ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ

Δακτύλιος: Αλλάζουν τα όρια CO2 για τα αυτοκίνητα που μπαίνουν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας

Δακτύλιος: Αλλάζουν τα όρια CO2 για τα αυτοκίνητα που μπαίνουν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας
Έλεγχος Τροχαίας INTIME NEWS

Η σχετική απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες και προβλέπει υψηλότερα όρια διοξειδίου του άνθρακα και νέες εξαιρέσεις για τα οχήματα που κυκλοφορούν στον Δακτύλιο.

Αλλάζουν τα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που επιτρέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία αυτοκινήτων στον Δακτύλιο της Αθήνας, καθημερινά. Από 120 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο που ισχύει σήμερα, το όριο θα ανεβεί στα 145 gr/km (μέτρηση σε WLTP).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Κασσίμη στο gocar.gr, η σχετική υπουργική απόφαση με τις αλλαγές στον Καθαρό Δακτύλιο αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στα όρια του Δακτυλίου θα έχουν πλέον τα επιβατικά και ελαφρά φορτηγά με ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης μετά την 1.1.2021 και με εκπομπές CO2 ως 145 gr/km (με βάση το νέο κύκλο μέτρησης WLTP).

Η αύξηση του ορίου κρίθηκε αναγκαία καθώς τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα αδικούνταν, αφού τα ίδια ακριβώς μοντέλα που είχαν ταξινομηθεί πριν από τις 31/12/20 είχαν χαμηλότερη τιμή εκπομπών CO2, καθώς ο υπολογισμός γινόταν με το παλιότερο πρωτόκολλο NEDC.

Εκτός από τα νέα, υψηλότερα όρια CΟ2, η απόφαση περιέχει ακόμη εξαιρέσεις και διευκολύνσεις για ειδικές κατηγορίες πολιτών. Τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) θα μπορούν να κυκλοφορούν καθημερινά στον Δακτύλιο με την επίδειξη του Δελτίου Στάθμευσης του οχήματος που τους ανήκει ή τους εξυπηρετεί, σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας.

Εξαίρεση προβλέπεται επίσης για τις νεκροφόρες, αλλά και για ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας. Ειδικότερα, οι ασθενείς που ακολουθούν συστηματική θεραπεία, όπως νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα κλπ, θα μπορούν πλέον να εισέρχονται ελεύθερα στον Δακτύλιο, αρκεί να έχουν σχετική βεβαίωση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος (Δημόσιο ή Ιδιωτικό), στο οποίο γίνεται η θεραπεία και στο οποίο θα αναγράφεται η διάρκεια και η συχνότητα της απαιτούμενης θεραπείας.

Θυμίζουμε ότι ελεύθερα στο Δακτύλιο κυκλοφορούν επίσης όλα τα οχήματα που είναι ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου (εργοστασιακή τοποθέτηση) και υγραερίου (εργοστασιακή τοποθέτηση).

Οι εξαιρέσεις που ισχύουν σήμερα αφορούν τους κατοίκους με μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του Δακτυλίου, τους γιατρούς (με ειδικό σήμα), τα οχήματα μεταφοράς φαρμάκων και ευαίσθητων ιατρικών υλικών, αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών και εκπροσώπων του Τύπου.

TAGS ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ