνα Απρίλιο δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. Ευρώ.

TAGS ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ