CITROEN

Ένας θρύλος της αυτοκίνησης κλείνει τα 75

2 CV 1975
2 CV 1975 CITROEN

Το μοντέλο της Citroen που έμεινε στην παραγωγή για 41 ολόκληρα χρόνια, αν και φέτος κλείνει τα 75 χρόνια του, δείχνει νεότερο από ποτέ και εξακολουθεί να κάνει φίλους σε όλη την Ευρώπη.

Με συνολική παραγωγή 5.114.969 αυτοκινήτων μεταξύ του 1949 και του 1990, το 2 CV έχει γίνει ένα σύμβολο, βασισμένο στις θεμελιώδεις αρχές της Citroen: δημοφιλές στο ευρύ κοινό, άνετο, απλό στην κατασκευή, ανθεκτικό σε κάθε χρήση και οικονομικά προσιτό. Το μοναδικό σχήμα του αμαξώματος και η ευελιξία του ήταν τα κλειδιά για μια επιτυχία που διήρκεσε πολλές δεκαετίες.

Une 2 CV devant le Mont Saint-Michel en 1960
Une 2 CV devant le Mont Saint-Michel en 1960 CITROEN


Για τον εορτασμό των γενεθλίων του, οκτώ εμβληματικά και αξιοσημείωτα 2 CVs φωτογραφήθηκαν καλλιτεχνικά στο Mέγαρο της Citroen, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης αφιερωμένης στην συγκεκριμένη επέτειο, που θα πραγματοποιηθεί στις στις 7 Οκτωβρίου. Σχεδιασμένο στο στούντιο της Citroen στη Rue du Theatre στο Παρίσι το 2 CV έκανε ντεμπούτο στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού στις 7 Οκτωβρίου 1948.

2 CV Charleston
2 CV Charleston CITROEN


Από εκεί και μετά, έμεινε στην παραγωγή έως το 1990, με τα τελευταία 2 CV να βγαίνουν στο δρόμο από το εργοστάσιο της εταιρείας στην Πορτογαλία, τις 27 Ιουλίου του έτους. Η συνολική παραγωγή έφτασε τις 5.114.969 μονάδες, συμπεριλαμβανομένων 1.246.335 van. Όταν βγήκε στην παραγωγή τον Ιούλιο του 1949, το 2 CV ήταν ένα μικρό αυτοκίνητο με αερόψυκτο, επίπεδο δικύλινδρο κινητήρα 9 ίππων, με χωρητικότητα 375 κ.εκ. Που είχε τελική ταχύτητα 50 χλμ./ώρα.

2 CV Charleston Jaune
2 CV Charleston Jaune CITROEN

Με αυτό το μοντέλο, η Citroen είχε φέρει επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία, με ένα οικονομικό και ευέλικτο όχημα. Το μοναδικό σχήμα του αμαξώματος και η ελκυστικότητά του κέρδισαν γρήγορα ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού. Η τεράστια επιτυχία του όμως μπορεί να αποδοθεί και στο άπειρο εύρος χρήσεων του, καθώς και στα αφαιρούμενα καθίσματά του.

2 CV Cocorico
2 CV Cocorico CITROEN


Σημαντικά στοιχεία είναι επίσης το χαμηλό βάρος του, η ευελιξία και η άνεση που προσέφερε. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι ήταν εξαιρετικά οικονομικό στη λειτουργία του, καθιστώντας ως το πλέον δημοφιλές αυτοκίνητο. Μέχρι το 1950, οι παραγγελίες ήταν αμέτρητες, αυξάνοντας τους χρόνους παράδοσης στα απίστευτα 6 χρόνια.

Συνολικά, υπήρχαν δέκα ειδικές εκδόσεις του 2 CV, που κυκλοφόρησαν στη Γαλλία και σε ευρωπαϊκές χώρες. Περιλάμβαναν το Spot, το Charleston και το Cocorico. Το 2 CV υπέστη επίσης μια σειρά αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας του van 2 CV το 1951 και στη συνέχεια του 2 CV AZ το 1954, εξοπλισμένο με κινητήρα 12 ίππων και με τον περίφημο φυγοκεντρικό συμπλέκτη.

2 CV Mondial de Paris stand Citroën Heritage
2 CV Mondial de Paris stand Citroën Heritage CITROEN


Για τον εορτασμό αυτής της επετείου, των 75 ετών του μοντέλου, οκτώ εμβληματικά 2 CV από το Μέγαρο της Citroen, έχουν φωτογραφηθεί από μια ιδιαίτερα καλλιτεχνική οπτική γωνία:

• Το 2 CV 6 Hermès, ντυμένο από την Hermes μέσα και έξω, που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού το 2008 για να σηματοδοτήσει τα 60ά γενέθλια του 2 CV.

Fourgonnette
Fourgonnette CITROEN


• Τα 2 CV 6 Special, ένα από τα 2 τελευταία 2 CVs που παρήχθησαν στο εργοστάσιο του Levallois το 1988

• Το 2 CV Spot, η πρώτη ειδική έκδοση της Citroen, εκ των οποίων 1.800 μονάδες κατασκευάστηκαν με δίχρωμη ταπετσαρία και αμάξωμα, βασισμένα σε σχέδιο του στυλίστα Serge Gevin.

• Το 2 CV A, ένα από τα 250 πρωτότυπα που κατασκευάστηκαν το 1939 για την Έκθεση Αυτοκινήτου, η οποία έμελλε να ακυρωθεί λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα από τα τέσσερα εναπομείναντα οχήματα, βρίσκεται στο Μέγαρο Citroen.

• Το 2 CV A Berline (του 1950), πανομοιότυπο με αυτό που αποκάλυψε ο Pierre Boulanger στα εγκαίνια της Έκθεσης Αυτοκινήτου του Παρισιού το 1948.

• Το δεξιοτίμονο 2 CV A, που κατασκευάστηκε στο Slough (του Ηνωμένου Βασιλείου) από το 1953. Είχε πορτμπαγκάζ από λαμαρίνα και πίσω παράθυρα που άνοιγαν. Μέχρι σήμερα, είναι το παλαιότερο 2 CV Βρετανικής κατασκευής στην Ευρώπη.

Hermès
Hermès CITROEN


• Το 2 CV AZU, ένα βαν 2 CV που κατασκευάστηκε από το 1954 έως τον Μάρτιο του 1978, έχει μεγάλη χωρητικότητα φόρτωσης και πίσω πόρτες τύπου «ντουλαπιού» για εύκολη φόρτωση.

• Το 2 CV 4 x 4 «Sahara», με τετρακίνηση και δύο κινητήρες που του επιτρέπουν να κινείται σε επικλινές (με πάνω από 40% κλίση) αμμώδες έδαφος.

TAGS CITROEN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ