ΣΤΙΒΟΣ

Κατερίνα Στεφανίδη, Oops she did it again

Κατερίνα Στεφανίδη, Oops she did it again

Η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον κορυφαίο τελικό όλων των εποχών στο επί κοντώ, έφτασε στα δέκα από το 2014 με "εκνευριστική" σταθερότητα και είναι ακόμα 29χρονών. Το Sport24.gr καταγράφει τα μυθικά επιτεύγματά της.

Το να αποτυπωθεί το μέγεθος των επιτευγμάτων της Κατερίνας Στεφανίδη είναι τρομερά δύσκολη αποστολή. Στα 29της χρόνια η πρωταθλήτρια του επί κοντώ έχει καταφέρει ήδη να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά της στην ιστορία όχι μόνο του ελληνικού, αλλά του παγκόσμιου στίβου.

Το μετάλλιο που κατέκτησε το βράδυ της Κυριακής στην Ντόχα για πολλούς ήταν απλά ένα ακόμα παράσημο.

Για τους κακομαθημένους από τα χρυσά ίσως θεωρήθηκε αποτυχία, όμως στην πραγματικότητα η παρουσία της στο βάθρο στον κορυφαίο τελικό όλων των εποχών συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επιτυχίες της και θα αναλύσουμε παρά κάτω το γιατί.

ΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΝΑ 187 ΜΕΡΕΣ

Αρχικά, δεν κατάφερε να πάει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου του 2014, αφού δεν έπιασε το όριο συμμετοχής. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που δεν αγωνίστηκε σε μία μεγάλη διοργάνωση. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου της Ζυρίχης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο το οποίο ήταν και το πρώτο της σε επίπεδο γυναικών σε μεγάλη διοργάνωση. Λίγους μήνες αργότερα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξήχθη στην Πράγα ήταν και πάλι δεύτερη!

Η τελευταία της αποτυχία ήταν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτού στο Πεκίνο το 2015. Η Κατερίνα Στεφανίδη σε εκείνο των αγώνα δεν είχε καταφέρει να περάσει στον τελικό, αλλά μετά ακολούθησε ένα εντυπωσιακό σερί σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.

ΝΤΟΧΑ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ 2019 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
Stefanidi, (eurokinissi) STEFANIDI, (EUROKINISSI)

Ξεκίνησε με το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ το 2016 και λίγους μήνες αργότερα ήρθε το πρώτο της χρυσό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου του Άμστερνταμ. Βέβαια, το μεγαλύτερο μετάλλιο μέχρι στιγμής στην καριέρα της ήταν εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Το 2017 ήταν αήττητο και ονειρικό για την σπουδαία Κατερίνα Στεφανίδη. Το χρυσό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου του έμοιαζε εύκολη υπόθεση και ο μεγάλος της στόχος ήταν να παραμείνει στην κορυφή του κόσμου. Έτσι και έγινε αφού κατέκτησε την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου!

Το 2018 ήθελε να κατακτήσει το χρυσό και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, το μοναδικό που λείπει από τη συλλογή της, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Βέβαια, πάλι ανέβηκε στο βάθρο κατακτώντας το χάλκινο για να κλείσουν οι μεγάλοι αγώνες με το χρυσό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου.

Πριν από λίγους μήνες παρότι αγωνίστηκε με τραυματισμό κατάφερε να τερματίσει τέταρτη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του κλειστού στίβου. Στα παραπάνω κατορθώματα της θα πρέπει να προσθέσουμε και τα τέσσερα διαδοχικά της διαμάντια (2016, 2017, 2018, 2019) στο Diamond League με το τελευταίο να έρχεται πριν από λίγες ημέρες. Στα παραπάνω προσθέστε και το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε το βράδυ της Κυριακής.

Αν χάσατε το μέτρημα αρκεί να σας πούμε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Κατερίνα Στεφανίδη έχει κατακτήσει 10 μετάλλια (5 χρυσά, 2 ασημένια και 3 χάλκινα) σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι και σήμερα.

ΣΤΟ ΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Μπορεί να ακουστεί περίεργο στους περισσότερους, ωστόσο το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε το βράδυ της Κυριακής η Κατερίνα Στεφανίδη έχει το βάρος ενός χρυσού.

Η 29χρονη πρωταθλήτρια, όπως και η Νικόλ Κυριακοπούλου, συμμετείχαν στον καλύτερο τελικό όλων των εποχών στο επί κοντώ των γυναικών, ο οποίος διεξήχθη κάτω από ειδικές συνθήκες. Ας πάρουμε όλα τα δεδομένα από την αρχή.

Για πρώτη φορά οι αθλήτριες και τα τεχνικά τους επιτελεία είχαν για πρώτη φορά να διαχειριστούν έναν μεγάλο αγώνα στα τέλη του Σεπτέμβρη. Μία ματιά στο καλεντάρι των προηγούμενων ετών θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πως μέχρι τώρα τα Παγκόσμια πρωταθλήματα και γενικότερα οι μεγάλοι αγώνες διεξάγονταν τον Αύγουστο.

Κατερίνα Στεφανίδη, Oops she did it again
PANTELIS ZERVOS

Φέτος, έγινε κάτι παραπάνω από έναν μήνα αργότερα και έτσι όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες έπρεπε να πειραματιστούν για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάστασή τους στο Παγκόσμιο. Στο βαθμό δυσκολίας θα πρέπει να προστεθούν και οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Ντόχα με το θερμόμετρο στα ύψη και τους τεράστιους ανεμιστήρες να κατεβάζουν την θερμοκρασία εντός σταδίου.

Επιπρόσθετα, η Κατερίνα Στεφανίδη και όλα τα μεγάλα ονόματα του αθλήματος έπεσαν θύματα της γκάφας της IAAF. Προφανώς εκείνοι που αποφάσισαν να βάλουν ως όριο για τον τελικό δεν υπολόγιζαν τη ραγδαία άνοδο που έχει τα τελευταία χρόνια το επί κοντώ με αποτέλεσμα 17 αθλήτριες να βρεθούν στον τελικό με αποτέλεσμα αυτός να κρατήσει 2,5 ώρες.

Πάμε τώρα στα όσα είδαμε το βράδυ της Κυριακής. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος όλα τα μετάλλια κρίθηκαν πάνω από τα 4,85μ., ενώ το 4,95μ. της νικήτριας Αντζέλικα Σιντόροβα είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση σε τελικό παγκοσμίου μετά το 5,01 της Ισιμπάγεβα το 2005. Με το 4,85μ. η Κατερίνα Στεφανίδη σε προηγούμενες διοργανώσεις θα έπαιρνε είτε το ασημένιο είτε ακόμα και το χρυσό, ενώ πέρα από τις τρεις αθλήτριες που κατέκτησαν τα μετάλλια άλλες τόσες ξεπέρασαν τα 4,80μ.

Επιπρόσθετα να σημειώσουμε πως η Σιντόροβα έκανε την καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο, Μόρις και Στεφανίδη βελτίωσαν το ρεκόρ του για το 2019, ενώ οι Πένγκτσον, Ζουκ και Πεϊνάδο βελτίωσαν τις κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών σε Σουηδία, Λευκορωσία και Βενεζουέλα αντίστοιχα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Χρονιά Χρυσό Ασημένιο Χάλκινο
1999 4,60 4,55 4,45
2001 4,75 4,75 4,55
2003 4,75 4,70 4,65
2005 5,01 4,60 4,50
2007 4,80 4,75 4,75
2009 4,75 4,65 4,65
2011 4,85 4,80 4,75
2013 4,89 4,82 4,82
2015 4,90 4,85 4,80
2017 4,91 4,75 4,65
2019 4,95 4,90 4,85

Η ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Μία καλή αθλήτρια από μία κορυφαία τους χωρίζουν δύο βασικά πράγματα. Η διάρκεια και η σταθερότητα. Ειδικά το δεύτερο μας το είχε επισημάνει στο παρελθόν η Κατερίνα Στεφανίδη με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο: "Το λέω συνέχεια ότι η σταθερότητα είναι πιο σημαντική από ένα μεγάλο άλμα".

Στα 29της χρόνια η Κατερίνα Στεφανίδη είναι ήδη η κορυφαία αθλήτρια όλων των εποχών στην Ελλάδα και η σταθερότητα που δείχνει σε όλους τους μεγάλους αγώνες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εκνευριστική. Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν με τον πιο εμφατικό τρόπο για αυτό.

ΛΟΝΔΙΝΟ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2017 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΛΟΝΔΙΝΟ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2017 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Όπως θα δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί η Κατερίνα Στεφανίδη από το 2014 μέχρι και σήμερα έχει αγωνιστεί σε 14 τελικούς. Συμπεριλαμβάνουμε τελικούς Ευρωπαϊκών και Παγκοσμίων πρωταθλημάτων ανοικτού και κλειστού στίβου, αλλά και τον αγώνα στον οποίο κρίνονται πια τα διαμάντια στο τέλος της σεζόν στο Diamond League. Τι έχει κάνει σε αυτούς;

Πρώτα απ΄όλα έχει ανέβει 13 φορές στο βάθρο. Δεν το λες και άσχημο. Το «εκνευριστικό» όμως της υπόθεσης για τις αντίπαλες της είναι η σταθερότητά της. Στα αυτούς τους 14 αγώνες έχει πέσει κάτω από τα 4,80 μόλις τρεις φορές και η μία εξ αυτών είναι η μοναδική που βρέθηκε εκτός βάθρου.

Τις υπόλοιπες έντεκα φορές έχει περάσει πάνω από τα 4,80μ., ενώ τις επτά εξ αυτών έχει ξεπεράσει και τα 4,85μ. Αν μη τι άλλο η Κατερίνα Στεφανίδη είναι μία αθλήτρια με εντυπωσιακή σταθερότητα που της αρέσουν οι μεγάλοι αγώνες.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ

Χρονιά Διοργάνωση Επίδοση Μετάλλιο
2014 Ευρωπαικό ανοικτού 4,60μ. Ασημένιο
2015 Ευρωπαϊκό κλειστού 4,75μ. Ασημένιο
2016 Παγκόσμιο κλειστού 4,80μ. Χάλκινο
2016 Ευρωπαϊκό ανοικτού 4,81μ. Χρυσό
2016 Ολυμπιακοί Αγώνες 4,85μ. Χρυσό
2017 Ευρωπαϊκό κλειστού 4,85μ. Χρυσό
2017 Παγκόσμιο ανοικτού 4.91μ. Χρυσό
2017 Diamond League 4,85μ. Χρυσό
2018 Παγκόσμιο κλειστού 4,80μ. Χάλκινο
2018 Ευρωπαϊκό ανοικτού 4,85μ. Χρυσό
2018 Diamond League 4,87μ. Χρυσό
2019 Ευρωπαϊκό κλειστού 4,65μ. 4η θέση
2019 Diamond League 4,83μ. Χρυσό
2019 Παγκόσμιο ανοικτού 4,85μ. Χάλκινο

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ

Μπορεί μέσα στον στίβο την ώρα που αγωνίζεται να είναι μόνη της μαζί με ένα κοντάρι και να δίνει τις «μάχες» της, ωστόσο αυτό είναι μόνο η εικόνα που βλέπουμε εμείς.

Για να φτάσει μέχρι εκεί τόσο η Κατερίνα Στεφανίδη, όσο και οι υπόλοιποι αθλητές περνούν ατελείωτες ώρες προπονήσεων και βιώνουν τις καθημερινές απογοητεύσεις και χαρές που έχει ο πρωταθλητισμός. Αν υπάρχουν δύο άνθρωποι που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της αυτοί είναι ο Μιτς Κρίερ και η Κατερίνα Μουστάκα.

Για τον πρώτο οι συστάσεις είναι περιττές. Το «alter ego» της σπουδαίας αθλήτριας ήταν εκείνος που κατάφερε να την απελευθερώσει και να την φέρει στο δρόμο των επιτυχιών. Ο Μιτς Κρίερ πέρα από προπονητής της Κατερίνας Στεφανίδη ήταν και ο άνθρωπος που μπόρεσε να βγάλει από μέσα της τον καλύτερο αθλητικό της εαυτό και μαζί να φτάσουν στις επιτυχίες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 2018 / ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ / ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΒΕΡΟΛΙΝΟ 2018 / ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ / ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Την Κατερίνα Μουστάκα θα μπορούσαμε να την αναφέρουμε ως τον φύλακα άγγελο της Κατερίνας Στεφανίδη. Η Δρ Χειροπρακτικής είναι ο άνθρωπος που έχει καταφέρει πολλές φορές το ακατόρθωτο δίνοντας λύση στα προβλήματα και τους τραυματισμούς της 29χρονης πρωταθλήτριας. Η σχέση του ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και αν δεν ήταν εκείνη η Κατερίνα Στεφανίδη δεν θα είχε καταφέρει ποτέ να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως με κάθε ευκαιρία την ευχαριστεί και την επισκέπτεται παρέα με τα τρόπαια και τα μετάλλια της, όπως έκανε και πριν από μερικές ημέρες με το διαμάντι του Diamond League.

Στο γράμμα που είχε γράψει στον νεότερο εαυτό της πριν από περίπου τέσσερις μήνες για την IAAF η Κατερίνα Στεφανίδη είχε σταθεί στο κομμάτι της επιλογής των προσώπων και το πόσο σημαντική είναι αυτή. "Ξέρω πως μέχρι σήμερα δεν ήσουν τυχερή, όμως αυτό θα σε κάνει καλύτερη στην επιλογή των προσώπων που θα έχεις κοντά σου. Και αυτό είναι το σημαντικότερο κομμάτι της επιτυχίας" έγραψε μεταξύ άλλων τότε και σίγουρα ο Μιτς Κρίερ και η Κατερίνα Μουστάκα είναι δύο από τα πρόσωπα που έχουν μερίδιο σε αυτή την επιτυχία.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ

Όλα τα παραπάνω αφορούν την αθλήτρια Κατερίνα Στεφανίδη και τις επιδόσεις της μέσα στους στίβους. Τα μετάλλια και μία θέση στη λίστα των κορυφαίων αθλητριών σε παγκόσμιο επίπεδο θα παραμείνουν για να θυμίζουν στους ιστορικούς του μέλλοντος τα κατορθώματα της.

Εκείνο που δύσκολα μπορεί να αποτυπωθεί είναι ο χαρακτήρας της. Τα παραδείγματα για αυτό είναι πολλά και το γεγονός ότι η IAAF την έχει επιλέξει ως ένα από τα κεντρικά πρόσωπά της στην επόμενη εποχή του στίβου δεν αποτελεί τυχαίο συμβάν.

Η υποψηφιότητα της για την Επιτροπή των αθλητών τόσο στην Παγκόσμια Ομοσπονδία του Στίβου όσο και στη ΔΟΕ είναι απλά δύο ακόμα παράσημα στην τεράστια στολή της. Τα κυριότερα βραβεία τα λαμβάνει από την αγάπη και το σεβασμό που έχουν προς το πρόσωπο της όλοι οι άνθρωποι του στίβου σε παγκόσμιο πια επίπεδο.

Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε παρά να καθίσουμε αναπαυτικά και να την απολαμβάνουμε για όσα χρόνια ακόμα συνεχίσει να αγωνίζεται.

Photo credits: AP Photo, Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ