OPEL CORSA

40 χρόνια Opel Corsa: Αυτή είναι η ιστορία του

40 χρόνια Opel Corsa: Αυτή είναι η ιστορία του
40 Χρόνια Opel Corsa OPEL AUTOMOBILE GMBH

Το Corsa, από τα πιο πετυχημένα μοντέλα της Opel, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1982 και από τότε μετράει 6 γενιές και 14 εκατομμύρια πωλήσεις.

Το 2022 είναι χρονιά ορόσημο για το Corsa και την Opel. Το γερμανικό σουπερμίνι, ένα από τα μεγαλύτερα best seller της μάρκας, γιορτάζει τα 40ά του γενέθλια, ταυτόχρονα με τον εορτασμό για τα 160 χρόνια ιστορίας της Opel.

Το πάντα φρέσκο και νεανικό Corsa πρωτοπαρουσιάστηκε το 1982 και τώρα, στην 6η γενιά του, γνωρίζει μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ. Το 2021 ήταν το πιο δημοφιλές μικρό αυτοκίνητο στη Γερμανία και best seller στη Μ. Βρετανία, ενώ το ηλεκτρικό Opel Corsa-e που κέρδισε τον τίτλο “Χρυσό Τιμόνι 2020”*, ήδη αντιπροσωπεύει περίπου το 25% των συνολικών πωλήσεων του Corsa.

Όλα ξεκίνησαν όμως πολύ νωρίτερα, με ένα ακόμα επιτυχημένο μοντέλο με το έμβλημα του Κεραυνού: το Opel Kadett. Ένα μικρό αυτοκίνητο που επινοήθηκε και σχεδιάστηκε με σκοπό να κάνει τη μετακίνηση προσιτή στους πολλούς, σε μια εποχή που η απόκτηση και οδήγηση ενός αυτοκινήτου θεωρούνταν πραγματική πολυτέλεια.

Opel Corsa A
Opel Corsa A OPEL AUTOMOBILE GMBH

Με το πέρασμα των δεκαετιών ωστόσο και καθώς η ευημερία αυξανόταν, οι πελάτες έγιναν πιο επιλεκτικοί. Το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα βρήκε το Kadett με μεγαλύτερες διαστάσεις και περισσότερη ισχύ, δημιουργώντας ένα κενό, μια θέση κάτω στη γκάμα της γερμανικής εταιρείας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 είχε φτάσει η ώρα για ένα νέο, μικρό αυτοκίνητο. Είχε φτάσει η ώρα του Corsa. Το μικρό μοντέλο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής του νέου εργοστασίου αυτοκινήτων στη Σαραγόσα για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1982 και αμέσως ξεκίνησε την πορεία του για να γίνει best seller της Opel. Μέχρι σήμερα, 40 χρόνια μετά το λανσάρισμά του, έχουν κατασκευαστεί πάνω από 14 εκατομμύρια Corsa, κυρίως στα εργοστάσια της Σαραγόσα και του Άιζεναχ. Αυτή είναι η ιστορία του: Opel Corsa. Ένα success story σε 6 πράξεις.

Opel Corsa A (1982 - 1993)

Opel Corsa A Luxus, 1982
Opel Corsa A OPEL AUTOMOBILE GMBH

Το Corsa A είχε συμπαγείς αναλογίες, μήκος μόλις 3,62 m, τολμηρούς, προεξέχοντες θόλους και τον εξαιρετικά χαμηλό για την εποχή συντελεστή οπισθέλκουσας 0,36, που αποτελούσε ρεκόρ για την κατηγορία. Ο chief designer Erhard Schnell δημιούργησε ένα σπορ, μικρό αυτοκίνητο με ζωηρές, εκλεπτυσμένες γραμμές, με σκοπό να προσελκύσει κυρίως το αντρικό κοινό.

Οι κινητήρες εστίαζαν στην οικονομία και την αξιοπιστία, με κορυφαία επιλογή το εντυπωσιακό Corsa GSi των 100 ίππων. Μάλιστα, λανσαρίστηκε και κινητήρας diesel. Στην γκάμα των δίθυρων hatchback και notchback (μικρό σεντάν που είχε μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας) προστέθηκε το 1985 το δημοφιλές πεντάθυρο μοντέλο. Το Corsa A εξελίχθηκε σε best seller, με παραγωγή 3,1 εκατομμυρίων μονάδων.

Opel Corsa B (1993 - 2000)

Opel Corsa B
Opel Corsa B OPEL AUTOMOBILE GMBH

Παρά την επιτυχία του Corsa Α, στο Ρούσελχαϊμ είχε ήδη ληφθεί η απόφαση για την τοποθέτηση του διαδόχου του ως το “αγαπημένο” των γυναικών. Ο σχεδιαστής θρύλος της Opel, Ιάπωνας Χιντέο Κοντάμα, στρώθηκε στη δουλειά και δημιούργησε ένα πιο στρογγυλεμένο Corsa με απαλές καμπύλες και ελκυστικούς, “διαστημικούς” προβολείς που ταίριαζαν τέλεια με το χαριτωμένο, "παιδικό" του πρόσωπο.

Το Corsa B ήταν κατά δέκα εκατοστά μεγαλύτερο σε μήκος και πιο ευρύχωρο εσωτερικά. Επίσης, καθιέρωσε υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας στην κατηγορία, με ABS για έλεγχο φρεναρίσματος, προστασία από πλευρικές συγκρούσεις και εμπρόσθιους αερόσακους. Σε ορισμένες αγορές, πέρα από το hatchback, η Opel προσέφερε επίσης μία έκδοση notchback, καθώς και μοντέλα station wagon και pick-up.

Οι οικονομικοί βενζινοκινητήρες υιοθετούσαν ήδη τεχνολογία ψεκασμού καυσίμου και καταλυτικούς μετατροπείς, ενώ το GSi είχε 16 βαλβίδες και ο κινητήρας diesel ήταν τώρα πια turbo. Το δεύτερο Corsa σημείωσε επιτυχία σε όλο τον κόσμο και οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Opel Corsa C (2000 - 2006)

Opel Corsa C
Opel Corsa C OPEL AUTOMOBILE GMBH

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη ότι "δεν αλλάζουμε ποτέ μία επιτυχημένη ομάδα", ο Χιντέο Κοντάμα κλήθηκε για μία ακόμα φορά να φιλοτεχνήσει του σχήμα του Corsa. Για τη σχεδίαση του ‘C’ βασίστηκε συνειδητά στον επιτυχημένο προκάτοχό του. Το νέο μοντέλο μεγάλωσε κατά δέκα εκατοστά σε μήκος, κάτι που, σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο πλάτος και το μακρύτερο μεταξόνιο, αύξησε την ευρυχωρία στο εσωτερικό. Για πρώτη φορά, το αμάξωμα ήταν πλήρως γαλβανισμένο.

Η γκάμα περιελάμβανε δεκαεξαβάλβιδους βενζινοκινητήρες ECOTEC και νέους turbodiesel άμεσου ψεκασμού, ενώ όλες οι εκδόσεις πληρούσαν τα πολύ αυστηρά πρότυπα Euro 4. Το Corsa C σημείωσε επίσης εξαιρετική επιτυχία και οι πωλήσεις του ανήλθαν σε 2,5 εκατομμύρια μονάδες.

Opel Corsa D (2006 - 2014)

Opel Corsa 2011
Opel Corsa D OPEL AUTOMOBILE GMBH

Από εδώ και στο εξής, η τρίθυρη και η πεντάθυρη έκδοση ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους: το τρίθυρο Corsa είχε μοναδικό στυλ τύπου coupé και, όπως το Corsa A, απευθυνόταν σε πελάτες με σπορ lifestyle. Η πεντάθυρη έκδοση αποτελούσε ένα ευρύχωρο, ολοκληρωμένο οικογενειακό αυτοκίνητο. Το Corsa D παρέμεινε οριακά μικρότερο των 4 m, με το μήκος του να οριοθετείται στα 3.999 mm.

Χάρη στην τεχνολογία ecoFLEX της Opel, το Corsa είχε συστήματα οικονομίας καυσίμου Start/Stop και αποδοτικούς κινητήρες. Η έκδοση diesel 1.3 CDTI ecoFLEX κατανάλωνε μόλις 3,3 l/100 km στον μικτό κύκλο με εκπομπές CO2 μόλις 88 g/km (σύμφωνα με το πρότυπο NEDC). Η τέταρτη γενιά Corsa πούλησε πάνω από 2,9 εκατομμύρια μονάδες.

Opel Corsa E (2014 - 2019)

Opel Corsa E Viertürer
Opel Corsa E OPEL AUTOMOBILE GMBH

Δυναμικό, πρακτικό και στιλάτο, το Corsa E εξελίχθηκε επίσης σε best seller με πωλήσεις περίπου 1,3 εκατομμυρίων οχημάτων. Η 5η γενιά συνέχισε να κατασκευάζεται στα εργοστάσια της Opel στη Σαραγόσα και το Άιζεναχ. Για πρώτη φορά, το μικρό αυτοκίνητο υπερβαίνει το όριο των 4 μέτρων, με μήκος 4,02 m.

Διατίθεται με πλούσιο εξοπλισμό, όπως θερμαινόμενο τιμόνι, θερμαινόμενα καθίσματα, ηλεκτρονικό κλιματισμό, εμπρός κάμερα με ένδειξη απόστασης, Traffic Sign Recognition, Lane Keep Assist, αλλά και συστήματα infotainment IntelliLink με Apple CarPlay και Android Auto και έγχρωμη οθόνης αφής 7’’. Το κορυφαίο σπορ μοντέλο της γκάμας ήταν αρχικά το Corsa OPC με απόδοση 207 hp και στη συνέχεια το Corsa GSi απόδοσης 150hp.

Opel Corsa F (2019 - σήμερα)

Opel Corsa-e
Opel Corsa-e F OPEL AUTOMOBILE GMBH

Η Opel μπαίνει από νωρίς στην εποχή της ηλεκτροκίνησης με το Corsa F. Η τελευταία γενιά του μικρού αυτοκινήτου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 2019 και διατίθεται, για πρώτη φορά, και ως αμιγώς ηλεκτρική έκδοση με μπαταρία και μηδενικούς ρύπους.

Το μήκος φτάνει τα 4,06 m, ενώ η τύπου coupé οροφή είναι 48 mm χαμηλότερη από του προηγούμενου μοντέλου, χωρίς να υπονομεύεται η άνεση για το κεφάλι των επιβατών.

Στον τομέα της τεχνολογίας, αξιοσημείωτο είναι το σύστημα προσαρμοζόμενου φωτισμού IntelliLux LED matrix με αντιθαμβωτική δέσμη, που η Opel προσφέρει για πρώτη φορά στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων με το Corsa. Επιπλέον, πολυάριθμα προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού, όπως το Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης με Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης και Ανίχνευση Πεζού, καθώς και ο Προσαρμοζόμενος Έλεγχος Ταχύτητας με λειτουργία ραντάρ, καθιστούν την οδήγηση ακόμα πιο ασφαλή και ξεκούραστη.

40 χρόνια Opel Corsa: Αυτή είναι η ιστορία του
40 Χρόνια Opel Corsa OPEL AUTOMOBILE GMBH

Η βασισμένη στο ηλεκτρικό Corsa και τροποποιημένη έκδοση Corsa-e Rally αποδεικνύει ότι ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο μπορεί να συνδυάσει κορυφαίες επιδόσεις με περιβαλλοντική συμβατότητα. Με το μικρό μοντέλο μηδενικών ρύπων, η Opel είναι ο πρώτος κατασκευαστής που δημιούργησε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ράλι με μπαταρία, το οποίο συμμετέχει από το 2021 στο ADAC Opel e-Rally Cup. Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίου επιπέδου κύπελλο ενιαίου τύπου με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το οποίο δείχνει το μέλλον των αγώνων ράλι.

* “Golden Steering Wheel 2020” Opel Corsa-e: AUTO BILD & BILD AM SONNTAG έκδοση 45/2020, κατηγορία “small car”.

TAGS OPEL CORSA OPEL CLASSIC CAR
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ