ΤΕΝΙΣ

Η εξωφρενική ιστορία τύχης του Πίτερ Πολάνσκι

Canada's Peter Polansky returns the ball during the first round match of the French Open tennis tournament against Tomas Berdych of the Czech Republic at the Roland Garros stadium, in Paris, France, Sunday, May 25, 2014. (AP Photo/Michel Spingler)
Canada's Peter Polansky returns the ball during the first round match of the French Open tennis tournament against Tomas Berdych of the Czech Republic at the Roland Garros stadium, in Paris, France, Sunday, May 25, 2014. (AP Photo/Michel Spingler) AP

Στα 17 του, ο Πίτερ Πολάνσκι βούτηξε στο κενό από τον τρίτο όροφο ξενοδοχείου στο Μεξικό. Στα 30 του, ο Καναδός τενίστας πέτυχε κάτι που ισοδυναμεί με το να πιάσει κάποιος τον πρώτο λαχνό του λαχείου.

Ονομάζεται Πίτερ Πολάνσκι, είναι 30 ετών, κατάγεται από τον Καναδά, είναι δεξιόχειρας, δεν έχει κερδίσει τίτλο στην καριέρα του, έχει εισπράξει 1.271.437 δολάρια, είναι αυτή τη στιγμή στο νούμερο 119 της παγκόσμιας κατάταξης, δεν έχει ανέβει ποτέ πάνω από το 110, μπορεί όμως να πει με χαμόγελο πως είναι ο πιο τυχερός τενίστας στην ιστορία του αθλήματος.

Καλά όλα αυτά, όμως θα αναρωτιέστε για ποιον λόγο διαβάζετε αυτές τις αράδες για έναν μέτριο τενίστα που δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει διεκδικητείς κάποιου τουρνουά. Η απάντηση είναι απλή: Ο Πίτερ Πολάνσκι έγινε ο πρώτος στην ιστορία του τένις που αγωνίστηκε και στα τέσσερα Grand Slams μιας χρονιάς όχι επειδή προκρίθηκε στα κυρίως ταμπλό μέσω των προκριματικών γύρων, αλλά επειδή στάθηκε... τυχερός. Όχι, δεν πρόκειται για υπερβολή. Ο Καναδός (με τσεχικές ρίζες) αθλητής έπαιξε στο Αυστραλιανό Όπεν ως lucky loser, έκανε το ίδιο στο Roland Garros, το έκανε για τρίτη φορά στο Γουίμπλεντον και θα το κάνει και τώρα στο US Open της Νέας Υόρκης.

" Lucky Loser", ορισμός που αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το τένις, δύσκολα θα γνωρίζετε. Ο Πολάνσκι κέρδισε δύο αγώνες στα προκριματικά της Μελβούρνης, δύο αγώνες στα προκριματικά του Γαλλικού Όπεν, δύο αγώνες στο Γουίμπλεντον και δύο στα προκριματικά του US Open. Οι προκριματικοί είναι τρεις, πράγμα που σημαίνει ότι τέσσερις φορές έφτασε ένα βήμα πριν τα κυρίως ταμπλό, αλλά δεν βρέθηκε σε αυτά καθώς μέτρησε ισάριθμες ήττες.

Και όμως, ο Πολάνσκι εκμεταλλεύθηκε τις αποχωρήσεις αθλητών, αφού προηγουμένως κέρδισε σε τέσσερις κληρώσεις. Οι τέσσερις αθλητές με το μεγαλύτερο ranking που δεν τα καταφέρνουν στα προκριματικά, μπαίνουν στην κληρωτίδα και από εκεί βγαίνει ένας τυχερός που συνεχίζει στο πρώτο γύρο του τουρνουά. Ε, ο Καναδός ήταν ο τυχερός και στα τέσσερα φετινά Grand Slams, όμως η ιστορία του δεν σταματάει εδώ.

Το 2006, ο Πολάνσκι κοιμόταν σε ξενοδοχείο του Μεξικό, όταν ξύπνησε στη 1 τα μεσάνυχτα τρομαγμένος. Αισθάνθηκε πως στο δωμάτιό του υπήρχε άνδρας που τον απειλούσε με μαχαίρι, με αποτέλεσμα να σπάσει το παράθυρο και να βουτήξει στο κενό από τον τρίτο όροφο. Η πτώση του σε έναν θάμνο του έσωσε τη ζωή. Δεν έσπασε κόκκαλα στο κορμί του, είχε όμως σοβαρή ζημιά στη γάμπα, ακατάσχετη αιμορραγία και λίγο έλειψε να χάσει το αριστερό του πόδι. Μετά από επέμβαση πέντε ωρών το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και ενώ όλοι πίστευαν ότι θα σταματήσει το τένις, εκείνος ανάρρωσε και γύρισε στα κορτ.

Τώρα, θα αντιμετωπίσει τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ, νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, στον πρώτο γύρο του US Open και γι' αυτή την αναμέτρηση θα εισπράξει το ποσό των 54.000 δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ