OPINIONS

Δεν φταίει ο Τζιόλης, εμείς φταίμε

Δεν φταίει ο Τζιόλης, εμείς φταίμε

Ο Αλέξανδρος Τζιόλης βρέθηκε για πολλοστή φορά στο στόχαστρο, είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος όλων των δεινών και τα ακούει ακόμα και όταν παίζει καλά. Αλήθεια, πόσες καλύτερες λύσεις υπάρχουν;

Είναι ο υπεύθυνος όλων των δεινών στην Εθνική. Φταίει για τα πάντα, είναι αυτός που θα του ρίξουν πάνω του όλες τις ευθύνες και θα γίνει αντικείμενο δήθεν χιουμοριστικών και απαξιωτικών σχολίων. Χάνει η Εθνική, φταίει ο Τζιόλης. Δεν παίζει καλά η Εθνική, πάλι φταίει ο Τζιόλης. Νικάει η Εθνική, αλλά δεν ικανοποιεί με την απόδοσή της, ξαναφταίει ο Τζιόλης.

Είναι η εύκολη λύση για τα πάντα. Τρώει το ανάθεμα και όλοι μένουν ευχαριστημένοι. Βρήκαν τη λύση του προβλήματος. Αν δεν τον καλούσαν στην Εθνική, θα παίζαμε σαν την Βραζιλία και το Βέλγιο, η μπάλα θα κυκλοφορούσε με αστραπιαία ταχύτητα, η ομάδα θα ανοιγόταν σαν βεντάλια, στον άξονα δεν θα περνούσε μύγα. Αλλά δυστυχώς υπάρχει ο κακός Τζιόλης και χαλάει την ομάδα...

ΤΖΙΟΛΗΣ ΜΕ ΠΑΣΟΚ, ΤΖΙΟΛΗΣ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνοι, να μην κληθεί στην Εθνική. Να βγάλουμε τρελούς όλους τους ομοσπονδιακούς προπονητές που τον καλούσαν και να συμφωνήσουμε ότι έκαναν όλοι αυτοί λάθος και είναι σωστοί εκείνοι που δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό. Κουράστηκαν, δεν θέλουν άλλο Τζιόλη με ΠΑΣΟΚ, Τζιόλη με ΝΔ, Τζιόλη με συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Τζιόλη και με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Μήπως φταίει το ίδιο ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν έχει καλύτερούς του; Μήπως ό,τι επιχειρήθηκε μετά τους Καραγκούνη και Κατσουράνη, πολύ απλά δεν περπάτησε; Μήπως ο Τζιόλης είναι ένας ποδοσφαιριστής με σοβαρή καριέρα πίσω του και με συγκεκριμένα ποδοσφαιρικά στοιχεία, που τον κάνουν απαραίτητο στην Εθνική ομάδα, διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές επιλογές;

Στη θέση του τερματοφύλακα υπάρχει πλειάδα καλών επιλογών. Στην άμυνα διαχρονικά η Εθνική έχει καλούς ποδοσφαιριστές. Μεσοεπιθετικά έχει βγει μια καλή φουρνιά ποδοσφαιριστών που προσφέρει επιλογές στον ομοσπονδιακό προπονητή. Στην επίθεση υπάρχει ο Κώστας Μήτρογλου και η κουβέντα σταματάει εκεί. Παίζει γιατί είναι ο καλύτερος και δεν διαφωνεί κανένας, ακόμα κι αν ο ίδιος δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΟΥ;

Στον άξονα; Ποιοι είναι αυτοί την στιγμή οι ποδοσφαιριστές που μπορούν να κληθούν και να παίξουν βασικοί, ώστε να τους "τρώει" την θέση ο Τζιόλης; Όλοι φωνάζουν που μπαίνει και αγωνίζεται, χωρίς όμως να λένε ποιος θα έπρεπε να είναι στην θέση του ή ποιος είναι εμφανώς καλύτερός του.

Αλήθεια, ποια ήταν η καλύτερη εμφάνιση της Εθνικής στα προκριματικά του Μουντιάλ; Κατά γενική ομολογία η λευκή ισοπαλία στη Ζένιτσα με την Βοσνία. Βασικός ο Τζιόλης, ο οποίος πραγματοποίησε καταπληκτικό ματς. Με την Ουγγαρία για το Nations League έμεινε στον πάγκο, έπαιξε βασικός ο Κουρμπέλης δίπλα στο "μηχανάκι" που ακούει στο όνομα Κάρλος Ζέκα, η παρουσία του δεν ήταν καλή, αντικαταστάθηκε (είχε ενοχλήσεις κιόλας), μπήκε ο Τζιόλης και η εικόνα της γαλανόλευκης ήταν αισθητά βελτιωμένη, διότι το κέντρο της δούλεψε καλύτερα.

Κανείς δεν λέει ότι είναι σύγχρονος χαφ ή ότι έχει ταχύτητα που είναι βασικό προσόν για παίκτες που παίζουν στον άξονα. Έχει όμως πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, είναι πολύ καλός με τη μπάλα στα πόδια, έχει καλή μεταβίβαση, είναι δυνατός στις προσωπικές μονομαχίες και αναμφίβολα πολύ έμπειρος. Στοιχεία όχι απαραίτητα ικανά για να καλείται πάντα στην Εθνική, όχι όμως για να χλευάζεται, λες και υπάρχουν προφανώς καλύτεροί του και πέφτουν θύματα συνωμοσίας που τους κόβει τη λαμπρή καριέρα με την Εθνική.

Ίσα-ίσα, κανείς δεν έχει αδικηθεί, όλοι έχουν πάρει τις ευκαιρίες τους.

ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Ο Παναγιώτης Ταχτσίδης έμεινε στα αζήτητα του Ολυμπιακού, δεν βρήκε ομάδα όλο το καλοκαίρι και κατέληξε στη Νότιγχαμ Φόρεστ που ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ποια είναι όμως τα αγωνιστικά του στοιχεία που τον κάνουν καλύτερο από τον Τζιόλη; Πολλάκις έχει βρεθεί και ο ίδιος στο στόχαστρο για τις εμφανίσεις του με την Εθνική, με το βασικό επιχείρημα ότι είναι αργός.

Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης βιώνει στον Ολυμπιακό όσα ακούει ο Τζιόλης στην Εθνική. Παίζει στους Πειραιώτες και τα ακούει είτε έχει θετική εικόνα στο χορτάρι είτε όχι. Είναι ο αποδέκτης όλων των παραπόνων. Στον Ολυμπιακό κρίνεται από πολλούς ότι δεν πρέπει να είναι βασικός, αλλά ξαφνικά είναι η ενδεδειγμένη λύση για την γαλανόλευκη;

Ο Ανδρέας Σάμαρης, ο οποίος έχει πάρει πολλές ευκαιρίες με το εθνόσημο, έχει μείνει στην Μπενφίκα, αλλά δεν παίζει πολύ. Παίρνει πολύ λίγο χρόνο συμμετοχής. Μάλιστα, το καλοκαίρι ήταν να αποχωρήσει από την ομάδα, αλλά δεν βρέθηκε λύση και έμεινε στους Λουζιτανούς. Επίσης έχει γίνει αποδέκτης πολλών επικριτικών σχολίων για τις εμφανίσεις του στην Εθνική ομάδα.

Ο Δημήτρης Κουρμπέλης είναι η επόμενη εναλλακτική και πράγματι ο κεντρικός μέσος του Παναθηναϊκού πήρε ευκαιρίες από τον Μίχαελ Σκίμπε, αγωνιζόμενος δίπλα στον Ζέκα. Πολύ απλά, με τους Ούγγρους δεν ήταν καλός, προφανώς επηρεάστηκε και από τον τραυματισμό του, γι' αυτό και τον αντικατέστησε ο Τζιόλης. Εν ολίγοις, ο μέσος της Αλ-Φαγιά δεν του έχει "φράξει" τον δρόμο στην ενδεκάδα.

Να υπενθυμιστεί ότι στον άξονα έπαιζε και ο Γιάννης Μανιάτης, για τον οποίον επίσης έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Δεν ήταν λίγοι, δε, αυτοί που κατέκριναν τον Σκίμπε που τον καλούσε σε μια περίοδο που δεν έπαιζε στον Ολυμπιακό. Θεωρούσαν ότι δεν έκανε για την Εθνική και ότι επειδή δεν είχε χρόνο συμμετοχής, δεν θα έπρεπε να καλείται. Όντως, τώρα δεν είναι στις επιλογές του προπονητή.

Ένας παίκτης ο οποίος πράγματι θα μπορούσε να κερδίσει σιγά σιγά μια θέση στην Εθνική ομάδα και να πάρει ευκαιρίες, είναι ο Κώστας Γαλανόπουλος. Ο 21χρονος χαφ της Ένωσης είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει καλά στοιχεία, τρεξίματα, παίζει σε υψηλό επίπεδο και αξίζει να δοκιμαστεί. Είναι όμως στα 21 του χρόνια, τώρα χτίζει το όνομά του, άρα η όποια κριτική γίνεται για τον Τζιόλη εδώ και πολύ καιρό, δεν τον αφορά, διότι τότε ήταν πολύ μικρός και καλά καλά δεν είχε παίξει ούτε στην Ένωση, ενώ ήταν διεθνής με τις μικρότερες εθνικές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΔΕΣ

Στο δια ταύτα, η όλη συζήτηση για τον Τζιόλη είναι άδικη. Όχι γιατί είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής ή γιατί δεν έχουμε δει καλύτερα χαφ από τον ίδιο. Προφανώς όμως, οι παίκτες που υπήρχαν στο παρελθόν στη θέση αυτή, δεν υπάρχουν πλέον. Οι μεγάλες ομάδες επιλέγουν πολλούς ξένους και οι Έλληνες δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ας βγάλουμε νέους Στολτίδηδες, νέους Καραγκούνηδες, νέους Μπασινάδες, νέους Ζαγοράκηδες και νέους Κατσουράνηδες και τότε ας γίνει σοβαρή κουβέντα για τους Τζιόληδες. Μέχρι να βρεθεί κάποιος που θα είναι τόσο καλός και θα πάρει τη φανέλα του βασικού σπίτι του, θα παίζει ο Τζιόλης. Φταίει, δεν φταίει...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ