ΑΓΟΡΑ

Αγορά νέου SUV: Βενζίνη, Diesel ή Ηλεκτρικό;

Αγορά νέου SUV: Βενζίνη, Diesel ή Ηλεκτρικό;
Opel Mokka SUV OPEL AUTOMOBILE GMBH

Αναλύουμε τις διαφορετικές εκδόσεις κινητήρα ενός SUV, του Opel Mokka, και προτείνουμε εκείνη που ταιριάζει καλύτερα σε κάθε τύπο οδηγού.

Στην αγορά καινούριου SUV, κάποτε η βενζίνη ήταν σχεδόν μονόδρομος. Έπειτα, όταν άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας των diesel σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα μπήκαν στο κάδρο του υποψήφιου αγοραστή κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο προτίμησης. Σήμερα, με την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης, η ιδέα αγοράς ενός BEV SUV ακούγεται δελεαστική. Ποια είναι όμως η καλύτερη επιλογή;

Σαφώς και δεν είναι μία η απάντηση, καθώς η τελική επιλογή εξαρτάται από το στυλ οδήγησης, τις συνήθειες και τις διαδρομές που κάνει κάθε οδηγός. Για να δώσουμε τις απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα, πήραμε – ενδεικτικά - τη γκάμα του Opel Mokka και διαλέξαμε την καλύτερη έκδοση για κάθε περίπτωση.

Αγορά νέου SUV: Βενζίνη, Diesel ή Ηλεκτρικό;
Opel Mokka SUV OPEL AUTOMOBILE GMBH

Η επιλογή του Mokka δεν είναι τυχαία, βεβαίως. Είναι ένα SUV που ταιριάζει άριστα στην ελληνική πραγματικότητα, με κόμπακτ μέγεθος που του χαρίζει ευελιξία στην καθημερινότητα της πόλης, με μεγάλους χώρους για μια οικογένεια και για μικρές ή μεγάλες αποδράσεις, με μοντέρνο ντιζάιν μέσα-έξω, πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας, αλλά και με ευρεία γκάμα κινητήρων που περιλαμβάνει επιλογές σε βενζίνη, diesel, αλλά και το αμιγώς ηλεκτρικό Mokka-e.

  • Βενζίνη για τον ανήσυχο οδηγό

Οι βενζινοκινητήρες, ειδικά στην τούρμπο εποχή τους, διατηρούν το προβάδισμα σε ότι αφορά τις επιδόσεις. Δεν είναι μόνο η συνήθως υψηλότερη ισχύ τους αλλά και ο τρόπος λειτουργίας τους, καθώς ξεδιπλώνουν την δύναμή τους πιο γραμμικά και σε μεγαλύτερο εύρος στροφών. Χαρακτηριστικό που ταιριάζει περισσότερο στη γρήγορη οδήγηση.

Αγορά νέου SUV: Βενζίνη, Diesel ή Ηλεκτρικό;
Opel Mokka SUV OPEL AUTOMOBILE GMBH

Το Opel Mokka για παράδειγμα, είναι διαθέσιμο με κινητήρες 1.2 Turbo βενζίνης 100 έως 136 ίππων. Παίρνοντας ως δεδομένο πως σε σχέση με τη βασική Edition η επόμενη έκδοση Elegance είναι η πλέον συμφέρουσα από άποψη τιμής/εξοπλισμού, η διαφορά μεταξύ των κινητήρων των 100 και 136 ίππων είναι μόλις 1.000 ευρώ. Γεγονός που καθιστά μονόδρομο, φυσικά, την επιλογή της ισχυρότερης έκδοσης που προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις: 0-100 km/h σε 9,1’’ και τελική ταχύτητα 204 km/h!

Αν βέβαια κάποιος επιθυμεί περισσότερη ευκολία στην οδήγηση, υπάρχει και το Mokka 1.2 Turbo 130 PS με το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων και με δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών. Σε κάθε περίπτωση, το στιβαρό πλαίσιο και το πλήρες πακέτο συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης συνδράμουν τον οδηγό έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του κινητήρα, είτε στον αυτοκινητόδρομο είτε σε επαρχιακό δρόμο με στροφές.

  • Diesel για τον λάτρη της οικονομίας και των εκδρομών

Το diesel ήταν πάντα και παραμένει συνώνυμο της οικονομίας, ακόμη και σήμερα που η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει αυξηθεί σημαντικά. Αν κάποιος λοιπόν βάζει την οικονομία ως πρώτη προτεραιότητα, τα diesel SUV έχουν συνήθως την πιο πειστική απάντηση. Ειδικά αν οι μεγάλες διαδρομές αποτελούν καθημερινότητα (π.χ. για έναν αντιπρόσωπο που οδηγεί εταιρικό όχημα), ή συνήθεια του Σαββατοκύριακου (οικογενειακές εκδρομές, δραστηριότητες με φίλους κλπ).

Αγορά νέου SUV: Βενζίνη, Diesel ή Ηλεκτρικό;
Opel Mokka SUV OPEL AUTOMOBILE GMBH

Στο Opel Mokka για παράδειγμα, ο αποδοτικός Turbodiesel των 1,5 λίτρων και 110 ίππων έχει μέση κατανάλωση από μόλις 4,4 lt/100 km προσφέροντας μεγάλη οικονομία. Σε συνδυασμό με το ρεζερβουάρ των 44 λίτρων μπορεί να διανύει – θεωρητικά – αποστάσεις έως και 1.000 km με ένα γέμισμα, χωρίς το άγχος της αυτονομίας ενός ηλεκτρικού ή της εύρεσης σημείου φόρτισης.

  • Ηλεκτρικό για τον κυνηγό της καινοτομίας και των ξεχωριστών εμπειριών

Η αλήθεια είναι πως το δίκτυο φορτιστών συνεχώς εξαπλώνεται πανελλαδικά και σύντομα ένα ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα γίνεται χωρίς συμβιβασμούς ή την ανάγκη σωστού προγραμματισμού από πριν.

Μέχρι τότε, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν άλλα σημαντικά επιχειρήματα να προτείνουν. Το βασικότερο είναι η εντελώς νέα εμπειρία οδήγησης που προσφέρουν. Μπορεί να μην χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να οδηγήσεις ένα ηλεκτρικό SUV, από την άλλη η εντελώς αθόρυβη κίνηση, η ηρεμία στο εσωτερικό, η άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού και οι ψηφιακές δυνατότητες που συνήθως το συνοδεύουν, κάνουν την συνύπαρξη με ένα BEV πραγματικά ξεχωριστή.

Αγορά νέου SUV: Βενζίνη, Diesel ή Ηλεκτρικό;
Opel Mokka-e SUV OPEL AUTOMOBILE GMBH

Το Mokka-e για παράδειγμα διαθέτει στάνταρ ψηφιακό πίνακα οργάνων και σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 7’’ με υψηλό επίπεδο συνδεσιμότητας και ψηφιακών υπηρεσιών, ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων που εξασφαλίζει υψηλές επιδόσεις (0-100 km/h σε 9,2’’) και μια ποιοτική, ευρύχωρη και ήσυχη καμπίνα που αποπνέει μια premium αύρα ανώτερης κατηγορίας.

Με αυτονομία μπαταρίας 328-338 km, το πεδίο δράσης του Mokka-e ξεφεύγει από τα στενά όρια της πόλης, ενώ διακρίνεται και σε οικονομία, τόσο στην αγορά όσο και στη χρήση. Με ένα wallbox στο σπίτι ή στο γραφείο, μπορείς να φορτίζεις καθημερινά τη μπαταρία και να κάνεις τις μετακινήσεις σου με πολύ χαμηλό κόστος. Αλλά και η αγορά του Mokka-e είναι αρκετά συμφέρουσα, αφού με την επιδότηση των 8.000 € από το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2” η τιμή του ξεκινά από 33.000 €

Συμπεράσματα

Αγορά νέου SUV: Βενζίνη, Diesel ή Ηλεκτρικό;
Opel Mokka SUV OPEL AUTOMOBILE GMBH

Παίρνοντας λοιπόν ως παράδειγμα τις εκδόσεις κινητήρα του Opel Mokka, οι προτάσεις μας έχουν ως εξής:

  • Mokka 1.2 Βενζίνης με 136 ίππους για τον οδηγό που αναζητά ένα ολοκληρωμένο κόμπακτ SUV με υψηλές επιδόσεις.
  • Mokka 1.5 Diesel με 110 ίππους για τον οδηγό που κάνει πολλά χιλιόμετρα καθημερινά ή/και τα Σαββατοκύριακα και βάζει την μέγιστη οικονομία στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων.
  • Mokka-e (ηλεκτρικό) με 136 ίππους για τον οδηγό που κινείται κυρίως μέσα και γύρω από την πόλη και θέλει να απολαμβάνει τα οφέλη της καινοτομίας.
TAGS ΑΓΟΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ OPEL MOKKA OPEL SUV
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ