ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ

Δακτύλιος: Μονά – Ζυγά από σήμερα, ποια οχήματα μπαίνουν ελεύθερα, πόσο είναι το πρόστιμο

Δακτύλιος: Μονά – Ζυγά από σήμερα, ποια οχήματα μπαίνουν ελεύθερα, πόσο είναι το πρόστιμο
Δακτύλιος, Αθήνα INTIME NEWS

Επανέρχεται το μέτρο του περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στον Δακτύλιο της Αθήνας από σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

Από σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ο γνωστός μας Δακτύλιος, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Επικρατείας και Υποδομών και Μεταφορών.

Αυτό σημαίνει πως στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον Δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

Δεν υπάγονται στις παραπάνω απαγορεύσεις και κυκλοφορούν ελεύθερα καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας:

  • Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
  • Τα υβριδικά αυτοκίνητα.
  • Τα οχήματα φυσικού αερίου ή υγραερίου εκ κατασκευής οχημάτων (εργοστασιακή τοποθέτηση).
  • Τα αυτοκίνητα EURO 6 , εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km και έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31/12/2020.
  • Τα αυτοκίνητα πρώτης ταξινόμησης σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την 1/1/2021 και με εκπομπές CO2 ως 145 g/km.
  • Τα οχήματα με ειδική άδεια για κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, την οποία οι ενδιαφερόμενοι αιτούνται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης και έχουν είτε σε έγχαρτη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Σε ό,τι αφορά στους περσινούς κατόχους αδειών δακτυλίου, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνεται ότι δίδεται προθεσμία δέκα εργάσιμων ημερών, για να τις ανανεώσουν. Μέχρι τότε θα υπάρξει ελαστικότητα στους ελέγχους, με την επίδειξη της περσινής άδειας εισόδου στο δακτύλιο.

Ο Δακτύλιος ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη στις 07:00-20:00 και την Παρασκευή στις 07:00-15:00.

Οι παραβάτες των περιοριστικών μέτρων του Δακτυλίου τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ.

TAGS ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ