OPINIONS

Τα κόκκινα ερωτηματικά για τη μάχη της Τούμπας

CHAMPIONS LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος καταγράφει το τι πρέπει να έχει και τι να αποφύγει ο Ολυμπιακός για να φύγει πρωτοπόρος από τη μάχη με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια και τεράστιος κόπος για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να κρατήσει την πρώτη θέση στο βαθμολογικό πίνακα που του επιτρέπει να πάει με αέρα δύο βαθμών στην αποψινή μάχη της Τούμπας.

Στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ που θα κρίνει τελικά και το ποια ομάδα θα κόψει πρώτη το νήμα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, οι "ερυθρόλευκοι" έχουν την πολυτέλεια να παίζουν για δύο αποτελέσματα, υποχρεώνοντας τον αντίπαλο να ρισκάρει στο επιθετικό κομμάτι, αν δεν συμβιβαστεί με τη δεύτερη θέση, πριν φτάσουμε στα Play Off.

ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ Η "ΤΡΕΛΑ" ΤΟΥ ΜΟΡ

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς πηγαίνει περισσότερο φορτωμένη και από κούραση και από παιχνίδια στην έδρα του Δικεφάλου, έχοντας αγωνιστεί το βράδυ της Πέμπτης, σε μια πολύ απαιτητική αναμέτρηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο σφύριγμα, γύρω στα μεσάνυχτα. Ο Πορτογάλος τεχνικός αποφάσισε να αφήσει εκτός αποστολής τους Μορ, Λάζαρο και Λοβέρα, τρεις μεσοεπιθετικούς ποδοσφαιριστές, αποκαλύπτοντας την πρόθεσή του να παραταχθεί ξανά με τρία κεντρικά χαφ, έχοντας αυτή τη φορά την κάλυψη ενός ακόμη που θα βρίσκεται στον πάγκο.

Η ένστασή μου αναφορικά με τις επιλογές των παικτών που βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλονίκη αφορά τον Εμρέ Μορ, ο οποίος αποκτήθηκε ως αντί-Ποντένσε, αλλά ακόμη δεν έχει πείσει τον κόουτς, προκειμένου να τον βάλει στο ροτέισιον. Με μόλις δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές στα προημιτελικά Κυπέλλου με τη Λαμία, ο Τούρκος εξτρέμ δείχνει να είναι πίσω στις προτιμήσεις. Ταπεινή μου άποψη, ωστόσο, είναι ότι για το αποψινό ματς θα μπορούσε να δώσει λύσεις και εξηγούμαι. Από τη στιγμή, ωστόσο, που και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έχει μυικό πρόβλημα, δεν θα μπορούσε, προφανώς, να γίνει και κάτι διαφορετικό...

Αυτά τα παιχνίδια θέλουν και λίγο τρέλα και λίγο άγνοια κινδύνου. Ο αλέγρος Μορ μπορεί να μη σκοτώνεται στην προπόνηση, αλλά δεν καταλαβαίνει κιόλας από ντέρμπι και καυτές εξέδρες. Ένας παίκτης με τη νοοτροπία "δεν σας βλέπω" μπορεί σε τέτοια ματς να κάνει τη διαφορά, έστω και ως λύση από τον πάγκο. Ο κόουτς, ωστόσο, προφανώς γνωρίζει καλύτερα, από τη στιγμή που προέκυψαν ενοχλήσεις...

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Πάμε τώρα και στα ερωτηματικά που θα επηρεάσουν σημαντικά το παιχνίδι του Ολυμπιακού και συνάμα την εξέλιξη της αναμέτρησης:

1. Ρυθμός και κούραση: Οι "ερυθρόλευκοι" είναι σαφώς πιο φορτωμένοι από τους αντιπάλους τους έχοντας δώσει ως τώρα 41 επίσημα παιχνίδια από τις 23 Ιουλίου μέχρι σήμερα, ενώ η ομάδα του Φερέιρα έχει παίξει αντίστοιχα 32 αγώνες. Από τη μία, λοιπόν, έχουμε μια ομάδα ξεκούραστη που παίζει στην έδρα της και με λευκό ιατρικό δελτίο (πλην Βέρνμπλουμ) και από την άλλη ένα σύνολο που παίζει συνήθως στα κόκκινα, λαβωμένο από μια πολύ σημαντική απουσία (Σουντανί) και να μην έχουν περάσει ούτε 70 ώρες από το προηγούμενο παιχνίδι.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι "ερυθρόλευκοι" έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους έχουν δώσει πάνω από δέκα ματς περισσότερα (τα ευρωπαϊκά) σε πολύ υψηλότερο ρυθμό και ένταση. Εν ολίγοις αν το ματς πάει σε υψηλό ρυθμό, ο Ολυμπιακός, αν υπάρχει βενζίνη στο ντεπόζιτο, μπορεί να το υπηρετήσει καλύτερα και με την απαιτούμενη ένταση. Με άλλα λόγια, αν οι “ερυθρόλευκοι” έχουν αποθέματα δυνάμεων και φέρουν το παιχνίδι στο ρυθμό που το θέλουν, μπορούν να υπηρετήσουν και καλύτερα το πλάνο του προπονητή.

2. Κράτημα μπάλας και άξονας: Ο Πέδρο Μαρτίνς διέγνωσε ότι η ομάδα του είχε σωστή τακτική προσέγγιση και καλή οργάνωση στο παιχνίδι με την Άρσεναλ σε ό,τι αφορά το ανασταλτικό σκέλος. Απειλήθηκε ελάχιστα και δέχθηκε ένα γκολ στην κόντρα, όταν ρίσκαρε και ανέβασε πολύ τις γραμμές της στο γήπεδο, κυνηγώντας εκείνη το νικητήριο γκολ. Σε σετ παιχνίδι, ωστόσο, η τριάδα Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη, Καμαρά, ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις και έκοψε τη φόρα των Άγγλων που ήταν φωτιά στο ανοικτό γήπεδο.

Το ίδιο θα επιδιώξει ο Ολυμπιακός και απόψε με τη διαφορά ότι οι τρεις χαφ θα πρέπει να κρατήσουν περισσότερο τη μπάλα στα πόδια τους και να μην το περιμένουν αυτό μόνο από τον μετρ του είδους Ματιέ Βαλμπουενά. Πέρα από την ανταπόκριση στην προσωπική μονομαχία, θα πρέπει να έχουν οι "ερυθρόλευκοι" και ικανοποιητικά ποσοστά κατοχής μπάλας για να κόψουν την ορμή των γηπεδούχων που θα θελήσουν να κυριαρχήσουν…

3. Ψυχολογική προετοιμασία και "παλιοσειρές": Το αποψινό παιχνίδι πέρα από το τακτικό σκέλος, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογική προετοιμασία/προσέγγιση. Στο γήπεδο θα πρέπει να μπουν μαχητές, έτοιμοι να παίξουν ξύλο αν χρειαστεί για να επιβάλλουν τα θέλω τους στην αναμέτρηση. Όχι όπως πέρυσι που τους πήρε η μπάλα από νωρίς στο αντίστοιχο ματς. Είναι καλό ότι αρκετοί από αυτούς που θα παίξουν απόψε, έπαιξαν και πέρυσι ή τα προηγούμενα χρόνια (Σα, Ομάρ, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Μασούρας, Χασάν, Φορτούνης) και ξέρουν καλά τι ατμόσφαιρα θα συναντήσουν. Σε αυτό το κομμάτι, ωστόσο, είναι πολύ σημαντική και η παρουσία των "παλιοσειρών" Αβραάμ και Τοροσίδη, οι οποίοι μπήκαν στην αποστολή, άρα παίξουν δεν παίξουν θα πρέπει να φροντίσουν να… κουρδίσουν ανάλογα και τους νεότερους.

4. Στημένες μπάλες και Φορτούνης: Στο αντίστοιχο ματς του πρώτου γύρου στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε από το ξεκίνημα, αλλά δέχθηκε ένα γκολ από στημένη μπάλα, στην πρώτη ουσιαστικά επίσκεψη του ΠΑΟΚ στα κόκκινα καρέ. Στη συνέχεια ήρθε η ισοφάριση με πολύ κόπο και ιδρώτα, αλλά το 0-1 επηρέασε τη συνολική εξέλιξη. Ανάλογο γκολ δέχθηκαν οι "ερυθρόλευκοι" και στο πρόσφατο παιχνίδι με τη Λαμία, στο ένα από τα δύο φάουλ που κέρδισαν οι φιλοξενούμενοι σε ολόκληρο ημίχρονο.

Εν ολίγοις, χρειάζεται πολύ μεγάλη συγκέντρωση σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, όχι μόνο στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση. Αναφορικά με τον Φορτούνη, το τι μπορεί να προσφέρει είναι γνωστό. Εκείνο που δεν είναι γνωστό, έχει να κάνει με το αν -προερχόμενος από επέμβαση στο γόνατο- θα αντέξει και στο σκληρό παιχνίδι. Αν θα βάλει τα πόδια του στη φωτιά, αν θα αντέξει στο ξύλο, αν θα επηρεαστεί ή όχι σε ένα ματς που θα πέφτουν κορμιά. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τον ίδιο του τον εαυτό και με κανέναν άλλο. Αν νιώθει έτοιμος για μάχη και μπορεί να τη δώσει, θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Μαρτίνς ακόμη και στην εξέλιξη του ματς. Θα πρέπει, ωστόσο, να είναι διατεθειμένος να… τσαλακωθεί όχι μόνο στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα...

Υ.Γ.: Έχει σημασία ο Ολυμπιακός να μη συμβιβαστεί με την ισοπαλία, παρότι τον συμφέρει, και να κοιτάξει να εκμεταλλευθεί τις στιγμές του στην Τούμπα. Αν φύγει με τρίποντο από την έδρα του ΠΑΟΚ και πάει τη διαφορά στο +5 έχει κατακτήσει το μισό πρωτάθλημα, πριν καν φτάσουμε στη διαδικασία των Play Off.

Υ.Γ.2: Και κάτι ακόμη. Αυτή τη νίκη τη θέλει πάρα πολύ ο κόσμος και οι "ερυθρόλευκοι" πρέπει να έχουν κι αυτό το -έξτρα κίνητρο- στο μυαλό τους για να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ