OPINIONS

Το clásico και το "άδικο" ποδόσφαιρο

Το clásico και το "άδικο" ποδόσφαιρο

Ο Νταβίδ Φουστέρ γράφει στο προσωπικό του blog στο Sport24.gr για το ισπανικό clásico, αλλά και για το ποδόσφαιρο που δεν γνωρίζει από δικαιοσύνη και άφησε τον Ολυμπιακό εκτός συνέχειας στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Επιμέλεια: Θανάσης Κρεκούκιας

Φίλοι του Sport24.gr γεια σας!

Σήμερα θα σας μιλήσω για το πιο σημαντικό παιχνίδι των τελευταίων χρόνων. Οι δυο κορυφαίες ομάδες του κόσμου, Μπάρτσα και Ρεάλ Μαδρίτης, θα αναμετρηθούν για έβδομη φορά μέσα στο 2011, μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας αμφότερες πάλεψαν σε όλα τα επίπεδα για την ποδοσφαιρική ηγεμονία.

Αμφίρροπο το clásico

Από το πρώτο ματς ανάμεσα στον Μουρίνιο και τον Γουαρδιόλα (το περσινό 5-0 του Καμπ Νόου), οι δυο ομάδες εξελίχθηκαν. Σήμερα βρίσκουμε μια Ρεάλ πιο δυνατή και αποτελεσματική και μια Μπαρτσελόνα που αρχίζει να δείχνει σημάδια ότι είναι γήινη και όχι από κάποιον άλλο πλανήτη, όπως πιστεύαμε.

Η πορεία των δυο ομάδων έχει σαν αποτέλεσμα το παιχνίδι του ερχόμενου Σαββάτου να παρουσιάζεται ως το πιο αμφίρροπο των τελευταίων χρόνων. Ένα από τα «κλειδιά» του αγώνα θα είναι το ποια από τις δυο, Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα, θα μπορέσει να επιβάλλει το δικό τις στιλ. Θα κερδίσει αυτός που θα εφαρμόσει καλύτερα στο παιχνίδι τη δική του φιλοσοφία.

Δυο διαφορετικές φιλοσοφίες

Από τη μια η πίεση και οι αντεπιθέσεις της Ρεάλ Μαδρίτης και από την άλλη η κατοχή, οι πάσες και οι επιταχύνσεις της Μπαρτσελόνα. Οι «μπλαουγκράνα» θα πρέπει να έχουν υπομονή, να πάρουν τον έλεγχο στο κέντρο του γηπέδου και να μην αφήσουν κενά πίσω, αλλά και να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα άκρα αν δεν βρουν χώρους στον άξονα.

Οι «μερένγκες» έχουν «μεγαλώσει» στη φετινή σεζόν και διαθέτουν τα φόντα για να... προκαλέσουν ένα πιο ανοιχτό παιχνίδι. Η αμφιβολία έγκειται στο να διαπιστώσουμε αν η Ρεάλ, η οποία πρέπει επιτέλους να παίξει ένα clásico ως πρωταγωνίστρια, θα βρει τρόπους για να «απενεργοποιήσει» με ποδόσφαιρο τα χαφ της Μπάρτσα.

Τί θα γίνει στο γήπεδο

Έχω τις αμφιβολίες μου για το αν οι Μαδριλένοι θα πιέσουν πολύ ψηλά από το πρώτο λεπτό, επιδιώκοντας να «καθαρίσουν» το πρωτάθλημα ή αν θα παίξουν κλεισμένοι στην άμυνα περιμένοντας τις αντεπιθέσεις και αφήνοντας την πρωτοβουλία στη Μπαρτσελόνα.

Όλα αυτά θα τα διαπιστώσουμε στις 10 Δεκεμβρίου μέσα στο γήπεδο. Αν δηλαδή αυτή η βελτίωση που όλοι διαπιστώνουμε στη Ρεάλ σε αυτή τη σεζόν θα φανεί στον αγωνιστικό χώρο η αν αντίθετα, η Μπαρτσελόνα θα είναι και πάλι αυτή η ομάδα που «ερωτεύτηκε» όλος ο κόσμος.

Το σίγουρο είναι ότι η Μπάρτσα πρέπει να συνεχίσει να είναι η ίδια Μπάρτσα που ξέρουμε. Έχει φτάσει πιο ψηλά και πιο μακριά από οποιονδήποτε άλλο, κανείς δεν την έχει πλησιάσει σε επίπεδο ποδοσφαίρου και σε αποτελέσματα στις 3 τελευταίες σεζόν, αλλά ξέρει ότι καμία ομάδα δεν την έχει ζορίσει τόσο όσο η Ρεάλ.

Περήφανος που φοράω τη φανέλα του Ολυμπιακού

Όπως και να ‘χει, εύχομαι να κερδίσει ο καλύτερος, αν και στο ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα ο καλύτερος αυτός που πετυχαίνει τους στόχους του. Αυτή είναι η αίσθηση που έχω μετά τον αγώνα της Τρίτης με την Άρσεναλ. Όλη η Ευρώπη μπόρεσε να δει έναν θαρραλέο Ολυμπιακό που κέρδισε φέτος τον σεβασμό όπου και αν έπαιξε.

Και όλοι ξέρουν ότι ο Ολυμπιακός άξιζε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά το ποδόσφαιρο δε γνωρίζει από δικαιοσύνη και αυτή τη φορά υπήρξε πολύ άδικο για την ομάδα μας. Παρόλα αυτά, αν και δεν πετύχαμε τον στόχο μας, σήμερα νιώθω περήφανος που είμαι ποδοσφαιριστής και υπερασπίστηκα τη φανέλα του Ολυμπιακού στην Ευρώπη.

Αλλά θα επιστρέψουμε!

Νταβίδ Φουστέρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ