OPINIONS

Ντέρμπι αποδείξεων

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η φιλοσοφία του Πέδρο Μαρτίνς και οι επιλογές του Αμπέλ Φερέιρα. Οι προσωπικότητες που κάνουν τη διαφορά, οι στημένες φάσεις και η υπενθύμιση πως τίποτα δεν είναι όπως πέρσι. Ο Τσάρλυ γράφει για το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, το ντέρμπι των αποδείξεων.

Οι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, μέσα σε ένα διάστημα δύο περίπου μηνών, θα κληθούν να τεθούν αντιμέτωποι πέντε φορές. Μακάρι να αποδειχτεί πως το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να αντέξει τόσες πολλές αναμετρήσεις, ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες, που έχουν μία τόσο τοξική αντιπαλότητα. Η λογική λέει πως μετά από αυτό το μεγάλο πακέτο παιχνιδιών, θα μπορούμε με ασφάλεια να πούμε το ποια είναι η καλύτερη ομάδα.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στην Τούμπα με ένα πλεονέκτημα δύο βαθμών και ο ΠΑΟΚ με το πλεονέκτημα της καθαρής εβδομάδας. Δεδομένα που περιμένω και να ορίσουν την φιλοσοφία του Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος τεχνικός στο αντίστοιχο περσινό ντέρμπι, πήρε ίσως την πιο λανθασμένη προπονητική του απόφαση, στο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της ομάδας του και την κατέβασε στην Τούμπα με ένα υπερβολικά σοφτ στον άξονα σχήμα, με τον Νάτχο, στο δίδυμο των χαφ, το οποίο καταποντίστηκε. Το περσινό πάθημα, οι δύο βαθμοί προβάδισμα και το γεγονός πως το παιχνίδι δίνεται ανάμεσα στους δύο αγώνες με την Άρσεναλ, με κάνουν να πιστεύω πως ο πρώτος στόχος του τεχνικού του Ολυμπιακού θα είναι να πάει το παιχνίδι σε λίγες φάσεις.

Περιμένω από τον Ολυμπιακό μία συντηρητική προσέγγιση, με στόχο να είναι κοντά οι γραμμές και να μην επιτρέψει στους ακραίους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ να απομονώσουν τους μπακ και τον επιθετικό να πέφτει απευθείας πάνω στα αντίπαλα στόπερ, όπως έγινε πέρυσι με τους Ζαμπά-Κούτρη και με τον Ακπόμ και το αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού.

ΤΟ ΧΑΝΤΙΚΑΠ

Το χάντικαπ του να έχεις δώσει αγώνα Πέμπτη βράδυ είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ενδεκάδα, που θα ακολουθήσει ο Πορτογάλος τεχνικός. Η απόσταση από το προηγούμενη παιχνίδι είναι μικρή και ο αγώνας που έχει να δώσει στην Τούμπα πολύ σημαντικός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ό,τι και να αποφασίσει ο προπονητής, είναι ρίσκο, το Πέμπτη-Κυριακή είναι μία ανυπόφορη διαδικασία και στην πραγματικότητα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά με την ίδια ενδεκάδα κατηγορούνται πως παρουσίασαν μία καμένη ομάδα, αν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές, πως έπαιξαν χωρίς τα όπλα τους.

ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Το πιο σημαντικό ερώτημα που περιμένουμε να απαντηθεί, είναι τι θα κάνει με τον Φορτούνη. Αν τον ξεκινήσει, το πιθανότερο είναι να δούμε σχηματισμό στην Τούμπα σε 4-2-3-1. Με δεδομένο πάντως πως ο παικταράς του Ολυμπιακού προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό δεν έχει ρυθμό και η λογική του αγώνα, είναι να σβήσει όσο το δυνατόν το παιχνίδι, φαντάζει πιο λογική επιλογή, να διατηρηθεί το επιτυχημένο 4-3-3 με την Άρσεναλ. Πιστεύω κιόλας πως θα είναι πολύ πιο επικίνδυνος για τον αντίπαλο, να περάσει ο μαέστρος από τον πάγκο για να δώσει την πινελιά που θα κάνει την διαφορά. Θα είναι και πιο εύκολο για τον ίδιο, να μπει σε ένα διάστημα που οι αντίπαλοι θα έχουν φθορά.

Ο λόγος που αναφέρω σαν επιτυχημένο το 4-3-3 στο παιχνίδι με την Άρσεναλ, παρότι ο Ολυμπιακός δεν πέτυχε τον στόχο του, είναι πως απέναντι σε έναν αντίπαλο που είναι σε θέση να παίξει σε πιο υψηλούς ρυθμούς απ' ό,τι ο ΠΑΟΚ, κατάφερε να βγάλει το παιχνίδι από το 10ο λεπτό μέχρι του 80ο χωρίς να δεχτεί φάσεις. Ο συγκεκριμένος αγώνας κρίθηκε στους ποδοσφαιριστές που είχε να περάσει ο Αρτέτα από τον πάγκο, σε σχέση με αυτούς του Μαρτίνς. Ο Φερέιρα δεν έχει κάποιον Νικόλα Πεπέ για να αλλάξει τον ρυθμό, ούτε δημιουργικό χαφ με την ποιότητα του Θεμπάγιος.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΕΡΥΣΙ

Για τον ΠΑΟΚ, λοιπόν, το παιχνίδι μοιάζει πιο επικίνδυνο. Έχω καταγράψει την άποψη μου, ό,τι έχω δει μέχρι σήμερα από την ομάδα του Φερέιρα, δεν είναι αρκετό για να του δώσει το πρωτάθλημα. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει και εύκολα κατανοητό, καθώς για να κατακτήσεις τον τίτλο, πρέπει να περάσεις από μία διαδικασία με πολλά ντέρμπι, ο φετινός ΠΑΟΚ στα ντέρμπι τρέχει ρεκόρ 1-4-2. Η αλήθεια είναι πως ο Φερέιρα για διάφορους λόγους, -άλλους από δική του ευθύνη, άλλους λόγω τραυματισμών- δεν έχει πετύχει, να έχει τα πλεονεκτήματα της περσινής ομάδας του Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ που πήρε το περσινό νταμπλ και στο αντίστοιχο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό διέλυσε κάθε αμφιβολία για το ποια είναι η καλύτερη ομάδα, έπαιρνε μεγαλύτερη ασφάλεια από την τελευταία γραμμή άμυνας, είχε πιο εύκολο το γκολ, περισσότερες προσωπικότητες στο γήπεδο που ήταν σε θέση να κάνουν την διαφορά και έπαιρνε έναν συνδυασμό ενέργειας, ταχύτητας και δύναμης από τους Άκπομ, Ζαμπά που αποδείχτηκε αδύνατον να αντιμετωπιστεί.

Όλα αυτά οδήγησαν σε μία καθαρή επικράτηση. Σήμερα κάποια κομμάτια ο Ολυμπιακός τα έχει ισορροπήσει με δική του βελτίωση, κάποια άλλα δεν υπάρχουν με αποκλειστική ευθύνη του ΠΑΟΚ. Ο Ζαμπά δεν μπήκε ποτέ καλά μέσα στην σεζόν και εδώ και καιρό είναι τραυματίας, ο Φερέιρα δεν κατάλαβε ποτέ, πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να πάρει από τον Ακπόμ έτσι και του επιτρέψει να βρει ρυθμό. Επίσης υπάρχουν πολλοί ηγετικοί ποδοσφαιριστές που δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση και σε κανένα κομμάτι της φετινής σεζόν ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πάρει αυτοπεποίθηση μέσα από την καλή αμυντική του λειτουργία.

ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Μετά από την ήττα στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό, ο Φερέιρα αναγκάστηκε να πετάξει το συντηρητικό σχήμα φόβου, που χρησιμοποιούσε μετά από την ήττα στο Βικελίδης από τον Άρη. Ο Εσίτι έκατσε ξανά στον πάγκο, ο Μίσιτς κατέβηκε ξανά στον φυσικό του χώρο και εξαιτιας και της απουσίας του Μάτος, έγινε εύκολο να κατέβει στο δεξί άκρο ο Βιεϊρίνια. Ταυτόχρονα βρέθηκε ξανά χώρος για να παίξουν μαζί, οι Πέλκας, Μπίσεσβαρ. Ο πρώτος έδειξε έτοιμος και επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις, ο Ολλανδός συνεχίζει να υπολειτουργεί.

Στα δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, υπήρξε μία φανερή αλλαγή στην λογική, στα μέτρα και στην ένταση που έχει η πίεση στον αντίπαλο, κάτι που έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να έρθει μία άνετη πρόκριση. Με το νέο σχήμα είναι πραγματικότητα πως βολεύονται όλες οι προσωπικότητες του ΠΑΟΚ, το γεγονός όμως πως αυτήν την φορά είναι διαθέσιμος ο Μάτος, κάνει τον Φερέιρα να πρέπει να επιλέξει που θα χρησιμοποιήσει τον αρχηγό του.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ

Υπάρχουν τρεις χώροι και διακυβεύονται δύο θέσεις. Σε περίπτωση που κάτσει στον πάγκο ο Μάτος, είναι δεδομένο ότι θα αγωνιστεί δεξί μπακ. Σε περίπτωση που προτιμηθεί να μείνει εκτός ενδεκάδας ο Μπίσεσεβαρ, το σίγουρο είναι πως ο Βιεϊρίνια θα παίξει στα άκρα ψηλά, χωρίς όμως να είναι σίγουρο σε πια πλευρά θα αγωνιστεί. Ο αρχηγός δεν βολεύεται να ξεκινά ως αριστερό εξτρέμ και ο ίδιος επιμένει πως η θέση που μπορεί να προσφέρει περισσότερα πράγματα, είναι αυτή στα δεξιά της επίθεσης.

Στη Λάρισα δεν αγωνίστηκε, αλλά ο Φερέιρα έκανε ένα πείραμα που δεν πρέπει να είναι και πολύ τυχαίο, έβαλε τον Λημνιό για πρώτη φορά στα αριστερά. Είναι πιθανό, λοιπόν, το ενδεχόμενο να δούμε τον Βιεϊρίνια, τουλάχιστον σε κάποια διαστήματα στην πλευρά του Τσιμίκα. Γεγονός φυσικά που θα έχει το ρίσκο του, καθώς ο γεμάτος τρεξίματα αριστερός μπακ του Ολυμπιακού, θα μπορέσει να κουράσει σοβαρά τον Πορτογάλο.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΜΕΝΑ

Οι δύο ομάδες έχουν να αποδείξουν πράγματα στους εαυτούς τους. Ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα πως μπορεί να κερδίσει ντέρμπι, ο Ολυμπιακός του Μάρτινς πως μπορεί να κερδίσει εκτός έδρας ντέρμπι και ακόμα περισσότερο πως μπορεί να κερδίσει σε μία απευθείας μάχη τον ΠΑΟΚ, κάτι που δεν το έχει καταφέρει τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο σημερινός αγώνας θα μας κάνει πιο σοφούς και θα έχουμε πολλά περισσότερα να πούμε μετά το παιχνίδι. Περιμένω ένα ντέρμπι με λίγες φάσεις και δύο ομάδες, να προσπαθούν πρώτα να μην χάσουν και στην συνέχεια να πάρουν το παιχνίδι στις λεπτομέρειες, σε αυτές τις συνθήκες, τα στημένα μπορεί να παίξουν καταλυτικό ρόλο. Η λογική επίσης λέει πως ο ΠΑΟΚ θα μπει δυνατά στο πρώτο 20λεπτό, με στόχο και να αναδείξει την κούραση του Ολυμπιακού από τον αγώνα της Πέμπτης, αλλά και να του δημιουργήσει φόβο. Αν δεν δημιουργήσει συνθήκες να βρει πλεονέκτημα σε αυτό το διάστημα, δεν θεωρό πιθανό να αντέξει να παίζει σε υψηλή ένταση μετά από το πρώτο 25λεπτό. Δεν μας έχει δείξει κάτι τέτοιο, την φετινή σεζόν.

Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό παιχνίδι είναι απλά η πρώτη πράξη, ειδικά αν δεν καταφέρει να το κερδίσει ο Ολυμπιακός, δεν θα έχει κριθεί το παραμικρό και όλα θα έχουν παραμείνει ανοιχτά. Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός πηγαίνει σε ένα ντέρμπι, που μπορεί να πάθει μικρό κακό και να πετύχει μία τεράστια επιτυχία. Η ισοπαλία θα τον κρατήσει σε απόσταση δυο βαθμών από τον ΠΑΟΚ και θα τον βάλει σε θέση οδηγούν στην μάχη των πλέι οφ, με ήττα θα μείνει πίσω ένα πόντο και ουσιαστικά οι ομάδες θα ξεκινήσουν από την ίδια αφετηρία, όμως σε περίπτωση που φύγει με διπλό, το πλεονέκτημα των πέντε βαθμών που θα πάρει, θα είναι τεράστιο.

Περισσότερα και πιο σημαντικά πράγματα, θα έχουμε να πούμε μετά το παιχνίδι, η ελπίδα και το πιο σημαντικό από όλα είναι να μπορέσουμε να μιλήσουμε και μετά το ντέρμπι, αποκλειστικά για ποδόσφαιρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ