OPINIONS

ΑΕΚάρα για 60 λεπτά: μπορεί περισσότερο;

SUPERLEAGUE / ΟΦΗ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΦΗ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Καραλής γράφει για την ΑΕΚ που στο Ηράκλειο έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο εναντίον του ΟΦΗ και αναρωτιέται αν μπορεί να κρατήσει τον ίδιο ρυθμό μέχρι τέλος σε ένα παιχνίδι.

Αυτή μάλιστα. Ήταν ΑΕΚάρα! Επιστρέφοντας στην καλή εικόνα του 4-0 με τον Πανιώνιο, αλλά βελτιώνοντας σημαντικά κάποια από τα στοιχεία της επιθετικής της ανάπτυξης, η Ένωση -θα μπορούσε να πει κανείς ότι- έκανε το καλύτερό της φετινό ματς πρωταθλήματος κόντρα στον ΟΦΗ. Όμως...

Στην ανάλυση του τρόπου παιχνιδιού της στο Ηράκλειο, θα έλεγα πως οι πολύ κοντινές σχέσεις Σιμόες, Γαλανόπουλου, Μάνταλου, Μπακασέτα και Κλωναρίδη, ταυτόχρονα με το ότι όλοι τους ήταν διαρκώς κοντά στον Πόνσε, έδωσε την δυνατότητα στην ΑΕΚ να σφίγγει τη θηλιά στον λαιμό του ΟΦΗ.

Την ίδια ώρα, τα δύο μπακ που επέλεξε στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Ουζουνίδης, λόγω της φύσης και του τρόπου που αγωνίζονται, του έδωσαν την ικανότητα της ανάπτυξης από τα δύο άκρα, παρότι οι Μάνταλος-Μπακασέτας έπαιζαν πολύ κλειστά προς τον κεντρικό άξονα και μακριά από τις πλάγιες γραμμές.

Κι εδώ έρχεται η συνέχεια του "όμως" που άφησα στη μέση νωρίτερα. Δεν αντιλέγω. Ο Μπακάκης είναι εξαιρετικό δεξί μπακ. Όμως τα στοιχεία του Γκάλο, κυρίως στο επιθετικό κομμάτι και σε ματς που απαιτούν πίεση στον αντίπαλο στο 1/3 του γηπέδου, δηλαδή στα περισσότερα ματς πρωταθλήματος, είναι σαφώς διαφορετικά και (τολμώ να πω) πιο χρήσιμα.

Σε ακόμη ευκρινέστερη απόσταση βρίσκονται τα στοιχεία παιχνιδιού των Λόπες και Χούλτ. Γι αυτό πιστεύω ότι -πέραν του ανθρώπινου παράγοντα και του ότι πάνω από όλα είναι η υγεία- η απώλεια του Λόπες είναι σημαντικότατη για το αγωνιστικό πλάνο- Ουζουνίδη, όπως αυτό παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο...

Εντυπωσίασε ο τρόπος που η ΑΕΚ μπήκε στο ματς. Με μεγάλες ευκαιρίες του Πόνσε στο 3' και στο 11', σουτ του Μπακασέτα στο 14', ένα πέναλτι που δεν δόθηκε στον Σιμόες στο 15' (τον πάει αγκαλιά 3 μέτρα ο αντίπαλός του, σε κόρνερ της ΑΕΚ) και γκολ-αποθέωση του ομαδικού παιχνιδιού: Κόβει ο Γαλανόπουλος, Γκάλο, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Γκάλο, Σιμόες, Λόπες, Μάνταλος, Σιμόες, Μπακασέτας, Πόνσε, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας σουτ... 0-1!!!Αν κουραστήκατε να διαβάζετε, σκεφτείτε τι έπαθαν οι παίκτες του ΟΦΗ που έπρεπε να... κυνηγούν τις 14 πάσες των κιτρινόμαυρων, μέσα σε... 40'' (19'.07''-19'.47'')!

Η υπογραφή για ένα άνετο και σίγουρο διπλό, μπήκε από την ταχύτητα του Κλωναρίδη, το κλέψιμο του οποίου στο 30', έφερε το φάουλ -που 2 λεπτά μετά έκανε γκολ ο Γκάλο- και την αποβολή του Κομεσίδη. Με 10 ο ΟΦΗ και 0-2 σκορ, η ΑΕΚ πήρε την ευκολότερη -ίσως- νίκη της στο "Γεντί Κουλέ". Κάτι που δείχνουν κι οι αριθμοί του ημιχρόνου: 67% κατοχή, 5-0 κόρνερ, 8 τελικές με 4 στην εστία. Κι ο ΟΦΗ... 1 τελική κι αυτή άστοχη (από το 3')...Κάπου εκεί, όμως, η ΑΕΚάρα μας... τελείωσε!!!

Δεν θέλω να ενστερνιστώ -κυρίως γιατί είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους συμπεράσματα- την άποψη που μιλάει για κακή φυσική κατάσταση που βγαίνει μετά το 60'. Όμως -κι αυτό είναι από τα βασικά ζητούμενα από την ομάδα του Ουζουνίδη- θα πρέπει να αποδείξει εντός γηπέδου η ΑΕΚ πως... αντέχει ως το 90'. Και με τα ευρωπαϊκά ματς να παρεμβάλλονται, μάλιστα στο υψηλότατο επίπεδο δυσκολίας (ελέω Champions League), τις αποδείξεις αυτές πρέπει να τις δείξει ΑΜΕΣΑ.

Υ.Γ. Είναι δεδομένο ότι από το ρόστερ της ΑΕΚ λείπει (τουλάχιστον) ένας κεντρικός χαφ. Ένα 8άρι, όπως συνηθίζουμε να λέμε, με καλή πάσα και ανασταλτικές δυνατότητες. Όμως, για τη διαχείριση του υπάρχοντος υλικού, συνυπολογίζοντας τις απανωτές απουσίες τραυματιών (Μπογιέ, Αλμπάνης, Άλεφ, Τσόσιτς νωρίτερα και Λόπεζ τώρα) μια χαρά το πάει το πράγμα ο Μαρίνος. Ίδωμεν...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ