AUTO MOTO 2023

Δακτύλιος στην Αθήνα 2023: Τι άλλαξε – Τι ισχύει

Πινακίδα για τον δακτύλιο σε δρόμο της Αθήνας. Το μέτρο επέστρεψε για το κέντρο της Αθήνας την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 και θα ισχύει έως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου του 2019.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Δακτύλιος της Αθήνας EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, το ωράριο, τις εξαιρέσεις, τα όρια του Δακτυλίου και το πρόστιμο για τους παραβάτες.

Τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ο γνωστός μας Δακτύλιος, για τη φετινή περίοδο είναι σε ισχύ από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 έως και την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023. Δείτε παρακάτω αναλυτικά τι άλλαξε και τι ισχύει, το ωράριο, τα όρια και το πρόστιμο για τους παραβάτες.

Δακτύλιος: Τι άλλαξε

Με απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών άλλαξαν σημαντικά τα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CΟ2 για τα οχήματα που μπορούν να κυκλοφορούν καθημερινά ελεύθερα στον Δακτύλιο, ενώ προστέθηκαν κάποιες επιπλέον εξαιρέσεις και διευκολύνσεις για ειδικές κατηγορίες πολιτών.

Η σημαντικότερη αλλαγή στον Καθαρό Δακτύλιο είναι ότι πλέον θα μπορούν να κυκλοφορούν εντός των ορίων του καθημερινά, χωρίς κανένα περιορισμό, τα καινούρια επιβατικά και ελαφρά φορτηγά αυτοκίνητα που έχουν ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης μετά την 1/1/2021 και εκπέμπουν κατά μέσο όρο CO2 ως 145 gr/km, με βάση το νέο πρωτόκολλο μέτρησης WLTP.

Επιπλέον, τα ΑμεΑ μπορούν πλέον, σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας, να βεβαιώνουν την ιδιότητά τους η οποία τους παρέχει εξαίρεση από τις προβλέψεις του Δακτυλίου, απλώς με την επίδειξη του Δελτίου Στάθμευσης του οχήματος που τους ανήκει ή τους εξυπηρετεί. Εξαιρέσεις προστέθηκαν επίσης για τις νεκροφόρες, αλλά και για τους ασθενείς που χρειάζεται να κάνουν συχνή θεραπεία σε νοσηλευτικό ίδρυμα που βρίσκεται εντός των ορίων του Δακτυλίου.

Δακτύλιος: Τι ισχύει

Α. Μονά - Ζυγά

Στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον Δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατικών αυτοκινήτων, καθώς και των φορτηγών ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο βάρος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά):

  • Τις ζυγές ημερομηνίες τα οχήματα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό).
  • Τις μονές ημερομηνίες τα οχήματα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Β. Εξαιρέσεις

Δεν υπάγονται στις παραπάνω απαγορεύσεις και κυκλοφορούν ελεύθερα καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας:

  • Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
  • Τα υβριδικά αυτοκίνητα.
  • Τα οχήματα φυσικού αερίου (CNG) ή υγραερίου (LPG) εκ κατασκευής οχημάτων (εργοστασιακή τοποθέτηση).
  • Τα αυτοκίνητα EURO 6, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km και έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31/12/2020.
  • Τα αυτοκίνητα πρώτης ταξινόμησης σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την 1/1/2021 και με εκπομπές CO2 ως 145 g/km.
  • Τα οχήματα με ειδική άδεια για κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας (π.χ. μόνιμοι κάτοικοι, ΑμεΑ κλπ).

Γ. Τα όρια του Δακτυλίου

Τα όρια του Δακτυλίου της Αθήνας ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπύρου Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλία Ηλιού - Ανδρ. Φραντζή – Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας.

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Δ. Το ωράριο

Οι ημέρες και ώρες ισχύος όλων των παραπάνω περιοριστικών μέτρων, είναι οι εξής:

  • Δευτέρα έως Πέμπτη, από το πρωί στις 07.00΄ έως το βράδυ στις 20.00΄.
  • Παρασκευή, από το πρωί στις 07.00΄ έως το μεσημέρι στις 15.00΄.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Ε. Το πρόστιμο για τους παραβάτες

Οι παραβάτες των περιοριστικών μέτρων του Δακτυλίου τιμωρούνται με Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

TAGS AUTO MOTO 2023 ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ