ΣΤΗΛΕΣ

22/10/1972: Όταν ο Γκόρντον Μπανκς έχασε το μάτι του και έκοψε το ποδόσφαιρο

Gordon Banks, one of four members of the England 1966 World Cup winning side, talks to the media at the Royal garden Hotel in London Tuesday, Jan. 5, 2016. (AP Photo/Alastair Grant)
Gordon Banks, one of four members of the England 1966 World Cup winning side, talks to the media at the Royal garden Hotel in London Tuesday, Jan. 5, 2016. (AP Photo/Alastair Grant) AP

Συμπληρώθηκαν 46 χρόνια από την ημέρα που ο άνθρωπος που έκανε την "απόκρουση του αιώνα", ο Γκόρντον Μπανκς, έχασε το δεξί το μάτι σε τροχαίο ατύχημα και μπήκαν "τίτλοι τέλους" στην καριέρα του. Το Sport24.gr θυμίζει.

Έμεινε στην ιστορία για μια από τις εντυπωσιακότερες αποκρούσεις που έχουν γίνει ποτέ στο ποδόσφαιρο. Θεωρείται ο άνθρωπος "που σταμάτησε τον Πελέ", για εκείνη την απίστευτη επέμβασή του στο Βραζιλία - Αγγλία 1-0 για το Μουντιάλ του Μεξικού το 1970. Σπουδαίος τερματοφύλακας, από τους κορυφαίους της εποχής του, ο οποίος όμως δεν είχε την τύχη ως καλύτερο σύμμαχο της ζωής του.

Ο Γκόρντον Μπανκς, ο Άγγλος γκολκίπερ που έκανε "την απόκρουση του αιώνα", σαν σήμερα (22/10) πριν 46 χρόνια δέχτηκε ένα ισχυρό "χτύπημα", το οποίο έμελλε να καθορίσει το ποδοσφαιρικό του μέλλον. Για να το πούμε πιο σωστά, να βάλει πρόωρο και απότομο τέλος σε ηλικία 34 ετών, όταν ακόμα ήταν στα ντουζένια του και τα ρεφλέξ άντεχαν ακόμα μια χαρά.

ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ

Επιστρέφοντας σπίτι του ύστερα από μια φυσιοθεραπεία στον ώμο του, έχασε τον έλεγχο της πανάκριβης Jaguar του, και έπεσε σε ένα χαντάκι. Άμεσα διακομίστηκε στο νοσοκομείο και ναι μεν η ζωή του δεν κινδύνευσε, όμως τα μαντάτα δεν ήταν καλά. Είχε χάσει την όρασή του από το δεξί του μάτι. Τα θραύσματα από το σπασμένο τζάμι του αυτοκινήτου είχαν προκαλέσει το κακό. Σοκ...

Καταλαβαίνει κανείς ότι η καριέρα του έπρεπε να σταματήσει κάπου εκεί. Ναι μεν έκανε μια προσπάθεια επιστροφής στην δράση και τυπικά σταμάτησε τον Αύγουστο του 1973, όμως το τέλος είχε μπει εκείνη την ημέρα που η μοίρα... αποφάσισε για τον ίδιο. Πλέον, ζει στην εξοχή με την γυναίκα του, Ούρσουλα, ίσως σκεπτόμενος για όσα ακόμα θα μπορούσε να πετύχει στην συνέχεια, αν δεν είχε εκείνο το ατύχημα.

22/10/1972: Όταν ο Γκόρντον Μπανκς έχασε το μάτι του και έκοψε το ποδόσφαιρο

"Όταν είχα το ατύχημα με το αυτοκίνητο, έχασα το ένα μου μάτι. Ήταν δικό μου το λάθος. Άκουγα τα κλάματα ενός αγοριού και δεν μπορούσα να δω. Τότε ήρθε ο άνδρας, με τον οποίο συγκρούστηκα και το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα ήταν αν είναι εντάξει το παιδί. Αυτό με ενδιέφερε περισσότερο από την κατάσταση της υγείας μου. Ευτυχώς ήταν καλά", ανέφερε για το ατύχημά του ο Μπανκς.

Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΝΚΣ

Μπορεί βέβαια όλοι να θυμούνται την επέμβασή του σε εκείνη την κεφαλιά του Πελέ, όμως η καριέρα του δεν ήταν μόνο αυτή η απόκρουση... Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ήταν από τους στυλοβάτες της ιστορικότερης (και μοναδικής) επιτυχίας της εθνικής Αγγλίας, που έφτασε στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας το Μουντιάλ του 1966, το οποίο διοργάνωσε η ίδια. Ο Μπανκς πρωταγωνίστησε στον δρόμο για τον τίτλο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως κράτησε ανέπαφη την εστία του μέχρι τα ημιτελικά, όταν και δέχθηκε το πρώτο τέρμα με πέναλτι από τον Εουσέμπιο.

Γεννημένος, στο Σέφιλντ, στις 30 Δεκεμβρίου του 1937, ξεκίνησε την καριέρα του από την 3η κατηγορία της Αγγλίας, το 1955, στην Τσέστερφιλντ. Τέσσερα χρόνια μετά, ήρθε το άλμα στη Λέστερ, με την οποία έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (ήττα με 2-0 από την νταμπλούχο Τότεναμ). Το 1963, ήρθε μια ακόμη ήττα σε τελικό Κυπέλλου από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-1, όμως κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Αγγλίας από τον Σερ Αλφ Ράμσεϊ κόντρα στην Σκωτία στο "Γουέμπλεϊ".

Στις 73 εμφανίσεις του με τα "λιοντάρια", κράτησε ανέπαφη την εστία του σε 35 ματς και δέχτηκε 57 γκολ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του ποδοσφαίρου ήταν ο δεύτερος καλύτερος τερματοφύλακας του 20ου αιώνα, μπροστά από τους Ντίνο Τζοφ, Ζεπ Μάιερ και Ρικάρντο Ζαμόρα και πίσω μόνο από τον Λεβ Γιασίν.

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ

Ο Μπανκς μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια που τα έφερναν δύσκολα βόλτα και η καθημερινότητα ήταν ένας συνεχή; αγώνας. Ο πατέρας του έμπλεξε με τον τζόγο, φτιάχνοντας μια παράνομη λέσχη, έμπλεξε με τον υπόκοσμο και θύμα αυτής της ιστορίας έπεσε ο μικρός αδελφός του, ο οποίος δολοφονήθηκε. Ήταν ένα παιδί με κινητικά προβλήματα.

Μόλις στα 15 του χρόνια βίωσε μια σκληρή πλευρά της ζωής και τότε αποφάσισε να φύγει από το σπίτι του και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Αρχικά, δούλεψε ως ανθρακωρύχος και εν συνεχεία ήρθε η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, η οποία έμελλε να του αλλάξει τη ζωή και να του προσφέρει όσα δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να αποκτήσει. Φήμη, δόξα, χρήματα, καταξίωση, κοινωνική ανέλιξη.

Η ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Αναφορικά με την απόκρουση του αιώνα, αυτή έγινε στις 7 Ιουνίου του 1970, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό, στο Χαλίσκο της Γκουαδαλαχάρα Στο 17ο λεπτό, ο Ζαϊρζίνιο έκανε τη σέντρα, ο Πελέ έπιασε την καρφωτή κεφαλιά στη μικρή περιοχή, με τον Μπανκς να πετάγεται στην δεξιά του γωνία και να διώχνει σε κόρνερ. Μια απίστευτη επέμβαση, μοναδική.

"Έχω βάλει περισσότερα από 1.000 γκολ, αλλά όλοι θυμούνται αυτό που δεν πέτυχα", δήλωσε χρόνια μετά ο Πελέ και ο Μπανκς συμπλήρωσε: "Ο κόσμος δεν με θυμάται για το Παγκόσμιο Κύπελλο που κέρδισα το 1966, αλλά για αυτή την απόκρουση. Όποιον συναντάω στον δρόμο, θέλει να του πω μόνο για εκείνη την απόκρουση".

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 22 Οκτωβρίου 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ