OPINIONS

Ο Ολυμπιακός θέλει... Πρίγιοβιτς και Μολέδο

Ο Ολυμπιακός θέλει... Πρίγιοβιτς και Μολέδο

Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει τι είδους μεταγραφές χρειάζεται ο Ολυμπιακός, όχι για να προχωρήσει στο Europa League, αλλά για να κατακτήσει το ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που για 8η χρονιά στην 10ετία της ηγεσίας του Βαγγέλη Μαρινάκη θα παίζει Ευρώπη και τον Φεβρουάριο.Συγχρόνως στο ελληνικό πρωτάθλημα παραμένει αήττητος και ισόβαθμος στην κορυφή με τον ΠΑΟΚ, σε μια κούρσα τίτλου αποκλειστικά για δυο και σε μια σεζόν που το ίδιο του DNA του συλλόγου υπαγορεύει/απαγορεύει να μείνει τρίτη σερί χρονιά άτιτλος.

Ανεξάρτητα από τα πιστεύω και τα θέλω του κάθε οπαδού των ερυθρόλευκων, η αλήθεια είναι πως πρώτη προτεραιότητα για τον φετινό Ολυμπιακό είναι η επιστροφή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, που δεν χρειάζεται να τους αναλύσω τώρα αφού οι περισσότεροι είναι ευνόητοι/αυτονόητοι.

Κι ανεξαρτήτως από το πόσο πολύ αυτό μπορεί να στρεσάρει ή και να χαλάει τον καλό προπονητή/κτίστη Πέδρο Μαρτίνς, η ηγεσία/διοίκηση της ομάδας είναι υποχρεωμένη να κυνηγήσει με κάθε κόστος τον συγκεκριμένο στόχο. Ακόμη κι αν κρίνει πως για να το πετύχει θα χρειαστεί κάποια ή κάποιες θυσίες.

Τώρα, λοιπόν, που ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος στη Super League 1 και η φάση των ομίλων στο Champions League, μπορεί να γίνει μια αποτίμηση/κριτική πάνω σε δεδομένα και μακριά από τις όποιες υπερβολές. Άλλωστε όπως είχε πει στον "Βρώμικο Χάρι" και ο Κλιντ Ίστγουντ : "Οι απόψεις είναι σαν τις κ... Όλοι έχουν από μία". Το ζητούμενο είναι οι σωστές αποφάσεις και εκεί ξεχωρίζουν οι ηγέτες που κερδίζουν τον πόλεμο και δεν περιορίζονται σε μάχες.

ΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΤΩΝ 15 ΠΑΙΚΤΩΝ

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του πορεία στις 23 Ιουλίου από την Τσεχία και μέχρι σήμερα, μέσα Δεκεμβρίου, κατάφερε να περάσει τρεις προκριματικούς γύρους, να μπει στους χρυσοφόρους ομίλους με αντιπάλους όπως η Μπάγερν και η Τότεναμ, να προκριθεί στο Europa League και στην Ελλάδα να παραμένει πρώτος κι αήττητος. Και όλα αυτά χωρίς τον κορυφαίο δημιουργικά ποδοσφαιριστή του, Κώστα Φορτούνη και χωρίς τον έμπειρο και σούπερgame changerΛάζαρο Χριστοδουλόπουλο!

Πως τα κατάφερε; Ο Πέδρο Μαρτίνς από πέρσι έκτισε μια καλή ομάδα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης βοήθησε το καλοκαίρι στο να διατηρηθεί η απαραίτητη ομοιογένειά της, είτε μην πουλώντας κανένα βασικό, είτε ανανεώνοντας τον σταρ Φορτούνη, είτε αγοράζοντας Σα, Ποντένσε και φέρνοντας τους έμπειρους παίκτες που ήθελε ο Πορτογάλος (χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις Ελ Αραμπί αντί Μπεργκ και του Σεμέδο) συν τον Βαλμπουενά. Με τον Μαρτίνς να εμπιστεύεται, ακόμη και σε βαθμό εμμονής, ένα γκρουπ 15 παικτών κι αυτοί όντως του έδωσαν σχεδόν τα πάντα, ειδικά στην Ευρώπη, ορισμένοι μάλιστα και κάτι παραπάνω!

Τα αποτελέσματα; Ο Ολυμπιακός στις λεπτομέρειες έχασε από την Μπάγερν στο Καραϊσκάκης κι από την Τότεναμ στο Λονδίνο, δεν διασύρθηκε στο Μόναχο, αλλά αυτή η επιμονή του Πορτογάλου κόουτς ή αν προτιμάτε η προβληματική διαχείριση/αξιολόγηση όλου του ρόστερ μαζί με την κόπωση και την έλλειψη εναλλακτικού πλάνου τον καθήλωσαν εκτός έδρας και σε ματς όπως με την Ξάνθη, τον Παναθηναϊκό και τον Πανιώνιο.

Ενδεικτικό παράδειγμα η περίπτωση Βαλμπουενά, που ήρθε για να δίνει λύσεις, μετατράπηκε σε ηγέτη της ομάδας μετά τον καλοκαιρινό τραυματισμό του Φορτούνη και η υπερχρήση του (από την στιγμή που ο κόουτς δεν εμπιστευόταν τον Μπενζιά) ακόμη και όταν δεν ήταν 100% έτοιμος, σε καταστάσεις υψηλής έντασης, κατά κάποιο τρόπο τον "έκαψαν".

Ο Μαρτίνς εισέπραξε από τους 15 βασικούς του παίκτες αυτά που ήθελε και περίμενε ενώ παράλληλα και το κλίμα στην ομάδα παραμένει εξαιρετικό. Μόνο που το πρωτάθλημα είναι ένας μαραθώνιος, που φέτος θα έχει και playoffs, ενώ υπάρχει και η συνέχεια στην Ευρώπη.

ΟΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ

Για παράδειγμα: Τι θα συμβεί αν πάθει κάτι ο "εγκέφαλος" Γκιλιέρμε ή ο "φύλακας άγγελος" Σα; Πόσο θα αντέξει να παίζει συνέχεια και στα... κόκκινα ο "βιονικός" Τσιμίκας ή ο Ομάρ; Πόσο μάλλον όταν οι δυο μπακ είναι τόσο σημαντικοί στο στιλ παιχνιδιού του Μαρτίνς και δέχονται τέτοια επιβάρυνση στη διάρκεια των αγώνων; Θυμηθείτε μόνο τον καταστροφικό για τους ερυθρόλευκους περασμένο Φεβρουάριο, επειδή απουσίασε ο αναντικατάστατος Νορβηγός.

Σε αντίθεση με την περσινή σεζόν που ο Μαρτίνς έβαλε σταδιακά στην 11άδα και εξέλιξε παίκτες όπως ο Σα, ο Τσιμίκας, ο Γκιλιέρμε ακόμη και ο Μασούρας που αποκτήθηκε τον Γενάρη, την τρέχουσα περίοδο -τουλάχιστον μέχρι στιγμής-δεν είδαμε να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Περιορίστηκε απλά σε κάποιες "εκλάμψεις" με τους Ραντζέλοβιτς, Λοβέρα, Μπα. Αντιθέτως και την περασμένη και την τρέχουσα σεζόν "τιμώρησε" παίκτες που δεν άρπαξαν τις ευκαιρίες που τους έδωσε ή έκαναν κραχτά λάθη κόντρα στις οδηγίες ή τα "θέλω" του (η περίπτωση Κούτρη είναι η πλέον χαρακτηριστική).

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Δεν ξέρω αν για αυτό ευθύνεται πως το άγχος/απαιτήσεις φέτος είναι μεγαλύτερες κι από τον ίδιο ή έγιναν λάθη στον καλοκαιρινό μεταγραφικό προγραμματισμό. Ούτε ποιος ευθύνεται περισσότερο για το τελευταίο.

Το ζητούμενο σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, "καταδικασμένου" την τρέχουσα σεζόν να πάρει το πρωτάθλημα και να προχωρήσει στην Ευρώπη, ήταν/είναι η ποιοτική ενίσχυση και στο βάθος του ρόστερ του.

Το καλοκαίρι στο σχεδιασμό της ομάδας επιλέχθηκε πίσω από τους βασικούς του να αποκτηθούν στις μεταγραφές παίκτες που κανένας δεν ήταν στο 100% για ενδεκάδα. Είτε ηλικιακά ή από πλευράς εμπειριών (Μπα, Ραντζέλοβιτς, Λοβέρα, Ντουρμισάι, Μπρούνο), είτε λόγω μεγάλης αποχής (Σουντανί), είτε γιατί στις προηγούμενες ομάδες τους ήταν δεύτερες λύσεις (Μπενζιά, Άλεν), είτε γιατί συμπεριλήφθηκαν σε άλλαdeal(ο Γκασπάρ που τον γνώριζε καλά και ο Μαρτίνς, σε αυτό της αγοράς του Ποντένσε).

Αποτέλεσμα; Να μην πάρουν πολύ χρόνο συμμετοχής στο πρώτο μισό της σεζόν Επίσης, δεν έγινε σωστή εκτίμηση αφού ο Ολυμπιακός έβγαλε ένα άκρως ζόρικο πρόγραμμα με τρεις αμυντικούς - κεντρικούς χαφ: Γκιλιέρμε, Καμαρά, Μπουχαλάκη.

ΠΡΟΕΧΕΙ ΤΟ ΤΡΙΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ

Το καλό για τον Ολυμπιακό είναι πως έρχεται το χειμερινό μεταγραφικό παζάρι και μπορεί να τα διορθώσει/μακιγιάρει όλα αυτά. Καλό θα είναι βέβαια για την δική του ηρεμία, ως οργανισμός, να κάνει και το τρία στα τρία μέχρι τις γιορτές κόντρα σε Αστέρα (στην Τρίπολη που πάντα δυσκολεύεται), ΑΕΛ (στο άδειο Καραϊσκάκης και με τους Ουάρντα, Κάτσε να έχουν το... έξτρα κίνητρο λόγω ΠΑΟΚ/δανεικοί γαρ) και Βόλο στο Πανθεσσαλικό (σε ματς που λογικά θα... φανατίσει ο Αχιλλέας Μπέος).

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ

Πάμε και στο δια ταύτα: Ο Γενάρης δεν προσφέρεται γενικά για πολλές μεταγραφές αλλά αυτός ο Ολυμπιακός κάνει μπαμ πως έχει ανάγκη από συγκεκριμένες μεταγραφές ποιότητας. Αν κι εφόσον θέλει όντως να διεκδικήσει και να πάρει το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ και να παραμείνει φιλόδοξος στην Ευρώπη, θα πρέπει να μην "κάψει" το βασικό γκρουπ των παικτών που τράβηξαν όλο το... κουπί μέχρι τώρα.

Ποιος είναι ο πιοsafeτρόπος για να συμβεί αυτό; Με δυο ή τρεις προσθήκες παικτών/μεταγραφών που θα μπορούν να διεκδικήσουν άμεσα θέση στην ενδεκάδα και δεν θα χρειαστούν χρόνο προσαρμογής αφού εκτός από την απαιτούμενη κλάση τους θα γνωρίζουν το ελληνικό πρωτάθλημα και τις ιδιαιτερότητές του. Τα παραδείγματα είναι... εύκολα όπως και τα περσινά χειμερινά αντί-παραδείγματα των Ζιλ Ντίας, Σολδάνο.

1ον) Έναν... Πρίγιοβιτς, δηλαδή έναν κλασικό φουνταριστό "κίλερ" που θα έχει ψωμοτύρι το εύκολο γκολ, κάτι που τώρα μόνο ο 32χρονος Ελ Αραμπί διαθέτει. Παρεμπιπτόντως ο ατζέντης του Σέρβου τον προτείνει δεξιά κι αριστερά, θα αποχωρήσει είτε ως δανεικός (με ενοίκιο), είτε λύνοντας το πλουσιοπάροχο συμβόλαιό του από την Αλ Ιτιχάντ. Απαγορευτική ρήτρα για Ελλάδα από ΠΑΟΚ δεν υπάρχει (έφυγε με το buy out), αλλά στην Σαουδική Αραβία αμείβεται με 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

2ον)Έναν... Μολέδο για το κέντρο της άμυνας. Με τον Μεριά να έχει αποκτήσει πλέον ψυχολογικό πρόβλημα και γενικότερα να δυσκολεύεται ως αριστερός στόπερ (δεξιοπόδαρος γαρ), τον Αβραάμ να βγάζει συχνά τραυματισμούς και τον Σισέ να αποτελεί ερωτηματικό αφού θα προέρχεται από σχεδόν 4μηνη αποχή, είναι λογικό να αναζητηθεί σέντερ μπακ επιπέδου βασικού.

Παρεμπιπτόντως ο 32χρονος Βραζιλιάνος που ολοκλήρωσε την σεζόν στην Ιντερνασιονάλ με 27 συμμετοχές και έχει συμβόλαιο ως τις 31-12-2022 είναι πλέον απαλλαγμένος για Ελλάδα από τα "βάρη" του Παναθηναϊκού. Έτσι λένε στην Βραζιλία, όπως και ότι ο Μολέντο μπορεί για 6 μήνες να επιστρέψει ως δανεικός σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

3ον) Ένα κεντρικό χαφ που θα μπορεί να αντεπεξέλθει δημιουργικά ως 8άρι περισσότερο και λιγότερο ως 6άρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ