OPINIONS

Παίζουν και για τον Πάουλο...

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΣΦΠ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΣΦΠ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τους παίκτες που στηρίζει ο Μπέντο και του το ανταποδίδουν, για τον Ρομαό που πήρε μπρος, τον Φορτούνη των αγώνων χωρίς αύριο και μια... ταυτότητα που χάθηκε στο Περιστέρι.

Επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, δεν θεωρώ πλέον καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός του –χιλιοτραγουδισμένου- Μπέντο βγάζει χαρακτήρα σε κάθε παιχνίδι χωρίς αύριο.

Όσες φορές η ομάδα έπαιξε αγώνα που έψαχνε αποτέλεσμα για να μη μείνει εκτός στόχου, το πήρε. Κουτσά, στραβά, με ζόρι, ξεκούραστα, με ανατροπές, χωρίς ανατροπές, με διαιτητικά λάθη ή όχι, όσες φορές χρειάστηκε οι «ερυθρόλευκοι» ξεπέρασαν τον σκόπελο...

Είναι δεδομένο πως αυτοί οι 18-20 παίκτες που τα ονόματά τους είναι γραμμένα στο μπλοκάκι του προπονητή, παίζουν και για εκείνον όταν η μπάλα καίει. Τον θέλουν μαζί τους. Λογικό είναι, άλλωστε, ο ποδοσφαιριστής να στηρίζει τον προπονητή που τον εμπιστεύεται.

Σε αυτή την κατηγορία δεν ανήκουν μόνο οι Πορτογάλοι της ομάδας ή γενικώς οι ξένοι που προήλθαν από την Ιβηρική. Ισχύει ακόμη και για τον Φορτούνη. Όποιος θυμάται τι έκανε και πως έπαιξε ο Κώστας στα ντέρμπι του πρώτου γύρου για το πρωτάθλημα, χθες στο Περιστέρι, αλλά και στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Οσμάνλισπορ καταλαβαίνουν...

Δεν είναι η ώρα να σταθούμε ξανά στα «πιστεύω» ή στις «εμμονές» του κόουτς. Αυτός είναι ο προπονητής και δεν θα αλλάξει. Θα ζήσει και θα πεθάνει με τις ιδέες του. Το ζητούμενο είναι αν μέσα από αυτή τη διαδικασία ο Ολυμπιακός θα γίνει καλύτερος μελλοντικά ή όχι.

Και δεν αναφέρομαι στη σεζόν που διανύουμε και πλησιάζει στο τέλος της. Φέτος τα πιο πολλά έχουν κριθεί. Ο 7ος σερί τίτλος είναι ουσιαστικά εξασφαλισμένος, στο Κύπελλο έχουμε μπροστά μας άλλα δύο ή τρία παιχνίδια, ενώ στοEuropa θα χρειαστεί υπέρβαση κόντρα στο φαβορί Μπεσίκτας με το τριπλάσιο μπάτζετ.

Το μεγαλύτερο κέρδος στον αγώνα του Περιστερίου πλην φυσικά της πρόκρισης στα ημιτελικά, ήταν η εμφάνιση του Αλεξί Ρομαό. Ενός ποδοσφαιριστή, ο οποίος βγήκε κυριολεκτικά από τη ναφθαλίνη στα μισά της σεζόν. Ενός έμπειρου παίκτη που ο προπονητής δεν έβαζε καν σε σύγκριση δίπλα στον Λούκα Μιλιβόγεβιτς.

Έχοντας πάγια προτίμηση στους αθλητικούς παίκτες, εκείνους που τρέχουν ακατάπαυστα, ο κόουτς δεν υπολόγιζε ιδιαίτερα στα αργά πόδια του Γάλλου με καταγωγή από το Τόγκο, παρότι το βιογραφικό του ήταν γεμάτο με συμμετοχές στο «Σαμπιονά».

Το τελευταίο δίμηνο, ωστόσο, που ο μπαρουτοκαπνισμένος μέσος γέμισε τα παπούτσια του με αγωνιστικά λεπτά, βρίσκει ρυθμό και εξελίσσεται σε πολύτιμη μονάδα. Μέχρι και γκολ έβαλε σε ένα χρονικό σημείο που το άγχος έχει εμφανιστεί και ο αποκλεισμός έμοιαζε ως μια πιθανή εξέλιξη...

ΒΡΙΣΚΕΙ ΡΥΘΜΟ Ο ΡΟΜΑΟ

Ο Ρομαό δεν διανύει την πρώτη του νιότη. Δεν έχει τις ανάσες να καλύψει τα χιλιόμετρα που κάλυπτε κάποτε. Δεν έχει τη φρεσκάδα του Μιλιβόγεβιτς, ούτε φυσικά του 18χρονου Ρέτσου, αλλά είναι ποδοσφαιριστής με εγωισμό και προσωπικότητα. Θα «δαγκώσει» πάνω στο χορτάρι, θα κάνει τον αντίπαλο να φοβηθεί τη μονομαχία. Θα βάλει τα πόδια του στη φωτιά σε κάθε διεκδίκηση.

Ακόμη και χθες που ο Ολυμπιακός έπαιζε ουσιαστικά με δύο παίκτες στον άξονα, αφού επιλέχθηκε το 4-4-2, το οποίο ξανάγινε 4-2-3-1 μετά την είσοδο του Φορτούνη, ο Ρομαό την κράτησε μια χαρά τη θέση του και έδειχνε πιο ελαφρύς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Πατάει καλύτερα, νιώθει πιο σίγουρος για τον εαυτό του, απέκτησε ξανά τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.

Επειδή πολύς κόσμος στάθηκε στην αλλαγή του συστήματος από τη στιγμή που μπήκε ο Φορτούνης στο τερέν και απέδωσε ευθύνη γι’ αυτό στον –εύκολο στόχο- προπονητή, καλό είναι να επισημανθεί ότι οι «ερυθρόλευκοι» χθες δεν είχαν άσχημη εικόνα ακόμη και στο διάστημα του 4-4-2.

Καλύτερα πάτησαν από το ξεκίνημα, πίεσαν ψηλά, οδήγησαν σε πολλά λάθη τους γηπεδούχους, ενώ τους κράτησαν και μακριά από την περιοχή του Λεάλι. Ο Ατρόμητος χθες δεν είχε ούτε μία τελική προσπάθεια στο πρώτο ημίχρονο, ενώ συνολικά δημιούργησε τρεις, εκ των οποίων η μία είναι το γκολ-οφσάιντ.

Μπορεί οι πρωταθλητές να μην έκαναν τις μεγάλες φάσεις μπροστά στην αντίπαλη περιοχή, αλλά ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι κι έδιναν την εικόνα ότι αργά ή γρήγορα θα το βάλουν το γκολ και θα φτάσουν στο στόχο.

Μεγαλύτερη σημασία κι απ’ όλα τα παραπάνω, έχει το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός διέθετε και τα ψυχικά αποθέματα και την απαραίτητη βενζίνη, παρότι αρκετοί βασικοί είναι στα... κόκκινα τελευταία (γι’ αυτό έμεινε ο Φορτούνης των 30 φετινών συμμετοχών στον πάγκο), να βγει μπροστά μετά το άδικο 1-0 και να πετύχει όχι ένα, αλλά δύο γκολ. Απέναντι, μάλιστα, σε μια ομάδα με πολύ έμπειρους παίκτες που έπαιζε στο γήπεδό της, αλλά από ένα σημείο και μετά δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει το ρυθμό του παιχνιδιού.

Σε τακτικό επίπεδο, ο Μπέντο (για να τα λέμε όλα) πήρε την ταυτότητα του συμπατριώτη του Σα Πίντο. Και το αρχικό στήσιμο και οι αλλαγές στην εξέλιξη του παιχνιδιού, με το σκορ στο 1-0 που κόβει... πόδια από το άγχος και η συνολική διαχείριση έδειξαν ότι ο Πορτογάλος του Ολυμπιακού έχει κρύο αίμα. Δεν επηρεάζεται από τα γύρω-γύρω. Μένει συγκεντρωμένος, κάνει τις όποιες επιλογές του και προχωρά.

Ακόμη και μετά την ανοησία του Ντα Κόστα να δώσει δικαίωμα για τη δεύτερη κίτρινη στον Αρετόπουλο, ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε, έχοντας δύο ακόμη πιτσιρικάδες, τον Ρέτσο και τον Νικολάου στην ενδεκάδα.

Το θέμα είναι μετά την τιμωρία του Μαροκινού στόπερ, τι θα γίνει στην Τούμπα, με τον Ρέτσο πλάι στον Μποτία να μοιάζει ως η πιο πιθανή επιλογή. Το ματς με τον ΠΑΟΚ, πάντως, δεν είναι χωρίς «αύριο» για τους «ερυθρόλευκους». Για τους γηπεδούχους είναι ένα από τα σημαντικότερα της σεζόν. Όχι για τον Ολυμπιακό του +11...

Υ.Γ.: Τα μεγαλύτερα διαιτητικά λάθη γίνονται πλέον κυρίως από τους σημαιάκηδες. Πέντε μέτρα οφσάιντ ο Αραούχο στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, βαλσαμωμένος ο βοηθός. Ένα μέτρο οφσάιντ χθες ο Κιβρακίδης, τα ίδια. Τα είπαμε και παραπάνω για τις συμπτώσεις που έχουν μαζευτεί τελευταία... Αλλά ξέχασα. Ο Ολυμπιακός δεν δικαιούται να μιλά για τη διαιτησία, όπως όλοι αυτοί που έκαναν την τρίχα τριχιά όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούν να μας πείσουν. Το... 50-50, πάντως, που κάποιοι επικαλούνται έχει εξελιχθεί στο πιο σύντομο ανέκδοτο.

Υ.Γ.2: Στην κλήρωση των ημιτελικών «βλέπω» Παναθηναϊκό και μάχη "δικεφάλων".

Υ.Γ.3: Γκολ από τα αποδυτήρια με τον Πανιώνιο στο πρώτο ημίχρονο. Γκολ από τα αποδυτήρια και χθες με το ξεκίνημα του δεύτερου. Το ότι ήταν οφσάιντ και δεν έπρεπε να μετρήσει δεν σημαίνει ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού πρέπει να μπαίνουν κοιμισμένοι στο γήπεδο...

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ