ΤΕΝΙΣ

Πέντε αξιοσημείωτες στιγμές του Ναδάλ στο Παρίσι

Spain's Rafael Nadal lifts the cup after defeating Switzerland's Stan Wawrinka in their final match of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium, Sunday, June 11, 2017 in Paris. Nadal has won his record 10th French Open title, beating No. 3 Stan Wawrinka in straight sets. (AP Photo/David Vincent)
Spain's Rafael Nadal lifts the cup after defeating Switzerland's Stan Wawrinka in their final match of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium, Sunday, June 11, 2017 in Paris. Nadal has won his record 10th French Open title, beating No. 3 Stan Wawrinka in straight sets. (AP Photo/David Vincent) AP

Το ATPTour.com έκανε ένα αφιέρωμα στον Ράφαελ Ναδάλ και στις αξέχαστες στιγμές που έχει ζήσει ο Ισπανός Θρύλος στο αγαπημένο του Γαλλικό Όπεν.

Ο Ράφα που χθες γιόρτασε τα 34α γενέθλιά του, έχει κατακτήσει 12 τίτλους στο φημισμένο Grand Slam του Παρισιού, ένα ρεκόρ που είναι αδύνατον να ξεπεράστεί από άλλον στο μέλλον, σε οποιοδήποτε Grand Slam.

Το ATPTour.com αναπολεί πέντε κορυφαίες στιγμές του Ναδάλ στην Πόλη του Φωτός.

Το καθυστερημένο ντεμπούτο και ο πρώτος τίτλος

Δύο χρόνια καθυστέρησε η παρθενική εμφάνιση του Ναδάλ στο κυρίως ταμπλό του Γαλλικού Όπεν, όμως η αναμονή άξιζε. Το 2003 ο Ισπανός τραυματίστηκε στον αγκώνα και δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην κορυφαία διοργάνωση ενώ την επόμενη χρονιά (2004) ένα πρόβλημα στο αριστερό πόδι του στέρησε ξανά την ευκαιρία να παίξει στο Roland Garros.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι το γεγονός ότι ο μάνατζερ του Ναδάλ, Κάρλος Κόστα, επέμεινε να επισκεφτούν το Παρίσι το 2014 για να παρευρεθούν σε εκδήλωση δύο βασικών χορηγών του Ράφα, προκειμένου ο νεαρός τενίστας να συνηθίσει τις συνθήκες και να νιώσει πιο άνετα με την παρουσία του στο Philippe Chatrier.

"Πήγαμε να δούμε ένα ματς του Ρομπρέδο όμως ο Ναδάλ δεν άντεξε πάνω από 10 λεπτά στις κερκίδες. Δεν άντεχε να κάθεται εκεί και να βλέπει τένις. Τότε κατάλαβα ότι ήταν ένας πραγματικός πρωταθλητής" είπε ο Κόστα.

Έτσι, το ντεμπούτο του Ναδάλ στο Παριζιάνικο Grand Slam έγινε το 2005 και όλοι ξέρουμε τη συνέχεια. Λίγες ημέρες αφού έκλεισε τα 19 του χρόνια, ο αριστερόχειρας από τη Μαγιόρκα κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο Grand Slam, με νίκη 6-7(6), 6-3, 6-1, 7-5 επί του Μαριάνο Πουέρτα.

Η στέψη από τον Ζινεντίν Ζιντάν

O Ράφαελ Ναδάλ πήρε το πρώτο κύπελλο των Σωματοφυλάκων από τα χέρια του Ζινεντίν Ζιντάν, τον Θρύλο του Γαλλικού ποδοσφαίρου και τωρινό προπονητή της αγαπημένης Ρεάλ Μαδρίτης του Ναδάλ.

Spain's Rafael Nadal, left, looks at French soccer star Zinedine Zidane after his final match of the French Open tennis tournament, at the Roland Garros stadium, Sunday June 5, 2005 in Paris. Nadal defeated Argentina's Mariano Puerta 6-7 (6), 6-3, 6-1, 7-5. (AP Photo/Michel Euler)
Spain's Rafael Nadal, left, looks at French soccer star Zinedine Zidane after his final match of the French Open tennis tournament, at the Roland Garros stadium, Sunday June 5, 2005 in Paris. Nadal defeated Argentina's Mariano Puerta 6-7 (6), 6-3, 6-1, 7-5. (AP Photo/Michel Euler) ASSOCIATED PRESS

Γνωστός για την αγάπη που τρέφει για το ποδόσφαιρο, ο Ναδάλ ένιωσε μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση για την παρουσία του Ζινεντίν Ζιντάν στην απονομή του τροπαίου.

Ο Δευτεριάτικος τελικός του 2012

Με τον Ναδάλ να ψάχνει τον 7ο τίτλο του στο Παρίσι που θα έσπαγε το ρεκόρ κατακτήσεων στο Γαλλικό Όπεν, η βροχή ανάγκασε τον τελικό του 2012 με τον Τζόκοβιτς να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

Ο Ναδάλ προηγούνταν με 6-4, 6-3, 2-6, 1-2 του Σέρβου, με τον Νόλε να είχε το μομέντουμ όταν διακόπηκε ο αγώνας, κερδίζοντας 8 συνεχόμενα games για το 0-2 games στο 4ο σετ.

Ο Ράφα δεν κοιμήθηκε το προηγούμενο βράδυ. Στην προσπάθειά του να τον πάρει ο ύπνος, ο Ισπανός άνοιξε τον υπολογιστή του και παρακολούθησε την παιδική σειρά Dragon Ball κάτι που τον βοήθησε να χαλαρώσει και τελικά να κοιμηθεί.

Επιστρέφοντας το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Ναδάλ κατάφερε να κάνει γρήγορα το break back στο 4ο σετ και να πάρει τη νίκη με συνολικό σκορ 6-4, 6-3, 2-6, 7-5, κατακτώντας τον 7ο τίτλο του στο Παρίσι, ξεπερνώντας έτσι το ρεκόρ του Μπιορν Μποργκ στη διοργάνωση.

"Καλέστε ασθενοφόρο"

Το 2014, ο Ναδάλ κατέκτησε τον 9ο τίτλο του στο Roland Garros με νίκη επί του Τζόκοβιτς στον τελικό, 3-6, 7-5, 6-2, 6-4. Ο Ισπανός, όταν ανέβηκε να στο players box για να πανηγυρίσει με την ομάδα του, ο Θείος και προπονητής του, Τόνι Ναδάλ, του ψιθύρισε στο αυτί "Καλέστε ασθενοφόρο".

"Είχε κράμπες από το ξεκίνημα του 3ου σετ και μου ζήτησε να καλέσουμε ασθενοφόρο" εξήγησε ο Τόνι Ναδάλ. "Μίλησα με τον Άνχελ Ρουίζ Κοτορό (γιατρό του Ναδάλ) γιατί μου είπε ότι δεν είχε λύσει στο πρόβλημα. Μετά, είδε τον γιατρό και έγινε καλύτερα.

Spain's Rafael Nadal, right, is congratulated by Serbia's Novak Djokovic after winning the final of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium, in Paris, France, Sunday, June 8, 2014. Nadal won in four sets 3-6, 7-5, 6-2, 6-4. (AP Photo/Michel Euler)
Spain's Rafael Nadal, right, is congratulated by Serbia's Novak Djokovic after winning the final of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium, in Paris, France, Sunday, June 8, 2014. Nadal won in four sets 3-6, 7-5, 6-2, 6-4. (AP Photo/Michel Euler) AP

"Ο Ράφαελ ήταν χειρότερος από τον Τζόκοβιτς σε μεγάλο μέρος του αγώνα, γιατί είχε κράμπες. Έπαιζε για πάνω από μια ώρα με κράμπες και ήξερε ότι έπρεπε να τρέξει περισσότερο. Ήξερε ότι αν πήγαινε σε 5ο σετ, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να κερδίσει"

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το ματς, ο Ναδάλ είπε: "Ηταν το τουρνουά που υπέφερα περισσότερο σωματικά. Υπήρχαν πολλές στιγμές που ένιωθα άδειος και κουρασμένος. Δεν ξέρω τι θα γινόταν στο 5ο σετ. Πάθος, κίνητρο και επιθυμία για νίκη. Αυτά με κράτησαν όρθιο στο court. Δεν ξέρω τι έπαθα αλλά βρήκα τον τρόπο να το αντιμετωπίσω. Ξεπέρασα τη δυσκολία παίζοντας τένις υψηλού επιπέδου. Με κάποιον τρόπο κατάφερα να κερδίσω αυτόν τον τίτλο"

H ρέπλικα του Κυπέλλου των Σωματοφυλάκων

Για να γιορτάσει την ιστορική κατάκτηση του 10ου τίτλου του Ναδάλ στο Παρίσι, το Γαλλικό Όπεν αποφάσισε να τιμήσει τον Ισπανό γράφοντας "Το 10ο του Ναδάλ" στο τρόπαιο της διοργάνωσης.

Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο για πρωταθλητή της διοργάνωσης. Οι Γάλλοι αποφάσισαν ότι ο Ναδάλ πρέπει να είναι ο πρώτος στην ιστορία που θα έχει το διάσημο Coupe des Mousquetaires, μετά τις 10 κατακτήσεις στο θεσμό.

FILE - In this June 11, 2017, file photo, Spain's Rafael Nadal holds the trophy as he celebrates winning his tenth French Open title, against Switzerland's Stan Wawrinka, at Roland Garros stadium, in Paris, France. Federer leads the list with 20 Grand Slam singles titles. Nadal has 19. Novak Djokovic has 16. (AP Photo/Christophe Ena, File)
FILE - In this June 11, 2017, file photo, Spain's Rafael Nadal holds the trophy as he celebrates winning his tenth French Open title, against Switzerland's Stan Wawrinka, at Roland Garros stadium, in Paris, France. Federer leads the list with 20 Grand Slam singles titles. Nadal has 19. Novak Djokovic has 16. (AP Photo/Christophe Ena, File) AP

Υπό κανονικές συνθήκες, ο πρωταθλητής του Roland Garros φωτογραφίζεται με το τρόπαιο αμέσως μετά ενώ το παίρνει και για λογαριασμό φωτογράφησης την επόμενη ημέρα, στην πόλη του Παρισιού. Επίσης, του δίνουν μια ρέπλικα του Κυπέλλου, σαφώς μικρότερη από το κανονικό για να το πάρει μαζί του.

Στην περίπτωση του Ναδάλ το 2017, οι διοργανωτές του έδωσαν ένα ακριβές αντίγραφο του Κυπέλλου, στο μέγεθος της ορίτζιναλ έκδοσης, τιμώντας με αυτον το τρόπο το ιστορικό επίτευγμα του La Decima. Το τρόπαιο βρίσκεται ως έκθεμα στο μουσείο του Ράφαελ Ναδάλ, στη Rafael Nadal Academy στη Μαγιόρκα.

Πηγή: Tennis24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ