ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δέρμα – τέρμα από τη Volvo

Δέρμα – τέρμα από τη Volvo

Η σουηδική εταιρεία Volvo δεν θα προσφέρει τα ηλεκτρικά της μοντέλα με δερμάτινο σαλόνι με στόχο την προστασία των ζώων.

Η Volvo για μια ακόμα φορά, με μια νέα απόφασή της, αποσπά την προσοχή στο χώρο της αυτοκίνησης. Όταν ανακοίνωσε ότι θα βάλει ηλεκτρονικό κόφτη στα αυτοκίνητά της, στα 180 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα, προκάλεσε έκπληξη. Όχι επειδή όλοι κινούνται πάνω από αυτό το όριο, αλλά επειδή θέτει περιορισμούς από την κατασκευή του αυτοκινήτου, κάνοντας μια ακόμη κίνηση για την ασφάλεια στον δρόμο.

Τώρα, με μια νέα πρωτοβουλία, κάνει μια κίνηση για την προστασία των ζώων.

Και σε αυτή τη περίπτωση, οι γνώμες διαφέρουν, όμως είναι μια απόφαση που από την πλευρά της Volvo τεκμηριώνεται, αλλά θα τεκμηριώσω κι εγώ τη δική μου γνώμη.

Η Volvo, ξεκινώντας από το νέο C40 Recharge, δε θα βάζει δέρμα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, στις ταπετσαρίες και σε όλα τα λοιπά σημεία (ταμπλό, πόρτες, τιμόνι κλπ). Μάλιστα, επειδή έως το 2030 θέλει να κατασκευάζει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κατά συνέπεια όλα της τα μοντέλα δεν θα έχουν δέρμα.

Ήδη η Volvo κινείται ώστε να εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας βιώσιμες πηγές για πολλά υλικά, καθώς έως το 2025 στοχεύει το 25% των υλικών στα νέα της μοντέλα, να αποτελείται από ανακυκλωμένα και βιολογικής βάσης υλικά. Κι αυτό επειδή η εταιρεία σκοπεύει να έχει γίνει μία πλήρως κυκλική επιχείρηση έως το 2040, και έως το 2025 οι άμεσοι προμηθευτές της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προμηθεύουν υλικά, να χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Volvo, ως προς τη χρήση του δέρματος, στηρίζεται στο στοιχείο ότι η εκτροφή βοοειδών και εν γένει η κτηνοτροφία, ευθύνεται για το περίπου 14% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Όμως, τα βοοειδή δεν εκτρέφονται μόνο για δέρμα, που θα καταλήξει στις ταπετσαρίες των αυτοκινήτου ή στα μπουφάν, στις τσάντες και στα παπούτσια, αλλά κυρίως εκτρέφονται για το κρέας τους, τόσο απαραίτητο στη διατροφή των ανθρώπων. Κατά συνέπεια, και το δέρμα να μην χρησιμοποιηθεί, το κρέας χρειάζεται.

Αντιθέτως, η Volvo θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το μαλλί των ζώων σε ορισμένα υλικά της, όμως και το μαλλί προέρχεται από το κούρεμα των προβάτων, που συνηθίζεται να γίνεται τη θερινή περίοδο και κατά το κούρεμα, όπως γνωρίζω, τα ζώα δεν κακομεταχειρίζονται, όπως όταν κουρεύονται τα σκυλάκια κανίς, από τους κτηνίατρους. Πάντως, η εταιρεία θα προμηθεύεται μαλλί από εταιρείες που είναι πιστοποιημένες για υπεύθυνη χρήση πόρων και καλή μεταχείριση των ζώων.

Αντί για δέρμα, η Volvo θα προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις, όπως υψηλής ποιότητας βιώσιμα υλικά που παράγονται από ανακυκλώσιμες και βιολογικής βάσης πήγες.

Ήδη το Nordico, ένα νέο υλικό για το εσωτερικό που δημιουργήθηκε από τη Volvo, αποτελείται από υφάσματα που φτιάχνονται από ανακυκλώσιμο υλικό, όπως οι φιάλες PET, υλικά από δασικά απόβλητα, προερχόμενα από βιώσιμα δάση στη Σουηδία και τη Φιλανδία, καθώς και από φελλούς που ανακυκλώνονται από τη βιομηχανία οίνου. Το συγκεκριμένο υλικό θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην επόμενη γενιά μοντέλων Volvo.

Επίσης, η Volvo θέλει να ελαττώσει τη χρήση υποπροϊόντων από την κτηνοτροφική παραγωγή που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πλαστικών, ελαστικών, λιπαντικών και συγκολλητικών ουσιών, είτε ως τμήμα των υλικών είτε σε μία χημική διαδικασία που πραγματοποιείται στην παραγωγή ή την επεξεργασία του υλικού.

"Για να είμαστε ένας προοδευτικός κατασκευαστής αυτοκινήτων, χρειάζεται να δράσουμε σε όλα τα πεδία της βιωσιμότητας, όχι μόνο στις εκπομπές CO2. Η υπεύθυνη εξεύρεση πόρων είναι σημαντικό τμήμα αυτής της εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού για τα ζώα", επισημαίνει ο Στιούαρτ Τέμπλαρ, διευθυντής Παγκόσμιας Βιωσιμότητας στη Volvo Cars και δεν θα διαφωνήσω ως προς τον σεβασμό και τη μεταχείριση των ζώων, ούτε στην προσπάθεια που γίνεται για να προστατευτούν είδη προς εξαφάνιση, ούτε θα διαφωνήσω στο γεγονός ότι πρέπει να συνεχίσουν να εκτρέφονται ζώα για τη διατροφή μας ή ακόμα και για άλλες δραστηριότητες.

Εφόσον η εκτροφή γίνεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές, άρα δεν ρυπαίνεις και με σεβασμό στα ζώα, το αποτέλεσμα είναι σεβαστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ