RENAULT

Αυτά είναι τα νέα δεδομένα της “νέας συμμαχίας” Renault και Nissan

Renault Austral S24Auto
Renault Austral S24Auto S24AUTO

Η Νέα Συμφωνία Συμμαχίας (New Alliance Agreement) μεταξύ της Nissan και του Renault Group τίθεται σε ισχύ, αντικαθιστά όλες τις προηγούμενες που αφορούσαν τη μεταξύ των δύο Συμμαχία και έρχεται να αλλάξει αρκετά τα δεδομένα.

Αυτό το επόμενο κεφάλαιο της Συμμαχίας μεταξύ των Renault και Nissan, θα βασιστεί στα θεμέλια της μακροχρόνιας σχέσης, θα μεγιστοποιήσει τη δημιουργία αξίας για κάθε μέλος της Συμμαχίας και θα θέσει τα θεμέλια για μια νέα ισορροπημένη, δίκαιη και αποτελεσματική διακυβέρνηση αναφορικά με τις αποφάσεις και τις επενδύσεις των δύο πλευρών.

Renault Captur MHEV
Renault Captur MHEV S24AUTO


Η Συμμαχία θα συνεχίσει να εντοπίζει projects, ακόμα πιο εντατικά, σε όλες τις αγορές παγκοσμίως, που στοχεύουν σε μεγάλης κλίμακας, win-win οφέλη για τους δύο συμβαλλόμενους. Αυτό είναι και το κυρίαρχο συμπέρασμα που προκύπτει από τη νέα αυτή διαμόρφωση της μεταξύ των δύο εταιρειών Συμμαχία, η οποία ως στόχο έχει την κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς στις χώρες που δραστηριοποιούνται εμπορικά.

Μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν στις 6 Φεβρουαρίου 2023 και στις 26 Ιουλίου 2023 και αφού ελήφθησαν όλες οι απαιτούμενες ρυθμιστικές εγκρίσεις, η Νέα Συμφωνία Συμμαχίας (New Alliance Agreement) μεταξύ της Nissan και του Renault Group τίθεται σε ισχύ και αντικαθιστά τις προηγούμενες συμφωνίες που αφορούσαν την Συμμαχία.

Renault Austral S24Auto
Renault Austral S24Auto S24AUTO


Ως αποτέλεσμα, το Renault Group και η Nissan έχουν πλέον από 15% συμμετοχή η μία στην άλλη, με σταθερές και «κλειδωμένες» υποχρεώσεις. Καθένας από τους εταίρους μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου που συνδέονται με τη δική τους συμμετοχή του 15%. Τα δικαιώματα ψήφου του Renault Group και της Nissan φτάνουν μέχρι το 15% των ασκήσιμων δικαιωμάτων ψήφου και οι δύο εταιρείες μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα τα δικαιώματα ψήφου τους εντός αυτού του ορίου.

Η Renault έχει μεταβιβάσει το 28,4% (από 43,4%) των μετοχών της Nissan σε γαλλικό καταπίστευμα, όπου οι εμπιστευμένες μετοχές θα ψηφίζουν ουδέτερα, με περιορισμένες εξαιρέσεις. Ο Όμιλος Renault συνεχίζει να επωφελείται πλήρως από τα οικονομικά δικαιώματα (μερίσματα και έσοδα από πωλήσεις μετοχών) από τις εμπιστευμένες μετοχές της Nissan έως ότου αυτές οι μετοχές πωληθούν.

Renault Captur MHEV
Renault Captur MHEV S24AUTO


Στο εξής, ο Όμιλος Renault μπορεί να δώσει εντολή στον διαχειριστή να πουλήσει τις εμπιστευμένες μετοχές της Nissan, αλλά δεν έχει καμία υποχρέωση να το πράξει εντός συγκεκριμένης προκαθορισμένης χρονικής περιόδου. Ο Όμιλος Renault έχει κάθε ευελιξία να πουλήσει τις μετοχές της Nissan που κατέχονται από το καταπίστευμα.

Αυτό μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο μιας συντονισμένης και τακτικής διαδικασίας με τη Nissan, κατά την οποία η Nissan ή ένα εξουσιοδοτημένο τρίτο μέρος έχει το δικαίωμα της πρώτης προσφοράς. Καμία αλλαγή δεν θα καταγράφεται στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου Renault ως αποτέλεσμα της μεταβίβασης από τον Όμιλο Renault μετοχών της Nissan στο καταπίστευμα.

TAGS RENAULT NISSAN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ