ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό κι αν είναι Astra

Το νέο Opel Astra
Το νέο Opel Astra

Πλήρης αποκάλυψη για το νέο μικρομεσαίο της Opel, με πληθώρα τεχνολογιών και σε plug-in hybrid έκδοση.

Προ ημερών αναφέρθηκα στις εντατικές δοκιμές στις οποίες υποβλήθηκε το ολοκαίνουργιο Opel Astra, προκειμένου να είναι έτοιμο για το εμπορικό του λανσάρισμα.

Η Opel αποκάλυψε τόσο την εμφάνιση, όσο και τα κύρια χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, του οποίου οι παραγγελίες θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2021 και οι παραδόσεις τον Ιανουάριο του 2022.

Το Astra 6ης γενιάς, απόγονος του Kadett, με διαδρομή 30 ετών στο εμπόριο και bestseller για την Opel, έρχεται εντελώς νέο, πεντάθυρο αρχικά και αργότερα sports tourer (station wagon), βασισμένο στην πλατφόρμα του ομίλου Stellantis και για πρώτη φορά ως plug-in υβριδικό με δύο επίπεδα επιδόσεων.

Το νέο Opel Astra
Το νέο Opel Astra

Σχεδιαστικά, είναι πολύ ισορροπημένο, με καθαρές γραμμές, ελάχιστες ακμές και φέρει το νέο πρόσωπο της μάρκας – το Opel Vizor. Στα νέα χαρακτηριστικά, συγκαταλέγεται το προσαρμοζόμενο σύστημα φώτων Intelli-Lux LED Pixel, προερχόμενο από το Insignia, με 168 στοιχεία LED. Πίσω, υπάρχει ψηλά τοποθετημένο φως φρένου και ενεργειακά αποδοτικά LED, ενώ το λογότυπο του κεραυνού (Blitz) κάνει και χρέη χειρολαβής της πίσω πόρτας, που κατασκευάζεται από προηγμένο συνθετικό υλικό.

Πέραν αυτών, θα υπάρχουν και εκδόσεις με διχρωμία στην οροφή, κάτι που είναι της μόδας, τα τελευταία χρόνια.

Στην καμπίνα, το πλήρως ψηφιακό ταμπλό Pure Panel, αντικαθιστά τα αναλογικά όργανα. Το κόκπιτ είναι αρκετά κεκλιμένο προς τον οδηγό και οι οθόνες αφής 10 ιντσών, μπορείς να τις χειριστείς όπως ένα smartphone. Πάντως, βασικές ρυθμίσεις όπως ο έλεγχος κλιματισμού εξακολουθούν να γίνονται μέσω φυσικών διακοπτών.

Κι ακόμη, το νέο Astra φέρει εμπρός καθίσματα που έχουν εξελιχθεί εσωτερικά, με πιστοποίηση AGR για καλύτερη άνεση, ειδικά σε μεγάλα ταξίδια.

Σε εξοπλισμός, η νέα γενιά συστημάτων multimedia infotainment έχει συνδεδεμένες υπηρεσίες που μπορούν να ελέγχονται μέσω φωνητικών εντολών στη φυσική γλώσσα και μέσω αφής και συνδέονται στάνταρ, σε όλες τις εκδόσεις μοντέλων, με ασύρματα Apple CarPlay και Android Auto μέσω συμβατών smartphones.

Το νέο Opel Astra
Το νέο Opel Astra

Με 4,374 μ. μήκος, όντας μόλις 4 χλστ. μακρύτερο, είναι ελαφρώς πιο άνετο στην καμπίνα, καθώς το μεταξόνιο αυξήθηκε κατά 1,3 εκ., στα 2,675 μέτρα, ενώ το πλάτος αγγίζει τα 1,860 μ. Παράλληλα, το 5θυρο διαθέτει ένα επαρκή χώρο αποσκευών, με 422 λίτρα όγκου. Επίσης, το αμάξωμα κάθεται πιο χαμηλά από πριν, αναδεικνύοντας έναν πιο σπορ χαρακτήρα

Μηχανολογικά, φέρει γόνατα MacPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, το σύστημα φρένων είναι αποτελεσματικό και έχει βελτιωθεί η στρεπτική ακαμψία του νέου Astra, κατά 14% από το προηγούμενο.

Ο οδηγός υποστηρίζεται από προηγμένα συστήματα υποβοήθησης, που περιλαμβάνουν από το head-up display, τη λειτουργία "ανίχνευση χεριών οδηγού εκτός τιμονιού" (Hands-off), την ειδοποίηση πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας (rear cross-traffic alert), την αναγνώριση τυφλού σημείου μεγάλης εμβέλειας, το σύστημα active lane positioning, που διατηρεί το αυτοκίνητο στη μέση της λωρίδας, το adaptive cruise control, που αυξάνει ή μειώνει την ταχύτητα ανάλογα με αυτή του προπορευόμενου οχήματος, το head-up display, το ημιαυτόματο Intelli-Drive 2.0 και την κάμερα 360 μοιρών Intelli-Vision.

Το Astra θα προσφέρεται με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου ισχύος από 110 hp (81 kW) έως 130 hp (96 kW), που θα συνδυάζονται με 6άρι μηχανικό κιβώτιο καθώς και με δύο εκδόσεις plug-in υβριδικών συνόλων, με ισχύ έως 125 hp (165 kW), με στάνταρ 8άρι αυτόματο κιβώτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ