ΒΟΛΕΪ

Πανταλέων: "Όνειρο να κλείσω την καριέρα μου με έναν τίτλο"

Πανταλέων: "Όνειρο να κλείσω την καριέρα μου με έναν τίτλο"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σωτήρης Πανταλέων μίλησε στο Sport24.gr για το τμήμα βόλεϊ ανδρών του Παναθηναϊκού, τις στιγμές που έχει ζήσει με την πράσινη φανέλα, αλλά και για το μέλλον του.

Ανήκει στην κλειστή κατηγορία των παικτών που έχουν συνδεθεί όσο λίγοι με μία ομάδα. Πώς θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά όταν έχει φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού για 21 σεζόν. Η εισαγωγή φυσικά αφορά τον εμβληματικό αρχηγό των πρασίνων, Σωτήρη Πανταλέων.

Σε λίγες μέρες κλείνει τα 39του χρόνια, όμως τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν σαν περνούσε μία δεύτερη νεότητα.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει ζήσει με τον Παναθηναϊκό μοναδικές στιγμές, αλλά και πολλές άσχημες. Από την μία υπάρχουν οι τίτλοι και οι συμμετοχές σε Final 4 ευρωπαϊκών διοργανώσεων και από την άλλη η αβεβαιότητα και τα πολλά οικονομικά προβλήματα.

VOLLEY LEAGUE / ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΟΛΑΡΗΣ / EUROKINISSI)
VOLLEY LEAGUE / ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΟΛΑΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σωτήρης Πανταλέων μίλησε στο Sport24.gr για το τμήμα βόλεϊ ανδρών του Παναθηναϊκού, τις στιγμές που έχει ζήσει με την πράσινη φανέλα, αλλά και για το μέλλον του.

Πριν από περίπου έναν μήνα ολοκλήρωσε την 21η του χρονιά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ένα νούμερο το οποίο είναι σίγουρα εντυπωσιακό. “Πραγματικά δεν θυμόμουν ότι είναι τόσες πολλές. Πίστευα ότι είναι εκεί κοντά στις 20. Ωστόσο, αν με ρωτήσεις εάν έχω κουραστεί θα σου πω ξεκάθαρα “όχι”. Μακάρι να μπορούσα να αντέξω να παίζω για ακόμα 20 χρόνια. Έχω ακόμα αυτό το πάθος για τα παιχνίδια και το κέφι για τις προπονήσεις” είπε αρχικά ο Σωτήρης Πανταλέων πριν τον διακόψουμε για να τον ρωτήσουμε τι άποψη έχουν για αυτό η σύζυγός και τα παιδιά του: “Οι άνθρωποι μου, η οικογένειά μου έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο σε όλο αυτό. Το έχω πει πως εάν δεν ήταν η γυναίκα μου και οι προσπάθειες που καταβάλει ώστε εγώ να μπορώ να παίζω βόλεϊ δεν θα μπορούσα να συνεχίσω. Είναι πάντοτε δίπλα μου και με στηρίζει”.

Ο Ερασιτέχνης είχε πέσει από τον γκρεμό

Από πέρσι η κατάσταση στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό έχει αλλάξει. Με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να έχει αναλάβει τη διοίκηση του συλλόγου υπάρχει ήδη διαφορά σε αρκετά πράγματα. Ο Σωτήρης Πανταλέων αν μη τι άλλο έχει ζήσει πολλά στον Παναθηναϊκό και έτσι τον αφήσαμε να μας περιγράψει την κατάσταση : “Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν αλλάξει. Από πέρσι είχα πει ότι οι δύο επόμενες σεζόν θα είναι μεταβατικές. Πολλοί θεωρούν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα από τη μία μέρα στην άλλη. Ο Ερασιτέχνης δεν ήταν απλά στο χείλος του γκρεμού, είχε πέσει και ετοιμαζόταν να φτάσει στο έδαφος. Το γεγονός πως ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα οφείλεται στη δουλειά που έχουν ρίξει η άνθρωποι της διοίκησης. Το ότι αυτή η μετάβαση θα κρατήσει δύο χρόνια είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα των ανθρώπων που τρέχουν τον σύλλογο και στα δικά μου μάτια πρόκειται για θαύμα και τους αξίζουν συγχαρητήρια”.

Το τμήμα του βόλεϊ ανδρών την προηγούμενη σεζόν σώθηκε στα play out, όμως φέτος τερμάτισε τρίτη και έπαιξε στα play offs. Τι άλλαξε σε σχέση με πέρσι; “Σίγουρα η ομάδα ενισχύθηκε. Καθαρά αγωνιστικά να το δει κανείς έχουμε το μεγάλο κέρδος με τη συμμετοχή δύο παιδιών στην βασική εξάδα. Αναφέρομαι στον Ράπτη και τον Ανδρεόπουλο οι οποίοι πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι ξεχωρίζουν και για τον χαρακτήρα τους. Πιστεύω ότι θα είναι για πολλά χρόνια οι στυλοβάτες όχι μόνο του Παναθηναϊκού, αλλά και της Εθνικής ομάδας. Αυτό θεωρώ ότι είναι και ένα επίτευγμα των προπονητών. Κατάφεραν να διαχειριστούν αυτά τα παιδιά τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά.

VOLLEY LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ /  EUROKINISSI)
VOLLEY LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Σκεφτείτε ότι μιλάμε για έναν μαθητή τρίτης Λυκείου και για ένα παιδί που τελείωσε το σχολείο πέρσι και ξαφνικά βρίσκονται στη βασική ομάδα του Παναθηναϊκού. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το πιο δύσκολο είναι πως είχαν να διαχειριστούν και το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε αλλαγή. Οπότε ακόμα και στα ματς που δεν ήταν καλοί θα έπρεπε να μείνουν μέσα και να το ξεπεράσουν. Το να αντέξεις όλο αυτό το βάρος είναι κάτι που πιστώνονται τόσο τα δύο παιδιά όσο και οι προπονητές, ο κόουτς Ανδρεόπουλος και όλο το τιμ.

Παράλληλα, ήρθαν στην ομάδα αθλητές οι οποίοι είναι εγνωσμένης αξίας και βοήθησαν και εκείνοι. Πελεκούδας, Ζήσης, αλλά και οι δύο ξένοι ο Μπόμπι Γιορντάνοφ και ο Γιάκομπσεν βοήθησαν για να έχουμε αυτή την πορεία”.

Όπως η σεζόν που ολοκληρώθηκε έτσι και η επόμενη θα είναι μία σεζόν προσαρμογής. Τι θα πρέπει, όμως, να περιμένουμε από τους πράσινους: “Για τους στόχους θα μπορούμε να μιλήσουμε αργότερα μέσα στη σεζόν. Το σημαντικό είναι ότι πλέον υπάρχει μία σταθερή διοίκηση”.

Ο Παναθηναϊκός έχει ξαναγίνει ελκυστικός

Σε αυτό το σημείο των διακόπτουμε και τον ρωτάμε κάτι το οποίο ναι μεν φαντάζει αυτονόητο, αλλά στον Παναθηναϊκό τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν. Πως είναι λοιπόν για έναν αθλητή να πληρώνεται στην ώρα του: “Αυτό ακριβώς εννοούσα με αυτό που είπα νωρίτερα. Έχω ζήσει πολλές στιγμές στον Παναθηναϊκό, τόσο καλές όσο και κακές. Η σταθερότητα είναι κάτι που θέλει κάθε αθλητής και το είναι σημαντικό που η νέα διοίκηση έχει καταφέρει να καταστήσει ξανά τον Παναθηναϊκό ελκυστικό”.

Ο Σωτήρης Πανταλέων είναι ένας από τους αθλητές που δεν κρύβει τα λόγια του όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι, δεν μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για την γενικότερη κατάσταση στο ελληνικό βόλεϊ. Η συζήτησή μας δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από το περιβόητο Video Check. “Είναι πολύ σημαντικό ότι ήρθε έστω και αργά. Κατά τη γνώμη μου είχε αργήσει να έρθει. Ακόμα και για μας τους αθλητές είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι θα μπούμε στο γήπεδο και δεν θα αδικηθούμε. Θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Ελπίζω να υπάρχει σίγουρα σε όλα τα σημαντικά ματς και γιατί όχι σε όλα τα παιχνίδια. Όταν φεύγει η καχυποψία μπορούν όλοι να απολαύσουν περισσότερο το παιχνίδι”.

Η Εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών θα αγωνιστεί στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ αρκετά νέα παιδιά έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Πως βλέπει ο Σωτήρης Πανταλέων το μέλλον του ελληνικού βόλεϊ: “Πάντα ήμουν και είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι έχουμε και λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι. Βλέπω παιδιά τα οποία μπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο. Είναι πιο εύκολο σήμερα για ένα νέο παιδί να παίξει και να βρει το δρόμο του σε σχέση με το παρελθόν. Βέβαια, την ίδια ώρα τα παιδιά μπορούν και πιο εύκολα να φύγουν στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι με την άνοδο του πρωταθλήματος θα μπορέσουμε να κρατήσουμε εδώ τους νέους παίκτες και έτσι θα βελτιωθεί και η Λίγκα”.

Μακάρι να υπάρχει Video check σε όλα τα ματς

Η επόμενη ερώτηση δεν θα μπορούσε να μην αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα και την άποψή του για αυτό: “Γενικότερα πρέπει να υπάρχει μία σταθερότητα και να γίνονται κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα θεωρώ πως η κίνηση που κάναμε με τον ΠΑΣΑΠ και τις αδειοδοτήσεις των ομάδων έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτό. Από εκεί και πέρα είναι θετικό ότι το πρωτάθλημα προβάλλεται από την ΕΡΤ. Τα προηγμένα πρωταθλήματα όπως είναι το ιταλικό και το πολωνικό μεταδίδονται από ελεύθερα κανάλια. Είναι σημαντικό λοιπόν κάθε Σαββατοκύριακο 2-3 παιχνίδια να μεταδίδονται από την ΕΡΤ. Από εκεί και πέρα σίγουρα χρειάζεται βελτίωση σε άλλα πράγματα, αλλά βήμα βήμα μπορούν να γίνουν όλα, όπως έγινε και με το Video Check”.

VOLLEY LEAGUE / ΠΑΟ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ  ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
VOLLEY LEAGUE / ΠΑΟ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Υπάρχουν άνθρωποι στο ελληνικό βόλεϊ οι οποίοι προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ένας από αυτούς είναι ο Ρούλης Αγραπιδάκης. Για όσους δεν τον γνωρίζουν είναι επί σειρά ετών τιμ μάνατζερ στο τμήμα βόλεϊ ανδρών του Παναθηναϊκού και ένας από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους του χώρου γενικότερα.

Ο Σωτήρης Πανταλέων είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον αγαπημένο Ρούλη της οικογένειας του Παναθηναϊκού: "Τι να πω για τον Ρούλη; Είναι η ζωντανή ιστορία του τμήματος. Είναι πιστεύω ο πιο ανιδιοτελής εργάτης που είχε ο Παναθηναϊκός σίγουρα όσο είμαι εγώ. Κάθε μέρα ξυπνάει με το ίδιο πάθος για το βόλεϊ και για να βοηθήσει όπου μπορεί. Ζει για να βρίσκεται κοντά στις μεγάλες του αγάπες, τον Παναθηναϊκό και το βόλεϊ".

Η συζήτησή μας με τον Σωτήρη Πανταλέοντα δεν θα μπορούσε να κλείσει διαφορετικά από μία ερώτηση για το μέλλον του. "Θα συνεχίζω να παίζω όσο το αντέχει το κορμί μου. Από εκεί και πέρα δεν σου κρύβω ότι όνειρό μου είναι να τελειώσω την καριέρα μου με έναν τίτλο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ