ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα τρία προβλήματα των ομοσπονδιών με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

1ο ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΠΑΣΥ / Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΒΙΑ ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΙΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Vasileiadis EUROKINISSI SPORTS

Οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους διαμαρτύρονται οι Ομοσπονδίες και οι αλλαγές που αναμένονται να υπάρξουν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο προτού κατατεθεί προς ψήφιση.

Το πρωί της Τρίτης (04/12) η ΕΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την έντονη και πλήρη αντίθεσή της με το προτεινόμενο αθλητικό νομοσχέδιο, αλλά και με συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν την οργάνωση, λειτουργία και στελέχωση του Ελληνικού ερασιτεχνικού Αθλητισμού.

Αν διαβάσει κανείς την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΕ γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι διαφωνεί στο σύνολο του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, ενώ καταλογίζουν στον Υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη πως δεν υπήρξε κάποια συνεργασία πριν την κατάθεσή του προς διαβούλευση.

Από την πλευρά του Υφυπουργείου Αθλητισμού δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση τόσο για όσα αναφέρει η ΕΟΕ όσο και για αυτά που υποστηρίζουν οι αρμόδιοι φορείς. Όπως σημειώνεται πάντως μέσω κύκλων "αυτός ήταν ακριβός ο σκοπός της διαβούλευσης. Να γίνουν σχόλια και παρατηρήσεις, τα οποία στο μέτρο του δυνατού θα ληφθούν υπόψιν, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις".

Σύμφωνα με πληροφορίες τα online σχόλια στο "opengov" για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φτάνουν τα 1.700 και θα γίνει αξιολόγησή τους. Ήδη, το νομικό επιτελείο του Υφυπουργείου εξετάζει όλες τις προτάσεις που έγιναν και βελτιώνει τα κομμάτια που χρήζουν βελτίωσης έπειτα από τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Αυτό σημαίνει ότι το αθλητικό νομοσχέδιο, όταν θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, αναμένεται να έχει τροποποιήσεις σε κάποια σημεία και ενδεχομένως να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι ενστάσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΦΑΑ

Υπάρχουν όμως τρία βασικά σημεία στα οποία οι άνθρωποι των Ομοσπονδιών αντιδρούν. Το πρώτο από αυτά αφορά το θέμα των προπονητών στο οποίο έρχονται πολλές αλλαγές. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο οι προπονητές θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες (Α,Β,Γ), ενώ θα υπάρχουν και οι εκπαιδευτές. Ποιοι ανήκουν στην τελευταία κατηγορία; Εκπαιδευτής θεωρείται αυτός που έχει πτυχίο ΤΕΦΑΑ, αρκεί να έχει διδαχθεί μάθημα που καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο που θέλει να γραφτεί στο μητρώο εκπαιδευτών της ΓΓΑ. Επίσης μπορεί να είναι αυτός που έχει τελειώσει σχολή του εξωτερικού αντίστοιχη των ΤΕΦΑΑ. Εκπαιδευτής μπορεί να θεωρηθεί και αυτός που έχει ολοκληρώσει σπουδές σε αντίστοιχο ΙΕΚ ή άλλη Ιδιωτική Σχολή και τέλος ο Σ.Α.Ε.Π. μπορεί να χορηγήσει άδεια εκπαιδευτή βάσει των προσόντων του ενδιαφερόμενου. Ο εκπαιδευτής μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σωματικής άσκησης και εκγύμνασης.

Σ' αυτό το σκέλος αντιδρούν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι φοιτητές των ΤΕΦΑΑ. Ένα ακόμα σημείο τριβής είναι και και οι προπονητές ποδοσφαίρου με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος να περνά πλέον αποκλειστικά και μόνο στην ΕΠΟ. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. "Με οργή πληροφορηθήκαμε μια σπασμωδική και μονομερή κίνηση του υφυπουργού κου Βασιλειάδη, για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει, να προτείνει ένα σχέδιο νόμου το οποίο προσβάλει ολόκληρη την Πανεπιστημιακή κοινότητα υποβαθμίζοντας την αξία των πτυχίων με σχολές σεμηναριακού τύπου της ΕΠΟ και με μοναδικό σκοπό όχι τη γνώση αλλά το κέρδος. Οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ ή Ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με ειδικότητα ποδόσφαιρο μετά από επιτυχημένη τετραετή φοίτηση σε ΑΕΙ, δυο εκ των οποίων εξειδικεύονται με εκατοντάδες ώρες πληθώρας μαθημάτων σε θεωρία, πρακτική και εργασίες, έχουν το νόμιμο δικαίωμα απόκτησης Κρατικής Άδειας Άσκησης ‘Επαγγέλματος προπονητή ποδόσφαιρου απ’ την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού" αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αυτή.

Η ΑΔΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Το δεύτερο σημείο τριβής αφορά την άδεια πώλησης σκευασμάτων από τα γυμναστήρια. Συγκεκριμένα, η παράγραφος 3 του Άρθρου 74 αναφέρει: "Τα Ιδιωτικά γυμναστήρια και οι Ιδιωτικές Σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να πωλούν στα Μέλη τους βιταμίνες, σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ".

Η βασικότερη ένσταση στο συγκεκριμένο κομμάτι οφείλεται στον πίνακα των απαγορευμένων ουσιών της WADA. Τι σημαίνει αυτό; Σε ένα σκεύασμα που έχει την έγκριση του ΕΟΦ δεν διασφαλίζεται ότι στη δεν περιέχονται απαγορευμένες από την WADA ουσίες. Άρα, μπορεί σε ένα γυμναστήριο να δίνονται σκευάσματα τα οποία παραβαίνουν τους κανονισμούς του Anti-doping.

Το τρίτο σημείο τριβής αφορά τις διατάξεις για τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών οι οποίες χαρακτηρίζονται από τις ομοσπονδίες ως απαράδεκτες. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 80 θα υπάρχει περιορισμός στη θητεία των παραγόντων σε δύο διαδοχικές θητείες ή τέσσερις συνολικά θητείες πλήρεις ή μη, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον το 1/3 του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου να καταλαμβάνουν υποψήφιοι του ενός από τα δύο φύλα.

Τα τρία προβλήματα των ομοσπονδιών με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Αλλαγές υπάρχουν και στο σύστημα των εκλογών όπου θα ισχύει η απλή αναλογική εάν ο πρώτος συνδυασμός έχει 50+1%.

Τα τρία προβλήματα των ομοσπονδιών με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα όσα αναφέρει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ