OPINIONS

Η Θράκη ψάχνει ένα τρόπαιο

Η Θράκη ψάχνει ένα τρόπαιο
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Λεμονίδης κάνει αναδρομή στην αθλητική ιστορία της Θράκης, με αφορμή τη συμμετοχή της Ξάνθης στον τελικό Κυπέλλου και διαπιστώνει ότι ο Ολυμπιακός δεν της επέτρεψε να πάρει ως τώρα κάποιο τίτλο σε όλα τα σπορ.

Πλησιάζει η ώρα του τελικού και στην μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου διαπιστώσαμε ότι στο ΟΑΚΑ θα βρεθούν αντιμέτωποι ο υποψιασμένος Ολυμπιακός και η πεινασμένη Ξάνθη, σύμφωνα με αυτά που δήλωσαν παίκτες και προπονητές, στη μεγάλη βραδιά του θρακιώτικου αθλητισμού.

Στη Θράκη έχουν καταλάβει ότι θα παίξουν το βράδυ του Σαββάτου ένα ιστορικό ματς απ όπου μπορούν να βγουν νικητές και να πάρουν τον πρώτο τίτλο της περιοχής. Κάτι που δεν κατάφερε η θρυλική Ορεστιάδα και ο ιστορικός Εθνικός Αλεξανδρούπολης στο βόλει, η Ξάνθη και ο Πανθρακικός στο ποδόσφαιρο, ο ΓΑΣ Κομοτηνή στο μπάσκετ, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών. Οι μοναδικές εξάλλου θρακιώτικες ομάδες που έφτασαν μέχρι τον τελικό είναι η Ορεστιάδα του Νίκου Σαμαρά σε τελικούς πλέι οφ Α1 ανδρών βόλει, κυπέλλου και Κυπέλλου Συνομοσπονδίας, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης σε τελικό πλει οφ Α1 ανδρών βόλει, κυπέλλου, Λιγκ Καπ και έρχεται να προστεθεί το Σαββατόβραδο και η Ξάνθη. Κανένας όμως από τους εκπροσώπους της ακριτικής περιοχής δεν σήκωσε μια κούπα και το μόνο που καυχώνται σε αθλητικό επίπεδο στην ακριτική περιοχή είναι ατομικές διακρίσεις. Με τον Γκατσιούδη ,τη Δεβετζή, τη Μπισκιτζή(κωπηλασία) στον Έβρο, με τον Μπανιώτη στην Κομοτηνή, με τον Παυλακάκη στην Ξάνθη.

Η ομάδα του Χρήστου Πανόπουλου, δηλώνει έτοιμη για το μεγάλο ραντεβού και ποντάρει πολλά στον προπονητή της Λουτσέσκου που έχει κατατροπώσει φέτος τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναικό που τους ανάγκασε σε βαριές ήττες, αλλά ατύχησε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στο πρώτο ματς στη μετά Μίτσελ εποχή, τότε που οι παίκτες του ...έτρωγαν σίδερα για να αποδείξουν ότι δεν έφταιγαν αυτοί για τα άσχημα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα, αλλά ο Ισπανός. Και τα κατάφεραν, καθώς έκαναν το καλύτερο εφετινό παιχνίδι τους στην Ελλάδα.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου από την άλλη έχει στο βιογραφικό του τρία κύπελλα, δύο φορές στη Ρουμανία με την Ραπίντ Βουκουρεστίου το 2006 και το 2007 και μια στο Κατάρ με την Αλ Τζαίς το 2013. Μανούλα στα ματς που φέρνουν τρόπαια και μετρ της τακτικής.

Βέβαια ο Ολυμπιακός της τελευταίας δεκαετίας έχει μόνο επιτυχίες σε τελικούς κυπέλλου, όπου κέρδισε τον Άρη, την ΑΕΚ, τον Ατρόμητο και τον Αστέρα Τρίπολης. Οι Πειραιώτες σε έξι τελικούς έχουν πετύχει συνολικά 17 τέρματα, ενώ έχουνδεχθεί μόλις 6. Μάλιστα, στα 3 ματς εξ αυτών έχουν κρατήσει ανέπαφη την εστίας τους και δέχθηκαν 4 γκολ από τον ΑΕΚ

Δύσκολα τα πράγματα με λίγα λόγια και με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός έπεσε θύμα έκπληξης σε τελικό κυπέλλου μόνο μια φορά το 1976 όταν είχε λάμψει το άστρο του Βασίλη Χατζηπαναγή με τον Ηρακλή.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

Ο Κώστας Γκατσιούδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και το 1997 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο μπροστά στο ελληνικό κοινό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 1997 στην Αθήνα. Το 1999 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 1999 στη Σεβίλλη, κατέκτησε τη 2η θέση με βολή στα 89,18μ., ενώ ήταν 1ος στον τελικό του Γκραν Πρι στο Μόναχο με 89,84μ. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2001 , με βολή στα 89,95μ. κατέκτησε την 3η θέση και το τρίτο διαδοχικό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η Θράκη ψάχνει ένα τρόπαιο
INTIME SPORTS

Κώστας Γκατσιούδης

Η Πηγή Δεβετζή γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με επίδοση 15,25 μ. Την ίδια χρονιά κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Βουδαπέστη το Μάρτιο με 14,73 μ. Το Σεπτέμβριο του 2005 κατέκτησε την πρώτη θέση στον τελικό των Γκραν Πρι που διεξήχθη στο Μονακό στις 9 - 10 Σεπτεμβρίου με επίδοση 14,89 μ.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με επίδοση 15.05. Στις 31 Αυγούστου 2007 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωταθλήματος Στίβου στην Οζάκα της Ιαπωνίας με επίδοση 15,04, Πέτυχε παγκόσμια επίδοσημε 15,22 μέτρα στο τριπλούν στη διάρκεια του μίτινγκ "Θεσσαλονίκη 2008". Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο με επίδοση 15,23 μ.

Η Θράκη ψάχνει ένα τρόπαιο
MOTIONTEAM

Πηγή Δεβετζή

O Άγγελος Παυλακάκης γεννήθηκε στην Ξάνθη , είναι ακόμη κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με 10.11 από τις 2 Αυγούστου 1997 και είναι νυμφευμένος με την κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ στα 200 μέτρα Κατερίνα Κόφα(22.76). Είναι πρωταθλητές Ευρώπης στον κλειστό στίβο το 1996 και το 1997 αντίστοιχα.

Η Θράκη ψάχνει ένα τρόπαιο

Κόφφα-Παυλακάκης

Ο Κώστας Μπανιώτης γεννήθηκε στην Κομοτηνή και με επίδοση 2.34 στο ύψος πήρε την τέταρτη θέση στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 2001 με επίδοση 2.32 και το ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2009 στην Πεσκάρα.

Η Θράκη ψάχνει ένα τρόπαιο
INTIME SPORTS

Κώστας Μπανιώτης

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΠΙΑ

Η Χρύσα Μπισκιτζή γεννήθηκε στο Θεραπειό του Έβρου και κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου μαζί με την Αλεξάνδρα Τσιάβου την 6η θέση και την ίδια χρονιά(2008) την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μόναχο και την πρώτη στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα στον Μαραθώνα. Στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα πήρε την πρώτη θέση και το 2007(Πόζναν).

Η Θράκη ψάχνει ένα τρόπαιο
INTIME SPORTS

ΔΗΜΙΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Και το στατιστικό στοιχείο της θρακιώτικης ιστορίας έχει μέσα, σχεδόν πάντα τον Ολυμπιακό, αφού ο Εθνικός και η Ορεστιάδα έχασαν πρωταθλήματα , κύπελλα, Λιγκ Καπ από τον Ολυμπιακό, ο Πανθρακικός αποκλείσθηκε πρόπερσι από την ίδια ομάδα στους ημιτελικούς κυπέλλου στο ποδόσφαιρο και την Ξάνθη βρίσκει κι αυτή μπροστά της το κλαμπ του Πειραιά στον τελικό του Σαββάτου.

H Oρεστιάδα είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στη Θράκη με συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας το 1995, όταν απέκλεισε τη Μίλαν του Μπερλουσκόνι με 3-2 και έχασε στον τελικό 3-0 από τη γηπεδούχο Πάρμα. Είχε ακόμη δυο τέταρτες θέσεις στην ίδια διοργάνωση(1996- Παρίσι, 2000-Φλωρεντία) και μια στο Κύπελλο Κυπελλούχων(1994-Γενεύη).

Η μεγάλη ευκαιρία της χάθηκε το 1998 όταν έφτασε στον τελικό των πλει οφς με πλεονέκτημα έδρας και έχασε με 3-2 νίκες, το τελευταίο ματς στην έδρα της με 3-1 από τον Ολυμπιακό του Τζιαν Πάολο Μοντάλι. Στον τελικό έφτασε και την προηγούμενη χρονιά, όταν έχασε με 2-1 νίκες από τον Άρη των Γκάνεφ, Κονσταντίνοφ, ενώ το 1992 έχασε πάλι στον τελικό των πλει οφς από τον Ολυμπιακό με 3-0 ήττες. Έφτασε και στον τελικό του Κυπέλλου το 1992, όταν και έχασε 3-0 από τον Ολυμπιακό του Κόντρα στο Παλε Ντε Σπορτ της Θεσσαλονίκης.

Έχει στη συλλογή της 6 πρωταθλήματα εφήβων (1988, 1991, 1992, 1993, 1995, 1996) και 5 παίδων(1989, 1991, 1992, 1993, 2000), ενώ ανέδειξε αθλητές που επάνδρωσαν τις εθνικές ομάδες, όπως οι Σαμαράς, Τσακιρόπουλος, Παπάζογλου, Μποζίδης, Μπάεφ, Γραμματικόπουλος, Κεμανετζής, αλλά και τον τωρινό σούπερ σταρ του παγκοσμίου βόλει, τον Δημήτρη Τζούριτς.

Η Θράκη ψάχνει ένα τρόπαιο

Νίκος Σαμαράς

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης έφτασε πέρυσι στον τελικό των πλει οφς της Α1 ανδρών βόλει, όπου έχασε με 3-0 ήττες από τον Ολυμπιακό, φέτος ηττήθηκε πάλι από τον Ολυμπιακό στον τελικό του Λιγκ Καπ με 3-0 στη Γλυφάδα. Έφτασε και το 1981 στον τελικό του Κυπέλλου όπου έχασε στην Κυψέλη 3-1 από τον Ολυμπιακό.

Κατέκτησε 5 πρωταθλήματα εφήβων (1976, 1987, 2011, 2012, 2013), 2 παίδων (2008, 2011) και 3 παμπαίδων (2007, 2008, 2009). Ανέδειξε αθλητές όπως οι Γκιούρδας, Γιαννακόπουλος, Κασαμπαλής, Κουμεντάκης, Μαρίνος, Μητράκας, Σιδηρόπουλος,Τεκτονίδης, Τερζάκης, Δημητριάδης, Ανδρεάδης, Κίτσιος, Χρηστοηλίας.

Η Θράκη ψάχνει ένα τρόπαιο

Εθνικός Αλεξανδρούπολης

ΤΟ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Στο μπάσκετ η κορυφαία ομάδα της Θράκης είναι ο ΓΑΣ"Κομοτηνή", που έφτασε 2 φορές στα πρόθυρα της Α1 ανδρών τη δεκαετία του 90 με αθλητές όπως οι Γεωργιάδης, Βακιρτζής, Γκόλαντας, Ματζίρης, Κουτσοκέρας(νυν προπονητής του Ολυμπιακού), Κοκοβίνος, Αθανασίου, Λεμονίδης, Λεχούδης, Οικονομίδης, Πουγκακιώτης, Μαρκολέφας, Νικηφορίδης και προπονητή τον Κούλη Ταξιλδάρη.

Η γυναικεία ομάδα μάλιστα έπαιξε μια χρονιά και στην Ευρώπη, στο "Λιλιάνα Ρονκέτι", αλλά και στον τελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο τον σπουδαίο ΑΟΣπόρτινγκ.

Η Θράκη ψάχνει ένα τρόπαιο

ΓΑΣ "Κομοτηνή"

Απότι καταλάβατε υπάρχει καταμερισμός στους τρεις νομούς της Θράκης, με τον Έβρο να καλλιεργεί το βόλεϊ, τη Ροδόπη το μπάσκετ και την Ξάνθη το ποδόσφαιρο με μερικές διεισδύσεις σε ... ξένα χωράφια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ