OPINIONS

Goal Setting

Goal Setting

H Δώρα Παντέλη μιλάει για τους στόχους που θέτεις και την διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις χωρίς πολλές απώλειες στην επίτευξη τους.

Ξέρεις που πηγαινεις οταν εχεις ορίσει τον προορισμό σου πριν καν ξεκινήσεις. Η αληθεια ειναι πως τιποτα δεν συμβαίνει «τυχαία» και πως ολα σχετίζοντε με τις επιλογές μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα αποτελεσματά τους.

Η επιτυχία και η πρόοδος ενός αθλητή δεν βασίζονται αποκλειστικά στο ταλέντο του άλλα και σε άλλους εξίσου σημαντικούς παράγοντες όπως η καλή φυσική του κατάσταση (να είναι καλός και σωστός Αθλητής), η εσωτερική ψυχική δύναμη και ισορροπία, η καθαρή εικόνα του που θέλει να πάει και ένα σχέδιο για το πώς θα φτάσει εκεί.

Το να θέτει ένας αθλητής στόχους είναι μια τεχνική η οποία σχετίζεται με την πίστη που έχει ο ίδιος στον εαυτό του και με το πόσο συνειδητοποιημένος είναι για τις ικανότητές του. Μερικές φορές το να θέτουμε στόχους μας βοηθάει και στο να κάνουμε μια αξιολόγηση για τον εαυτό μας όχι μόνο σαν αθλητές αλλά και σαν προσωπικότητες.

Ένας αθλητής οφείλει να θέτει στόχους εφικτούς μεν, ΑΛΛΑ ποτέ μέτριους. Όταν θέτουμε ένα στόχο πρέπει να βάζουμε τον πήχη πολύ ψηλά όχι ομώς πιο ψηλά από εκεί που μπορούμε να πάμε γιατί τότε μιλάμε για όνειρα και όχι για πραγματοποιήσιμους στόχους.

Το να θέσουμε ένα στόχο λοιπόν είναι το πρώτο βήμα προς τα εκεί που θέλουμε να πάμε, είναι όμως και το πιο σημαντικό. Ο Αβρααμ Λινκολν είχε πει ότι το να θέσεις έναν στόχο πολύ καλά μελετημένο είναι σαν να έχεις κάνει τον μισό δρόμο προς την επίτευξή του....ο άλλος μισός δρόμος αποτελείται από την προσπάθεια σου και την αφοσίωση σου σε αυτόν.

Βασικός κανόνας για κάθε αθλητή που βάζει στόχους είναι να εκφράζει τους στόχους τους ΘΕΤΙΚΑ και ποτέ υποτιμητικά ως προς τον εαυτό του. Για παράδειγμα , ο στόχος μου είναι θετικός όταν λέω “θέλω να βελτιώσω την τεχνική μου στο σουτ” και όχι όταν λέω “δεν θέλω να σουτάρω με την λάθος τεχνική την οποία χρησιμοποιώ γιατί είναι χάλια”. Ένας αθλητής οφείλει να βασίζεται στην αυτοπεποίθησή του και οι στόχοι του πρέπει να αποπνέουν την πίστη που έχει ο ίδιος στον εαυτό του και στις ικανότητές του.

Είναι γνωστό πως ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι τέλειος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και κανείς να προσπαθεί να φτάσει όσο πιο κοντά στην δική του τελειότητα. άλλωστε η τελειότητα είναι κάτι τελείως υποκειμενικό αφού Ο κάθε αθλητής έχει τα δικά του όρια και το δικό του «ταβάνι» τα οποία και πρέπει να αποδεχτεί ώστε να μην θέτει ουτοπικούς στόχους.
Αφού λοιπόν θέσουμε ένα πολύ καλά μελετημένο και «ζυγισμένο» στόχο σειρά έχει η ψυχολογική δύναμη που πρέπει να αναπτύξουμε και διατηρήσουμε ακλόνητη κατά την διάρκεια της διαδρομής μας προς την επίτευξη του στόχου μας.

Όσο πιο πολύ θέλουμε κάτι, τόσο πιο μεγάλη υπομονή και επιμονή οφείλουμε να έχουμε ως προς την επίτευξη του στόχου μας. Τίποτα δεν γίνεται ΑΜΕΣΩΣ. Δεν υπάρχει ένα τεράστιο βήμα που σε πάει εκεί που θέλεις να πας. Η διαδρομή προς την υλοποίησή των στόχων μας αποτελείται πάντα από μικρά και σταθερά βήματα. Η απογοήτευση θα μας χτυπήσει την πόρτα πολλές φορές κατά την διάρκεια αυτής μας της προσπάθειας, είναι κάτι το αναπόφευκτο. Οφείλουμε όμως να δείξουμε προσήλωση στον απώτερο σκοπό μας και να συνεχίσουμε ακάθεκτοι . Να θυμάστε πάντα ότι η ζωή είναι σαν τους δρόμους της Αθήνας , υπάρχουν τόσες πολλές λακκούβες που σίγουρα μέσα σε κάποια θα πέσεις όσο προσεκτικά κι αν οδηγείς και οτι αυτοκίνητο κι αν έχεις ....

Το μεγαλύτερο μυστικό όχι μόνο για έναν αθλητή αλλά για όλους τους ανθρώπους είναι να σκέφτονται ΘΕΤΙΚΑ και να θέλουν να πετύχουν κάτι χωρίς να είναι απαραίτητα ανταγωνιστικοί με τους άλλους γιατί τότε μιλάμε για εγωισμό και όχι για ανταγωνισμό.

Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας είναι ο ίδιος ο εαυτός μας τον όποιον πρέπει να προκαλούμε και να αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Είναι τα δικά μας όρια αυτά που πρέπει να ξεπεράσουμε για να γίνουμε καλύτεροι και ΟΧΙ των άλλων. Αυτό σημαίνει πως τα ΠΑΝΤΑ εξαρτιώνται από εμάς και πως η διάρκεια και η αξιολόγηση της διαδρομής μας σαν αθλητές θα οριστεί από αυτά που επιλέγουμε ΕΜΕΙΣ να κάνουμε για εμάς και όχι από αυτά που μας επιβάλλουν οι ΑΛΛΟΙ. Άλλωστε το έχω ξαναπεί επανειλημμένως ότι τα πάντα είναι πρωτίστως θέμα θέλησης του ΙΔΙΟΥ του αθλητή και έπειτα θέμα ταλέντου, προπονητή, ομάδας η συνθηκών.

Βάλτε στόχους λοιπόν και θα παρατηρήσετε ότι όχι μόνο θα γίνετε καλύτεροι αθλητές άλλα θα ανακαλύψετε πτυχές του εαυτού σας τις οποίες δεν γνωρίζατε ως τώρα.

"Our goals can only be reached through a vehicle of a plan, in which we must fervently believe, and upon which we must vigorously act. There is no other route to success." - Vincent van Gogh

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ