ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δακτύλιος της Αθήνας: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Δακτύλιος της Αθήνας: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Ο Δακτύλιος επιστρέφει τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου. Δείτε εδώ όλα τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, τα αυτοκίνητα που εξαιρούνται και κυκλοφορούν ελεύθερα, το ωράριο και τα όρια του Δακτυλίου, καθώς και το πρόστιμο για τους παραβάτες.

Από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 στις 7 το πρωί και μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ο γνωστός μας Δακτύλιος.

Μονά-Ζυγά

Στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον Δακτύλιο (γνωστό και ως Μικρό Δακτύλιο) επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες τα οχήματα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό).

Τις περιττές (μονές) ημερομηνίες τα οχήματα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Εξαιρούνται και κυκλοφορούν ελεύθερα στο Δακτύλιο

Δεν υπάγονται στις παραπάνω απαγορεύσεις και κυκλοφορούν χωρίς κανένα περιορισμό στον δακτύλιο τα οχήματα των κατηγοριών που εξαιρούνται των περιορισμών, καθώς και τα οχήματα των κατηγοριών, που απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες κυκλοφορίας, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. οικ.-289738/Φ.911 από 19/20.10.2021 (ΦΕΚ 4860, τ. Β΄) Κοινής Υπουργικής Απόφασης ως ισχύει.

Ειδικότερα επιτρέπεται να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς:

  • Αυτοκίνητα EURO 6 , εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g / km.
  • Ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά οχήματα, καθώς και τα οχήματα φυσικού αερίου ή υγραερίου εκ κατασκευής (εργοστασιακή τοποθέτηση).

Έκδοση άδειας ελεύθερης κυκλοφορίας στο Δακτύλιο

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδώσουν ειδικό σήμα για την κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης είτε σε έγχαρτη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων εσωτερικά του δακτυλίου, προβλέπονται ειδικές ζώνες εισόδου – εξόδου και χορηγείται ειδική κάρτα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Οι ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον δακτύλιο, που είχαν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την περίοδο 2019-2020 εξακολουθούν να ισχύουν έως την Παρασκευή 26-11-2021.

Τα όρια του Δακτυλίου

Τα όρια του (μικρού) δακτυλίου της Αθήνας ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας.

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Το ωράριο του Δακτυλίου

Οι ημέρες και ώρες ισχύος όλων των παραπάνω περιοριστικών μέτρων, είναι οι εξής:

  • Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07.00΄ έως 20.00΄,
  • Παρασκευή, ώρες 07.00΄ έως 15.00΄.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Το πρόστιμο

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

TAGS ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ