OPINIONS

Γουλβς, η χειρότερη κλήρωση

Wolverhampton Wanderers' head coach Nuno Espirito Santo, center waves after the end of the Europa League round of 32 second leg soccer match between RCD Espanyol and Wolverhampton Wanderers at the RCDE stadium in Barcelona, Spain, Thursday, Feb. 27, 2020. (AP Photo/Joan Monfort)
Γουλβς/AP IMAGES AP IMAGES

Ο Τσάρλυ γράφει για την κλήρωση του Ολυμπιακού με τη Γουλβς και αναλύει την ομάδα του Νούνο Εσπίριτο Σάντο η οποία διανύει μια χρονιά καθιέρωσης στην Premier League. (VIDEOS)

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού δικαιολογημένα βρίσκονται στα ουράνια. Όταν έχεις περάσει με αυτόν τον τρόπο την Άρσεναλ, δικαιούσαι να πιστεύεις πως το ταβάνι σου είναι πολύ υψηλό.

Η ομάδα του Μαρτίνς έχει σαν όπλο πίσω της, μία σπουδαία δουλειά 19 μηνών, πολύ πίστη και μία ψυχοσύνθεση που την κάνει ικανή για υπερβάσεις. Η αλήθεια όμως είναι πως σήμερα η κλήρωση της φέρθηκε σκληρά, υπήρχαν πιο βατοί αντίπαλοι από την Γουλβς. Κατά την άποψη μου, έτυχε στον Ολυμπιακό η χειρότερη δυνατή κλήρωση.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΠΙΟ ΥΨΗΛO ΕΠΙΠΕΔΟ

Προσέξτε δεν προεξοφλώ το αποτέλεσμα, όμως υπάρχει ένας επικίνδυνος συνδυασμός θετικών στοιχείων, που δεν θα τον έβρισκε στις υπόλοιπες ομάδες της διοργάνωσης. Για την Γουλβς το να φθάσει μακριά σε μία Ευρωπαϊκή διοργάνωση είναι κάτι ονειρικό για το κλαμπ, που στην πράξη είναι και εφικτό.

Η ομάδα του Εσπερίτο Σάντος παίζει με την ένταση νοκ άουτ ομάδας Champions League και δεν θα έχει το μυαλό της, στα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που συνεχώς εξελίσσεται και ψάχνει να βρει τι μπορεί να πετύχει στο υψηλό επίπεδο του ποδοσφαίρου.

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ

Από τα πρώτα περσινά της παιχνίδια κατάφερε να δείξει, πως μπορεί να είναι ανταγωνιστική σε ποδόσφαιρο έντασης απέναντι στα κορυφαία κλαμπ της Premier League, η φετινή χρονιά όμως είναι αυτή της καθιέρωσης. Είναι μεγάλο κατόρθωμα το γεγονός, πως βρίσκεται στη διεκδίκηση της 4θέσης, καταφέρνοντας να κρατά ανοιχτό το Ευρωπαϊκό όνειρο.

Μάλιστα η ομάδα του Εσπερίτο Σάντος βρίσκεται σε μία περίοδο, που έχει βελτιώσει σημαντικά την αμυντική της συμπεριφορά, βγάζοντας τρία παιχνίδια στην σειρά στην Premier League και το πρώτο με την Εσπανιόλ για τους 32 Europa League χωρίς να δεχτεί γκολ, ενώ ταυτόχρονα είναι παρόν στην μάχη του τελευταίου εισιτηρίου για το επόμενο Champions League.

ΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ

Η Γουλβς έχει έναν σπάνιο συνδυασμό προσόντων και δεν γίνεται να την παρακολουθήσεις και να μην σου τραβήξει το ενδιαφέρον. Από την πρώτη ημέρα που ανέβηκε στην Premier League, μας συστήθηκε με την ίδια λογική. Ο Εσπερίτο δουλεύει διάταξη με τρεις στόπερ, στον άξονα παίζει μόνιμα με τους δύο εγκέφαλους που στην πραγματικότητα παίζουν σκεπτόμενα και δεν διακρίνονται για την ταχύτητα τους, στην επίθεση ο Χιμένεθ είναι ένας επιθετικός που του αρέσει να λειτουργεί σαν μαξιλάρι και να βγαίνει με πλάτη εκτός περιοχής.

Και όμως αυτή η ομάδα που έχει τρεις στόπερ, δύο δημιουργούς που θέλουν τη μπάλα στα πόδια, για να χτίσουν τις επιθέσεις, διακρίνεται για το ποδόσφαιρο έντασης.

Τα φώτα μπορεί να τα κλέβουν οι Χιμένεθ, Τραορέ, όμως τα πραγματικά αφεντικά της ομάδας είναι οι Μουτίνιο, Νέβες. Αυτοί οι δύο δίνουν την κατεύθυνση. Από το αγωνιστικό φεγγάρι που βρίσκονται εξαρτάται και όλη η λειτουργία των "λύκων". Ουσιαστικά το πάντρεμα δύο τόσων σπουδαίων ποδοσφαιριστών στον άξονα, έκανε την Γουλβς από την περσινή χρονιά, να μη θυμίζει νεοφώτιστη ομάδα.

ΣΕ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΒΑΣΑΝΙΣΕ ΣΙΤΙ ΚΑΙ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Ο Εσπερίτο δεν είναι λάτρης των πολλών αλλαγών, πρέπει να αναγκαστεί να το κάνει, όπως στο Άνφιλντ στις 29 Δεκεμβρίου. Προερχόταν η ομάδα του, από νίκη επί της Σίτι με 3-2, σε έναν αγώνα που παραμίλησε ο πλανήτης του ποδοσφαίρου με τον Τραορέ. Μετά από δύο ημέρες, έπρεπε να δώσει αγώνα στο Άνφιλντ.

Ο Εσπερίτο κράτησε τα όπλα του στον πάγκο, πέρασε τους Χιμένεθ, Τραορέ στο δεύτερο ημίχρονο και κατάφερε να βασανίσει την Λίβερπουλ μέχρι το τέλος. Δεν υπάρχει άλλο φετινό παιχνίδι στο Άνφιλντ, που να υπέφεραν οι παίκτες του Κλοπ τόσο πολύ και να αναγκάστηκαν να το κλείσουν μέσα στην περιοχή τους, για να κρατήσουν την οριακή νίκη με 1-0. Από πέρυσι είχε αποδείξει η Γουλβς πως στα παιχνίδια που έβρισκε χώρους, ήταν ανταγωνιστική.

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΟΥΝ

Μπορεί και πετυχαίνει το δύσκολο, να βολεύεται σε παιχνίδια που έχουν υψηλούς ρυθμούς και για αυτόν τον λόγω μπορεί και μόνιμα κάνει ζημιές στους μεγάλους. Βλέπουμε όμως το τελευταίο διάστημα και μία βελτίωση απέναντι στους μικρότερους. Οι καθαρές νίκες με 4-0 επί της Εσπανιόλ και με 3-0 επί της Νόριτς δείχνουν πως πλησιάζει ο καιρός που θα έρθει η σταθερότητα.

Μην σας κάνει εντύπωση, το δύσκολο για την Γουλβς δεν είναι να κατακτήσει την 4θέση, σε ένα πρωτάθλημα με τις ομάδες που θα διεκδικήσουν αποκλειστικά αυτόν τον στόχο. Για την ακρίβεια σε μία απευθείας μάχη μαζί τους, το γεγονός αυτό είναι σίγουρο πως θα συμβεί, το πρόβλημα τους είναι να πετύχουν να μαζέψουν περισσότερους βαθμούς από τα βαριά χαρτιά, στα παιχνίδια με τις ομάδες που βρίσκονται στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος. Η Γουλβς προέρχεται από δύο παιχνίδια, που δείχνει πως αυτό το πρόβλημα, είναι κοντά να το λύσει.

ΟΙ ΔΥΟ ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠΙΡΙΤΟ

Ο Εσπερίτο παίζει μόνιμα με τρεις στόπερ και η τακτική του αλλαγή έχει να κάνει με το αν θα παίξει 3-4-3 ή 3-5-2. Είναι δεδομένη η παρουσία των Μουτίνιο, Νέβες στον άξονα. Το πια από τις δύο επιλογές θα ακολουθήσει, εξαρτάται από το αν θέλει να ξεκινήσει από την αρχή τον Τραορέ. Με τον εντυπωσιακό στην ντρίπλα θηριώδη Τραορέ στο βασικό σχήμα, οι Μουτίνιο, Νέβες στον άξονα μένουν μόνοι τους. Η Γουλβς γίνεται πιο άμεση στην επίθεση, μπορεί να επιτίθεται και με λιγότερες μεταβιβάσεις,πιο γρήγορη αλλά και πιο ευάλωτη στον άξονα.

Στο 3-5-2 υπάρχουν οι εξής διαφοροποιήσεις. Ο 24 ετών Βέλγος Ντεντόκερ, που έχει παίξει στα 16 παιχνίδια της Premier αμυντικό χαφ και στα 14 στόπερ, μπαίνει σαν τρίτος στον άξονα, μαζί με τους Νέβες, Μουτίνιο και από την ενδεκάδα συνήθως βγαίνει ο Τραορέ. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο Εσπερίτο πάει σε αυτήν τη λογική στα πιο δυνατά παιχνίδια, τουναντίον στο 3-4-3 μπορεί η Γουλβς και επιτίθεται με λιγότερους παίκτες, περισσότερο με μεταβιβάσεις από τον άξονα ακόμα και με συνεργεία των ποιοτικών Χιμένεθ, Ντιόγκο Γιότα.

Στο 3-5-2 το ρίσκο που παίρνουν οι δύο ακραίοι φουλ μπακ Ντόχερτι, Τζόνι Κάστρο είναι πολύ μεγαλύτερο και στην πράξη έχουν αυτοί οι δύο, ρόλο εξτρέμ. Αντίθετα στο3-4-3 οι δύο φουλ μπακ, έχοντας μπροστά τους ποδοσφαιριστή, είναι πιο πειθαρχημένοι. Με αυτό το σκεπτικό, την περασμένη Κυριακή υποδέχτηκε με 3-5-2 την Νόριτς και την καθάρισε για πλάκα, είναι μία επιλογή που προσφέρει πιο ασφαλή κατοχή και τη δυνατότητα για ανεβάσματα από τις πίσω γραμμές, ενώ με το 3-4-3 το ποδόσφαιρο που παίζει γίνεται πιο άμεσο, πιο επικίνδυνο σε παιχνίδι χώρου.

ΑΝΩΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ

Πολλές φορές παίζει ρόλο και η φανέλα. Είναι κάτι που ακούγεται γραφικό σαν έκφραση και η υπερβολή στη χρήση της συγκεκριμένης φράσης, πράγματι είναι. Το βάρος της φανέλας όμως έχει μία βάση, όσο αφορά την πίεση που νοιώθει ένα γκρουπ αθλητών για την επιτυχία. Αν για παράδειγμα η Γιουνάιτεντ, μπορούσε να παίξει στο ρυθμό με την ποιότητα και την ένταση της φετινής Γουλβς, δεν θα υπήρχε κουβέντα, για το αν πρόκειται για ομάδα 4άδας στο πρωτάθλημα και ασφαλώς η τύχη του Ολυμπιακού, θα ήταν περιορισμένη σε αυτήν την απευθείας μάχη.

Σίγουρα πρόκειται για έναν ιστορικό σύλλογο, που πέρυσι όμως επέστρεψε για δεύτερη φορά στην πρώτη κατηγορία τα τελευταία 35 χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό ο Ολυμπιακός να κρατήσει αυτόν τον ατσάλινο χαρακτήρα που έδειξε σε Έμιρετς και στην Τούμπα.

Έχει ένα πλάνο, που μπορεί να σταματήσει τη δημιουργία ομάδας που θέλει να βρίσκει χώρους. Το συγκεκριμένο παιχνίδι όμως, θα είναι πιο σύνθετο, καθώς η Γουλβς στον μικρό χώρο τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από την Άρσεναλ. Η κυριότερη διαφορά που την κάνει και ποιοτικότερη ομάδα, είναι πως οι ποδοσφαιριστές της, έχουν ποιότητα και την δυνατότητα να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν στο μικρό χώρο.

Στους Λακαζέτ, Ομπαμεγιάνγκ, Πεπέ αρκεί να τους κόψεις την τροφοδότηση από τον άξονα για να τους βραχυκυκλώσεις, με τους Χιμένεθ, Τραορέ, Ντιόγκο Γιότα και το συνολικό ποδόσφαιρο της Γουλβς δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα.

Ο Ποντένσε είναι ένα επιπλέον όπλο για τους "Λύκους", απέχει όμως πολύ από το να χαρακτηριστεί βασικός. Η ομάδα έχει βρει τις αρχές της, χωρίς αυτόν. Ασφαλώς και επειδή τα παιχνίδια είναι πολλά, δεν αποκλείεται σε κάποιο από τα δύο ματς, να υπάρξει κάποιο μεγαλύτεροrotation.

Θα τα πούμε ξανά όμως για την Γουλβς, όταν θα πλησιάζει η πρώτη τους μάχη στο "Γ. Καραϊσκάκης". Μέχρι τότε οι φίλοι του Ολυμπιακού μπορούν να συνεχίσουν να ονειρεύονται, η ομαδάρα του Μαρτίνς, τους δίνει το δικαίωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ