ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Πασίγνωστη Αμερικανίδα γυμνάστρια καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση

U.S. gymnast McKayla Maroney poses after completing her routine on the vault during the Artistic Gymnastic women's qualifications at the 2012 Summer Olympics, Sunday, July 29, 2012, in London. (AP Photo/Julie Jacobson)
U.S. gymnast McKayla Maroney poses after completing her routine on the vault during the Artistic Gymnastic women's qualifications at the 2012 Summer Olympics, Sunday, July 29, 2012, in London. (AP Photo/Julie Jacobson) AP PHOTO/JULIE JACOBSON

Η χρυσή ολυμπιονίκης του 2012 και μέλος κορυφαίας ομάδας των ΗΠΑ στη γυμναστική, Μακέιλα Μαρόουνι, που έγινε και viral στο διαδίκτυο για μια γκριμάτσα, κατήγγειλε τον γιατρό εκείνης της ομάδας για σεξουαλική παρενόχληση αρκετών χρόνων.

Η Μακέιλα Μαρόουνι προστέθηκε στις γυναίκες που καταγγέλλουν δημοσίως σεξουαλική παρενόχληση τις τελευταίες ημέρες. Η χρυσή ολυμπιονίκης στο ομαδικό της γυμναστικής στο Λονδίνο το 2012 επιτέθηκε εναντίον του γιατρού της εθνικής ομάδας γυναικών των ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται να την παρενοχλούσε για χρόνια.

Με μήνυμά της στα social media, η Μαρόουνι περιέγραψε τι συνέβαινε με τον δρ. Λάρι Νασάρ, ο οποίος επί τρία χρόνια ήταν ο επικεφαλής γιατρός της εθνικής ομάδας.

Ο Νασάρ βρίσκεται ήδη στη φυλακή, αφού περιμένει την ποινή του μετά από την αποδοχή των κατηγοριών για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Μάλιστα, σε ξεχωριστή υπόθεση, ο Νασάρ αντιμετωπίζει μηνύσεις από 125 γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση.

"Τα λόγια όλων τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν έμπνευση για μένα. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να μιλήσεις δημοσίως για κάτι τόσο τρομακτικό και τόσο προσωπικό, επειδή συνέβη και σε μένα", έγραψε αρχικά η Μαρόουνι.

"Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Χόλιγουντ. Συμβαίνει παντού. Όπου υπάρχει θέση εξουσίας, φαίνεται πως υπάρχει εν δυνάμει κακοποίηση. Είχα ένα όνειρο, να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και αυτά τα πράγματα που έπρεπε να περάσω για να φτάσω εκεί ήταν αχρείαστα και σιχαμένα".

"Κακοποιήθηκα από τον δρ. Λάρι Νασάρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας γυμναστικής γυναικών και της ολυμπιακής ομάδας. Ο δρ. Νασάρ μου είπε ότι λάμβανα 'απαραίτητη ιατρική θεραπεία, την οποία εφάρμοζε σε ασθενείς για πάνω από 30 χρόνια'. Άρχισε όταν ήμουν 13 ετών, σε μία από τις πρώτες συγκεντρώσεις που παρευρέθηκα, στο Τέξας, και δεν σταμάτησε μέχρι να αφήσω το άθλημα. Οπουδήποτε και οποτεδήποτε, αυτός ο άντρας φαίνεται πως έβρισκε την ευκαιρία να με 'θεραπεύσει'. Συνέβη στο Λονδίνο, πριν η ομάδα κι εγώ κερδίσουμε το χρυσό μετάλλιο και συνέβη και πριν κερδίσω το αργυρό (σ.σ. στη δοκό ισορροπίας)".

"Για μένα, η πιο τρομακτική βραδιά της ζωή μου ήταν όταν ήμουν 15 ετών. Έπρεπε να πετάω όλη μέρα και όλη νύχτα με την ομάδα για να φτάσουμε στο Τόκυο. Μου είχε δώσει υπνωτικό χάπι για την πτήση και το επόμενο πράγμα που θυμάμαι, είναι να είμαι μόνη μου μαζί του στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο, να λαμβάνω 'θεραπεία'. Νόμιζα ότι θα πέθαινα εκείνο το βράδυ".

FILE - In this Aug. 5, 2012 file photo, silver medallist McKayla Maroney, of the United States, stands during the podium ceremony for the artistic gymnastics women's vault finals at the 2012 Summer Olympics in London. Maroney's unimpressed reaction following her performance let the world know, in a moment that became one of the sports photos of the year and the sports-meme-generator of the year, that she wasn't exactly thrilled over not doing enough to take the gold. (AP Photo/Julie Jacobson, File)
FILE - In this Aug. 5, 2012 file photo, silver medallist McKayla Maroney, of the United States, stands during the podium ceremony for the artistic gymnastics women's vault finals at the 2012 Summer Olympics in London. Maroney's unimpressed reaction following her performance let the world know, in a moment that became one of the sports photos of the year and the sports-meme-generator of the year, that she wasn't exactly thrilled over not doing enough to take the gold. (AP Photo/Julie Jacobson, File) AP PHOTO/JULIE JACOBSON

Η 21χρονη γυμνάστρια, η οποία κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του Τόκιο το 2011 και της Αμβέρσας το 2013, είχε γίνει διάσημη όχι μόνο για το ταλέντο της στη γυμναστική, αλλά και για την γκριμάτσα που πήρε στο δεύτερο σκαλί το βάθρου κατά την απονομή μεταλλίων για τη δοκό ισορροπίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, με συνέπεια να βγει φωτογραφία ακόμα και με τον Μπαράκ Ομπάμα με αυτήν την γκριμάτσα.

Η Μαρόουνι εγκατέλειψε το άθλημα μετά από το 2013, λόγω και προβλημάτων στο εγχειρισμένο γόνατο, αφού παρά τις προσπάθειες, δεν γινόταν να προλάβει τους Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Στο μήνυμά της, έστειλε μήνυμα σε όλα τα θύματα τέτοιων καταστάσεων: "Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, αλλά πώς να αρχίσουμε; Δεν είμαι ειδικός, αλλά να κάποιες σκέψεις μου. Πρώτον, μιλήστε και ευαισθητοποιήστε τον κόσμο για την κακοποίηση που υπάρχει. Δεύτερον, ο κόσμος, τα ιδρύματα, οι οργανισμοί, ειδικά εκείνοι που βρίσκονται σε θέση ισχύος, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ακατάλληλη συμπεριφορά και πράξεις τους. Τρίτον, μορφωθείτε και αποτρέψτε πάση θυσία. Τέταρτον, έχετε μηδενική ανοχή για τους κακοποιούς και όσους τους προστατεύουν".

"Είναι δυνατό να μπει ένα τέλος σε αυτού του είδους την κακοποίηση; Είναι δυνατόν για τα θύματα να μιλήσουν ανοιχτά, χωρίς να θέσουν τις καριέρες και τα όνειρά τους σε κίνδυνο; Ελπίζω. Η σιωπή μας έδωσε στον λάθος κόσμο ισχύ για αρκετό καιρό και ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω την ισχύ αυτή. Και θυμηθείτε, ποτέ δεν είναι αργά για να μιλήσετε".

Photo credits: AP Photo/Julie Jacobson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ