NBA

Μπακς: 48 λεπτά προθεσμία

Μπακς: 48 λεπτά προθεσμία
AP Photo/Mark J. Terrill AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Το ένστικτο αυτοσυντήρησης έσωσε τους Μπακς στο Game 4 με τους Χιτ. Στο Game 5 όμως αυτό δεν θα είναι αρκετό. Είτε παίξει ο Γιάννης, είτε όχι, οι Μπακς έχουν 48 λεπτά προθεσμία για να σώσουν την σεζόν.

Οι Μπακς παίζουν όλη την σεζόν τους στο Game 5 με τους Χιτ. Όπως έπαιζαν όλη την σεζόν τους στο Game 4, στο οποίο επικράτησαν με 118-115. Όπως ελπίζουν να παίζουν για όλη την σεζόν τους στο Game 6. Με ή χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Γιάννης παραμένει αυτή τη στιγμή αμφίβολος για το Game 5 της σειράς μετά τον νέο τραυματισμό του στον δεξιό αστράγαλο στο Game 4. Η λογική λέει ότι οι Μπακς δύσκολα θα αποκαλύψουν αν θα αγωνιστεί μέχρι να φτάσει η ώρα του αγώνα, θέλοντας να έχουν έστω ένα μικρό στοιχείο αιφνιδιασμού.

Για να νικήσουν τους Χιτ βέβαια θα χρειαστούν κάτι περισσότερο από αυτό. Θα χρειαστεί να βγάλουν την ίδια – και ίσως περισσότερη ενέργεια – από ότι στο Game 4 και κυρίως να έχουν μία συνέπεια στην απόδοσή τους κόντρα σε ένα πιο συνειδητοποιημένο Μαϊάμι, που λογικά δύσκολα θα χαλαρώσει ξανά όπως έκανε από την στιγμή που τραυματίστηκε ο Γιάννης.


Το τι θα κάνει το Μαϊάμι είναι λίγο-πολύ γνωστό, ασχέτως αν μοιάζει δύσκολα αντιμετωπίσιμο από τους Μπακς. Το θέμα πλέον είναι τι θα κάνουν οι Μπακς προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα παραταθεί περισσότερο η σεζόν τους, αφού όντες πίσω στην σειρά με 1-3 ξέρουν ότι μία ακόμα ήττα θα σημαίνει πως θα πάνε διακοπές.

ΟΛΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥΣ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι Μπακς είναι να βρουν έναν τρόπο να σταματήσουν την επίθεση των Χιτ, η οποία σημειώνει σταθερά 115 πόντους σε κάθε παιχνίδι. Κάτι που για να γίνει θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να δείξουν μία ευελιξία που έδειξαν υποχρεωτικά από την στιγμή που τραυματίστηκε ο Γιάννης κι έπειτα.

Οι Μπακς εξακολουθούν να είναι μία ομάδα που επιλέγει να δίνει το σουτ στον αντίπαλο. Η λογική στην άμυνα του Πικ εν Ρολ παραμένει “Drop” (ο παίκτης που μαρκάρει τον σκρινέρ μένει πίσω, δίνοντας χώρο στον χειριστή της μπάλας), είτε ο ψηλός είναι ο Μπρουκ Λόπεζ, είτε ο Μάρβιν Γουίλιαμς, είτε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, είτε ακόμα και ένας περιφερειακός. Αυτή είναι η φιλοσοφία τους και με αυτή θα ζήσουν και θα πεθάνουν. Αν φάνηκε ωστόσο κάτι στο Game 4 είναι ότι μπορεί να υπάρξει τρόπος να τηρήσουν τις αρχές τους και παράλληλα να δείξουν ευελιξία.

Παίζοντας συχνά ακόμα και με πέντε περιφερειακούς (όταν έπαιρνε ανάσες ο Λόπεζ) οι Μπακς έβγαλαν περισσότερη ενέργεια, κάλυψαν περισσότερους χώρους. Αν ο Γιάννης αγωνιστεί τελικά, το πέρασμά του σε θέση σέντερ θα πρέπει θεωρητικά να κάνει ακόμα πιο αποτελεσματική αυτή την άμυνα, καλύπτοντας το ψεγάδι που είχε το σχήμα με 5 περιφερειακούς: Καμία προστασία κάτω από το καλάθι, αφού δεν υπήρχε ούτε ένας μπλοκέρ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΤΟ “ΓΙΑΝΝΗ-ΚΡΙΣ, ΣΩΣΤΕ ΜΑΣ”

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι από την παρουσία ή όχι του Γιάννη θα εξαρτηθεί το επιθετικό πλάνο του Μιλγουόκι, αφού θα έχει διαφορετικό κέντρο βάρους και άξονα δημιουργίας. Είτε αγωνιστεί όμως ο Γιάννης είτε όχι, οι Μπακς ξέρουν πως δε μπορούν να κάνουν αυτά που έκαναν στα προηγούμενα παιχνίδια κόντρα στο Μαϊάμι, το οποίο σαφώς και θα είναι πιο διαβασμένο.

Αν ο Γιάννης αγωνιστεί, τότε το Μιλγουόκι θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να τον βοηθήσει να σκοράρει πιο εύκολα. Δεν γίνεται η λογική να είναι “Γιάννη πάρε τη μπάλα και σώσε μας”. Ο σταρ της ομάδας πρέπει να εμπλακεί διαφορετικά στο παιχνίδι, ίσως να κινηθεί περισσότερο μακριά από τη μπάλα (για να γλιτώσει και ενέργεια από τις επελάσεις που κάνει), να χρησιμοποιηθεί ως σκρινέρ σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ.

Αντίστοιχα, αν ο Γιάννης δεν παίξει, οι Μπακς δεν μπορούν να πάνε σε δεύτερο σερί παιχνίδι στην λογική “Μίντλετον πάρε τη μπάλα και σώσε μας”. Είναι δεδομένο ότι οι Χιτ θα είναι πιο έτοιμοι για αυτό το σενάριο, θα στέλνουν πιο νωρίς και πιο δυναμικές βοήθειες στον All Star του Μαϊάμι, θα προσπαθήσουν να πάρουν τη μπάλα από τα χέρια του και να υποχρεώσουν τους άλλους παίκτες των Μπακς να δημιουργήσουν. Σε αυτή την περίπτωση το Μιλγουόκι πρέπει να είναι έτοιμο να μοιράσει περισσότερο τη μπάλα, να την κυκλοφορήσει καλύτερα, να έχει διαρκή κίνηση.

ΟΛΗ Η ΣΕΖΟΝ ΣΕ 48 ΛΕΠΤΑ

Οι Μπακς εξακολουθούν να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Με ή χωρίς τον Γιάννη. Αν δεν έχουν τον Γιάννη, τότε ξεκινάνε ξεκάθαρα από την θέση του αουτσάιντερ, αλλά και με λιγότερο άγχος, αφού πλέον κανείς δεν θα περιμένει από αυτούς να φέρουν τούμπα την σειρά. Αυτή η απουσία άγχους πολλές φορές έχει αποδειχθεί λυτρωτική για τις ομάδες, αφού προσεγγίζουν το παιχνίδι διαφορετικά.

Όπως και να έχει, αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι οι Μπακς θα παίξουν – ξανά – όλη την σεζόν τους σε 48 λεπτά, ή ίσως και περισσότερα αν υπάρξει παράταση. Με στόχο να κερδίσουν ακόμα 48 λεπτά προθεσμία. Τα υπόλοιπα, στο παρκέ.

AP Photo/Mark J. Terrill

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ