OPINIONS

Τα "πλάνα" για το ελληνικό κλάσικο

Τα "πλάνα" για το ελληνικό κλάσικο

Ο Στέφανος Κούμπης γράφει για το "κλάσικο" της Super League. Όχι ντέρμπι, όπως το είχαμε μάθει, αλλά κλάσικο, όπως μας το είπανε και έτσι σας το λέμε...

Κλάσικο» μας το είπανε, «κλάσικο» σας το λέμε. Αυτά τα περί «ντέρμπι αιωνίων» και άλλα τέτοια πεζά του ελληνικού λεξιλογίου, πήγαν περίπατο. Ούτε καν… κλασικό.

«Κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες», έλεγαν στο χωριό μου. Έτσι και εδώ. Προέκυψε και στη χώρα μας η απόλυτη ανάγκη να ονομαστεί το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, «Κλάσικο». Όχι πως κατ’ αναλογία δεν έχει την ίδια σημασία με το Μπαρτσελόνα –Ρεάλ. Εξάλλου κάθε πρωτάθλημα έχει και το μεγάλο του ντέρμπι. Ως εκεί όμως. Επειδή ωστόσο όλη η Σούπερ Λιγκ κοστίζει όσο τα μισά λεφτά της μεταγραφής του Μπέιλ ή κάτι παραπάνω από το άθροισμα των συμβολαίων του Κριστιάνο και του Μέσι, ας αφήσουμε τα… ξενικά εκεί που ανήκουν.

Απλά στο ένα από τα κανονικά κλάσικο, στο ισπανικό (το άλλο είναι το Μπόκα – Ρίβερ) η προσέγγιση έχει (είχε) να κάνει με την κατάσταση των ομάδων, με τη φόρμα των σούπερ σταρς και τα πλάνα των προπονητών. Αυτά είναι τα σημαντικά.

Στο δικό μας το ρημάδι το «κλάσικο», τι είναι πιο σημαντικό;

Α- Το πλάνο του Αναστασίου;

Β- Το πλάνο του Μίτσελ;

Γ- Το πλάνο της Αστυνομίας;

Σε μια φανταστική δημοσκόπηση μεταξύ Ελλήνων «οπαδών» το «Γ», έλαβε 90%. Παρόμοια ποσοστά πιθανόν να προκύπτουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην Τουρκία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία…

Ωραία λοιπόν. Είμαστε Βαλκάνια και όχι παίξε γέλασε. Με «κλάσικο» όμως. Μην ξεχνιόμαστε.

Στο κάτω κάτω και κατά το κοινώς λεγόμενο «άμα θέλει η Αστυνομία, όλα γίνονται». Αν είναι καλό ή κακό αυτό, παίζεται…

Υπάρχει όμως κι άλλη λύση. Δοκιμασμένη. Με διαιτητή Βοσκάκη.

Με το που θα πάνε να τον χαιρετήσουν και θα του ευχηθούν «καλή επιτυχία» οι 22 παίκτες πριν την έναρξη του αγώνα, θα πάρουν κόκκινη. Κίτρινη για τη χειραψία και δεύτερη για την ευχή που θα εκληφθεί ως ειρωνεία. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο… Πουλίδο.

Θα τελειώσει το ματσάκι πριν αρχίσει και όλοι θα πάνε σπίτια τους ήρεμοι, με άπειρα επιχειρήματα για τις επόμενες μέρες, ότι αν γινόταν το ντέρμπι, θα….

Τέλος πάντων…

Και να θέλει κάποιος να αναφερθεί σοβαρά στον ποδοσφαιρικό αγώνα των «αιωνίων» δεν γίνεται. Διότι το στοιχείο που λείπει στην… περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι το… ποδόσφαιρο.

Το τρενάκι του τρόμου

Είναι σπουδαία η ιστορία του ντέρμπι. Ιστορία που δεν έχει καμία σχέση με την… αναδρομή για το ποιος ξεκίνησε πρώτος τα καφριλίκια, ποιος τα συνέχισε και ποιο θα είναι το επόμενο.

Για να σταματήσει αυτό το γελοίο «τρενάκι του τρόμου» κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή. Ποιος όμως…

Υπάρχει κανείς που είναι διατεθειμένος να φανεί σοβαρός σ’ αυτό το γαϊτανάκι; Διότι εν προκειμένω η σοβαρότητα θέλει… κουράγιο. Στην παρούσα φάση δεν δείχνει κάποιος να το έχει, ούτε στις διοικήσεις των ομάδων, ούτε στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου, ούτε στην πλευρά της πολιτικής δήθεν ηγεσίας του αθλητισμού.

Εξαιρούνται οι ποδοσφαιριστές και, συχνά, οι προπονητές.

Όσο για το ποδοσφαιρικό παιχνίδι για το οποίο γίνονται προσπάθειες να διεξαχθεί, παρά τις πέριξ αυτού επικίνδυνες αστειότητες, ισχύουν τα εξής απλά και διαχρονικά.

Το ντέρμπι των «αιωνίων» έχει τη δική του ιστορία και ψυχολογία. Είναι ματς φανέλας, με το βάρος που έχει η πράσινη από τη μία μεριά και η ερυθρόλευκη από την άλλη. Ένα ματς με ξεχωριστή φόρτιση που καλούνται να διαχειριστούν εκείνοι που θα μπουν να αγωνιστούν.

Καμιά σχέση με βαθμολογία

Είναι αυτή η φόρτιση που πετάει έξω από τη διαδικασία την όποια βαθμολογική διαφορά έχουν οι αντίπαλοι, την εποχή που διεξάγεται το ντέρμπι.

Είναι αυτή η ιδιάζουσα κατάσταση, που πολλές φορές βγάζει έξω από το κάδρο των προβλέψεων ακόμα και την παράμετρο «φόρμα» των ομάδων. Εν προκειμένω υπάρχει η καλή συγκυρία της καλής αγωνιστικής κατάστασης που βρίσκονται τόσο ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός, όσο και ο φιλοξενούμενος Ολυμπιακός.

Μπορεί η αντικειμενική αξιολόγηση να δίνει προβάδισμα ποιότητας στους «ερυθρόλευκους», αλλά είναι το τελευταίο που θα σκέφτονται οι 22 που θα μπουν στο παιχνίδι, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό το παιχνίδι, όπως και εκείνο στο «Γ. Καραϊσκάκης», δεν έχουν καμία σχέση με όλα τα άλλα της κάθε σεζόν.

Αυτή είναι η καλή, η μοναδική, η ιστορική πλευρά του ντέρμπι. Υπάρχει, παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται να απαλειφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ