ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επετειακό Yamaha TMAX 20th Anniversary

Yamaha TMAX
Yamaha TMAX YAMAHA MOTORS

H Yamaha γιορτάζει την επέτειο του εμβληματικού για την ιστορία της δίτροχου με την περιορισμένων αντιτύπων έκδοση TMAX 20th Anniversary.

Είκοσι χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου ΤΜΑΧ, το 2001, του πρώτου και πιο εμπορικά επιτυχημένου στην Ευρώπη sport scooter με επιδόσεις και συμπεριφορά μοτοσικλέτας, η Yamaha γιορτάζει την επέτειο του εμβληματικού για την ιστορία της δίτροχου με την περιορισμένων αντιτύπων έκδοση TMAX 20th Anniversary.

Η ιαπωνική εταιρεία, στα τέλη του 1990, αντιλήφθηκε ότι υπάρχει ένα «κενό» στην αγορά δίτροχων: ο συνδυασμός της πρακτικότητας και άνεσης που προσφέρει ένα μεγάλο scooter με αρκετούς χώρους, και των επιδόσεων και σταθερότητας στο δρόμο που διακρίνει μια sport μοτοσικλέτα.


Επετειακό Yamaha TMAX 20th Anniversary

Με τον αεροδυναμικό σχεδιασμό, τον κινητήρα, το αυτόματο κιβώτιο, το «ανοικτό» πλαίσιο και την ανάρτησή του, σε συνδυασμό με την προστασία από τον αέρα, την άνετη πλατιά σέλα και το μεγάλο χώρο κάτω από αυτήν, το ΤΜΑΧ ήταν εξ αρχής μια πρωτοποριακή κατασκευή που εγκαινίαζε την κατηγορία των Sport Scooters - και ένα «στοίχημα» για τη Yamaha. Το οποίο αποδείχθηκε άκρως επιτυχημένο, και στην ελληνική αγορά.

Από την πρώτη του παρουσίαση, το 2001, το ΤΜΑΧ εξελισσόταν διαρκώς. Η πρώτη του γενιά διέθετε δικύλινδρο κινητήρα 500 κ.εκ. στο σωληνωτό σκελετό από χάλυβα, αγγίζοντας τελική ταχύτητα 160 χλμ/ώρα. Στην ανανέωση του 2004 ο κινητήρας απέκτησε ψεκασμό, και η οδική συμπεριφορά ενισχύθηκε με νέα πιρούνια, διπλά δισκόφρενα εμπρός με προαιρετικό ABS και μεγαλύτερο πίσω τροχό 15 ιντσών.

Το 2008 έκανε την εμφάνισή της η 3η γενιά του TMAX με νέο πλαίσιο, ενώ η απόδοση χειρισμού τελειοποιήθηκε με την εισαγωγή ενός ολοκαίνουριου ελαφριού σκελετού από χυτό αλουμίνιο. Η διάμετρος των καλαμιών αυξήθηκε κατά 2 χιλ. στα 43 χιλ. και παρουσιάστηκε ένας νέος μπροστινός τροχός 15 ιντσών.


Επετειακό Yamaha TMAX 20th Anniversary

Το 2012 παρουσιάστηκε το TMAX 4ης γενιάς που περιελάμβανε νέο σχεδιασμό πλαισίου, καθώς και κινητήρα μεγαλύτερου κυβισμού στα 530 κ.εκ. με μετάδοση ιμάντα - και ένα νέο ψαλίδι αλουμινίου μείωσε το μη αναρτώμενο βάρος για να δώσει ακόμα ομαλότερη και μεγαλύτερη ανταπόκριση της πίσω ανάρτησης.

Η 5η γενιά του TMAX έφτασε το 2015 και τα πιο αξιοσημείωτα νέα χαρακτηριστικά της ήταν τα μπροστινά πιρούνια upside down τύπου μοτοσυκλέτας και οι ακτινωτά τοποθετημένες δαγκάνες φρένων, ενώ η 6η γενιά του 2017 έφερε νέα εμφάνιση και μια σειρά από εξελιγμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα της οδήγησης (όπως το ηλεκτρονικό γκάζι YCC-T και το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης TCS).

Έτσι, μετά από 300 χιλιάδες πωλήσεις στην Ευρώπη, τις περισσότερες από κάθε άλλο Sport Scooter, το 2020 παρουσιάστηκε το πιο δυναμικό και ισχυρό TMAX όλων των εποχών, με πιο δυναμικό πλαίσιο και μεγαλύτερο κινητήρα 560 κ.εκ. προδιαγραφών Euro5.

Τώρα, ένα χρόνο μετά, το επετειακό TMAX 20th Anniversary αποτελεί μια συλλεκτική έκδοση, καθώς θα κατασκευαστούν μόλις 560 αντίτυπα, με πλαίσιο από σφυρήλατα ανθρακονήματα, εκλεπτυσμένο εξοπλισμό και χρώματα.


Επετειακό Yamaha TMAX 20th Anniversary

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ανθρακονήματα που έχουν ομοιόμορφο μοτίβο, κάθε ένα από τα εξαρτήματα από σφυρήλατα ανθρακονήματα που χρησιμοποιούνται στο TMAX 20th Anniversary, διαθέτει το δικό του ιδιαίτερο επιφανειακό φινίρισμα που καθιστά μοναδικό κάθε ένα από τα 560 scooter που έχουν κατασκευαστεί.

Τα ξεχωριστά φέρινγκ σε σχέδιο μπούμερανγκ καθώς και το μπροστινό φτερό και η ασπίδα θερμότητας του σιγαστήρα, είναι όλα κατασκευασμένα από αυτό το ισχυρό και ελαφρύ ανθρακόνημα. Παράλληλα, οι κίτρινες πινελιές στα μπούμερανγκ και το φτερό παραπέμπουν στον έντονο κίτρινο χρωματικό συνδυασμό του πρώτου μοντέλου.

Επίσης, η συλλεκτική αυτή έκδοση διαθέτει θερμαινόμενη σέλα με κίτρινες ραφές και θερμαινόμενα γκριπ, λογότυπο 20th Anniversary, αποκλειστικό χρώμα Tech Graphite με μπρονζέ (χάλκινου χρώματος) τροχούς, και φυσικά ειδική πλακέτα με την αρίθμηση του κάθε αντιτύπου.


Επετειακό Yamaha TMAX 20th Anniversary

Το νέο Yamaha TMAX 20th Anniversary θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά μέσω ενός online συστήματος παραγγελιών, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί την 31η Μαρτίου 2021.

Photo credits: Yamaha Motor

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ