AUTO MOTO 2022

Αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου: Οι παγίδες που πρέπει να αποφύγεις και η διαδικασία της μεταβίβασης

Αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου: Οι παγίδες που πρέπει να αποφύγεις και η διαδικασία της μεταβίβασης
ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ TOYOTA

Όλα όσα πρέπει να προσέξεις όταν αγοράζεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και τι χρειάζεται για να κάνεις τη μεταβίβαση.

Η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου γνωρίζει μεγάλη άνθιση τους τελευταίους μήνες. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των καινούριων μοντέλων από τη μία, οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες από την άλλη, είναι οι αιτίες που οδηγούν πολλούς αγοραστές στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Η αναζήτηση ενός καλού μεταχειρισμένου είναι χρονοβόρα και δύσκολη. Η προσοχή του αγοραστή όμως δεν περιορίζεται στο να βρει ένα σωστό και ασφαλές αυτοκίνητο. Θα πρέπει να προσέξει και άλλα πράγματα, πριν αλλά και στη μεταβίβαση.


  • Έλεγχος στα έγγραφα του αυτοκινήτου

Πρέπει για παράδειγμα να δώσει μεγάλη προσοχή στα έγγραφα του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου που αγοράζει. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αφού κάποιος πάρει ένα αυτοκίνητο, ανακαλύπτει εκ των υστέρων παρατυπίες στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

Χρειάζεται λοιπόν ένας έλεγχος στα έγγραφα, καθώς και στο βιβλίο συντήρησης του αυτοκινήτου που σας ενδιαφέρει.

Ελέγξτε ότι ο αριθμός κινητήρα και ο αριθμός πλαισίου (VIN) που αναγράφονται στο έντυπο της άδειας κυκλοφορίας αντιστοιχούν με τους αριθμούς πάνω στο αυτοκίνητο.

Ο αριθμός πλαισίου είναι χτυπημένος πάνω στο πλαίσιο του αυτοκινήτου, συνήθως στη λαμαρίνα που χωρίζει τον χώρο του κινητήρα από την καμπίνα. Σε κάποια ευρωπαϊκά μοντέλα θα τον βρείτε στο πάτωμα του συνοδηγού ή στο πορτμπαγκάζ, κάτω από τη μοκέτα.

Ο αριθμός του κινητήρα είναι χαραγμένος πάνω στο μπλοκ του μοτέρ, σε μια μικρή γυαλισμένη επιφάνεια που δείχνει σαν ταμπελάκι.


  • Έλεγχος στο έντυπο του ΚΤΕΟ

Για να γίνει η μεταβίβαση ενός αυτοκινήτου θα πρέπει να έχει περάσει από τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ. Στο αντίστοιχο έντυπο θα δείτε τις όποιες παραλήψεις ή παρατηρήσεις διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο. Δείτε επίσης πως υπάρχει κάρτα ελέγχου καυσαερίων σε ισχύ.


  • Βιβλίο συντήρησης

Ζητήστε από τον πωλητή να σας δείξει το βιβλίο συντήρησης του οχήματος. Εκεί θα πρέπει να υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα τα service που έχουν γίνει. Ένα book service που δεν είναι ενημερωμένο ή ακόμη χειρότερα δεν υπάρχει, δείχνει τουλάχιστον έναν αμελή ιδιοκτήτη. Αν ο πωλητής σας πει πως έχει κάνει πρόσφατα μεγάλο service, ζητήστε του να σας δείξει τα τιμολόγια για να βεβαιωθείτε.


  • Μεταβίβαση αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας

Δυστυχώς η διαδικασία της μεταβίβασης δεν γίνεται online. Αρμόδιο Τμήμα είναι το Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικ/νιων κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

  • Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

1. Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση (Η παρούσα Αίτηση υποβάλλεται από τον Αγοραστή).

2. Άδεια κυκλοφορίας οχήματος.

3. Ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και φωτοαντίγραφο.

4. Αποδεικτικό καταβολής τέλους έκδοσης Άδειας και τέλους Μεταβίβασης οχήματος.

5. Κυριότητα (πράξη εξόφλησης – άρση παρακράτησης κυριότητας) αν ο πωλητής χρωστούσε το όχημα.

6. Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ ή ηλεκτρονικά ή εκτύπωση εικόνας οφειλών οχήματος «printscreen» με τη σχετική σφραγίδα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

7. Επίδειξη Αστυνομικής Ταυτότητας ή άλλου αντίστοιχου εγγράφου ταυτοπροσωπίας. (Διαβατήριο ή Άδεια Οδήγησης ή Ατομικό βιβλιάριο υγείας ή Άδεια Διαμονής). Σε περίπτωση που η αίτηση δεν υποβάλλεται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο πρέπει να συνοδεύεται από φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή άλλων αντίστοιχων εγγράφων (Άρθρο 3, Ν.2690/99).

8. Για την απόδειξη της ταυτότητας Νομικού προσώπου απαιτείται: Αντίγραφο καταστατικού και τυχόν τροποποιήσεις του με σχετικό αποδεικτικό κατάθεσης στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. Για τις Α.Ε. προσκομίζεται βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ για τη σύσταση και την ισχύουσα εκπροσώπησή της.


Η μεταβίβαση ΕΙΧ/ΔΙΧ συντελείται με έγγραφη συμφωνία των μερών (πωλητή, αγοραστή), η οποία καταχωρείται, με ευθύνη τους, στην οικεία θέση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και υλοποιείται με την υπογραφή πωλητή -αγοραστή επί της άδειας κυκλοφορίας ενώπιον του αρμοδίου υπαλλήλου.

Αν δεν παρίσταται κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη (πωλητής ή αγοραστής) απαιτείται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση η οποία μπορεί να συντάσσεται στο παρόν ή άλλο έντυπο να έχει θεωρηθεί νόμιμα το γνήσιο της υπογραφής και να αναγράφει ρητά την εντολή πώλησης ή αγοράς και τον αριθμό κυκλοφορίας του μεταβιβαζόμενου οχήματος.


Κόστος μεταβίβασης

Για μεταβίβαση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών επιβάλλεται τέλος μεταβίβασης οχήματος και τέλος αδείας, σύμφωνα με τις πιο κάτω διακρίσεις:

  • Επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα

Κατηγορία Κινητήρα σε κυβικά εκατοστά.

Κυβικά εκατοστά

Τέλος μεταβίβασης (σε ευρώ)

Τέλος αδείας (σε ευρώ)

Σύνολο (σε ευρώ)

έως – 400

30

75

105

401 – 800

45

75

120

801 – 1300

60

75

135

1301 – 1600

90

75

165

1601 – 1900

120

75

195

1901 – 2500

145

75

220

2501 και άνω

205

75

280

  • Μοτοσυκλέτες κάθε κατηγορίας

Κυβικά εκατοστά

Τέλος μεταβίβασης (σε ευρώ)

Τέλος αδείας (σε ευρώ)

Σύνολο (σε ευρώ)

51 – 400

30

9

39

401 – 800

45

9

54

801 – 1300

60

9

69

1301 – 1600

90

9

99

1601 – 1900

120

9

129

1901 – 2500

145

9

154

2501 και άνω

205

9

214


TAGS AUTO MOTO 2022 AUTO 2022 ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ