ΕΥΡΩΠΗ

Αυτό είναι το μοντέλο- έκπληξη που διέλυσε τον ανταγωνισμό στις ετήσιες πωλήσεις όλης της Ευρώπης

Tesla Model Y Sales Europe
Tesla Model Y Sales Europe KLM

Λίγα χρόνια πριν, ούτε που θα περνούσε από το μυαλό του πιο ένθερμου υποστηρικτή της ηλεκτροκίνησης πως ένα μοντέλο -και μάλιστα, όχι από maistream Ευρωπαίο κατασκευαστή- θα “στρογγυλοκαθόταν” στην πρώτη θέση των πωλήσεων.

Όπως θα περίμενε κανείς, το 2023, που ήταν μια χρονιά με επιστροφή στην κανονικότητα της παγκόσμιας παραγωγής μετά τις στρεβλώσεις που προκάλεσαν οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα (βλ. chips) οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έδειξαν τη δυναμική τους με πολύ εμφατικό τρόπο. Αν αναλογιστεί κανείς πως μόνο από τις Audi και VW που ανήκουν στον ίδιο Όμιλο, παραδόθηκαν 2.074.430 αυτοκίνητα το 2023, τότε σίγουρα η χρονιά ήταν “από τις καλές”.

Tesla Model Y Sales Europe
Tesla Model Y Sales Europe TESLA


Τουλάχιστον για τα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών που μετρούν τα πάντα σε αποδοτικές μονάδες. Το γεγονός αυτό και μόνο, κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό το επίτευγμα της Tesla που κατάφερε να έχει στην πρώτη θέση των Ευρωπαϊκών πωλήσεων, ένα μοντέλο της- και μάλιστα όχι αυτό που θα περίμενε κανείς με βάση το κόστος.

Δηλαδή, στην κορυφή των πωλήσεων δεν είναι το Tesla Model 3 που είναι και το φθηνότερο στη γκάμα της Αμερικάνικης εταιρείας. Την πρώτη θέση της λίστας με τα πιο καλοπουλημένα μοντέλα στην Ευρώπη, κατέχει περήφανα το Tesla Model Y. Το αυτοκίνητο που παράγεται από το 2020, άρα δεν είναι καν καινούργιο για να μπορεί να δικαιολογηθεί κάπως αλλιώς η εμπορική του επιτυχία, “έκλεισε” το 2023 με 251.604 πωλήσεις, σημειώνοντας αύξηση 84% σε σχέση με τις πωλήσεις του 2022.

Tesla Model Y Sales Europe
Tesla Model Y Sales Europe TESLA


Έχει ενδιαφέρον ως στοιχείο, το γεγονός πως το Model Y είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης με διαφορά που αγγίζει τα 17.000 αυτοκίνητα σε σχέση με το δεύτερο- που είναι το σημαντικά φθηνότερο Dacia Sandero. Το θαύμα της Tesla φαίνεται πως δεν έχει ακόμα τελειώσει, όσο και αν πιστεύουν ορισμένοι “καλοθελητές” να διαδίδουν, μια και η αγορά είναι πάντα ο πλέον αδέκαστος κριτής για τη συνολική αξία του κάθε μοντέλου- κάτι που συμβαίνει και με όλα τα καταναλωτικά αγαθά.

TAGS ΕΥΡΩΠΗ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ